84
  • narumon
    #84
    Én nem azt mondtam, hogy a PC sokat fogyaszt hanem, hogy a desktop sokat fogyaszt. A notebook meg semmi esetre sem desktop gép.
    Nézd vissza honnan indultunk és mire válaszoltam.

    Felvetés 1 a cégeknek kell a legózás, stb
    Válaszom: Nem nem kell és ezt konkrét példákkal illusztráltam
    Felvetés 2 azok a példák amiket mondtam azok környezetszennyezőek
    Válaszom 2: Pont, hogy nem azok számtalan dolog miatt.

    És most, hogy hogy jön ide az, hogy végül összeraksz egy olyan PC-t ami keveset fogyaszt azzal szemben, hogy én odaraktam egy keveset fogyasztó PC-t, őszintén nem tudom...
  • errorista
    #83
    én itt vagyok ha kellek. valami 1.7-es p4-es celeroncsot, 256 mb RAM-ot, és nv11 alapú gpu-t használok jelenleg napi szinten internetezésre (most is).
    nem is értem hogy akik gépet cserélnek miért teszik. van egy olyan furcsa érzésem, hogy pusztán megszokásból :D
  • dyra
    #82
    Te mondtad, hogy a PC sokat fogyaszt.

    1. Ma már ez nem igaz
    2. A Laptop is PC

    Tényleg nem értem mit akarsz mondani. Én egy moduláris PC-ről beszélek. Aminek minden alaktrésze cserélhető. Azt hiszem ezt világosan leírtam.

  • kvp
    #81
    A tablet fps vitahoz egy otlet:
    Mi lenne ha az erintokepernyos jatekoknal megszokott virtualis joystick helyett egy virtualis digitalizalo tabla lenne a kepernyo sarkaban. Tehat az egyik oldalon lenne egy virtualis dpad a mozgashoz, de a masik sarokban egy negyzet lenne ami a teljes kepernyo lekicsinyitett valtozata lenne. Azzal ugy lehetne pozicionalni, mint az egerrel, hiszen ahova mozgatom az ujjam a kis teglalapon belul, oda megy a kurzor a kepernyon belul. Tuzgombnak meg pont jo lenne az ujj felemelese es visszarakasa, tehat ha huzza az ember az ujjat, akkor relative odamegy a celkereszt, ha felemeli es visszarakja akkor lo egyet. Multitouch-os tablet-ek eseten (a tobbseg ma mar ilyen) ket ujjal kenyelmesen lehetne jatszani. (megyek es szabadalmaztatom virtualis spanyol viasz controller neven)

    ps: Persze azt az esetet nem neztem, amikor az ember ratolja a tv-re a kepet, fog egy bluetooth-os kontrollert (vagy eleve van egy telefonban) es arrol nyomja. A legtobb sony telefon siman viszi a hd-t tv-n is es eleg eros a 3D-s chipjuk ahhoz, hogy a kep is szep legyen.
  • narumon
    #80
    "De könyörgöm egy valamivel nem számol senki sem! Ha ma kiadnak egy olyan játékot, aminek a gépigénye magas, akkor az majd pont egy tablet pc-n fog elfutni mi max grafikán?"

    Sokszor sok helyen megválaszoltuk már. Nem is olvasol vissza és utána nem érted. Aki max grafikán akar játszani annak nem célcsoport a tablet, de hidd el attól, hogy te PC-n tolsz játékokat attól a világ nagy része nem tesz ilyet. El kéne már ettől rugaszkodni.

    "Röhögök az ilyeneken."

    Ők meg valószínűleg rajtad.

    "Nem is beszélve arról, hogy egy FPS játékkal katasztrófa érintőképernyőn keresztül játszani."

    Igen katasztrófa. Ehhez csak annyit kéne tenned, hogy hajlandó legyél elfogadni, hogy NEM IS AKARNAK Fps-t játszani a tableten (néhány geektől eltekintve). Nézd meg mennyi fog egy PC-s FPS-ből, a penetrációhoz képest százalékosan alig mérhető.

    "Tudom, most mondanák egyesek, hogy erre találták ki a játék konzolokat. De mivel joystick-al kell irányítani a játékot, ezért ez is egy katasztrófa."

    Én jól elvagyok a konzollal. Igaz nem is akarok FPS-t játszani. Hihetetlen mi?

    "Aki 3D-s tervezőprogramot használ, az soha nem fog lemondani a pc-ről, mert ár/teljesítmény arányban, moduláris felépítésében a PC ver minden hordozható készüléket!!!"

    Soha senki nem állította ennek az ellenkezőjét.

    "Ez egy megingathatatlan tény!"

    Mint ahogy az is, hogy OTTHON szintén nem akarnak az emberek 3D tervezni.

    "És akkor még nem is beszéltünk a szerver termekbe szánt alaplapokról sem. Egyel több ok, hogy miért nem halhat ki ez a pc/szerver, monitor, egér gépházas cucc."

    Soha senki nem állította, hogy ki fog halni! Megint jöttél te (egy ember) aki felületesen olvasta el a cikket vagy a hozzászólást nem tudom, és megint beköltött ide mende-mondákat. Senki nem állította, hogy a PC ki fog halni. Egyelőre visszaesésről van szó és átalakulásról. Ezek meg akkor is tények ha te nem tudod elfogadni.
  • narumon
    #79
    A noti nem jön ide mert nem arról beszéltünk. És akkor a végén ez miért is lesz jobb mint az én általam felvázolt változat? Azt még mindig nem tudjuk. Jah igen, hogy ebben lehet procit cserélni (bár van olyan vékonykliens amiben szintén). Vagy teljesen nem is érted miről beszéltem.
  • Attilawap
    #78
    Erről a PC halálról csak annyit: Sokan azzal a hülyeséggel érvelnek, hogy azért nincs ma már szükség pc-re, mert a nagy többség internetezésre, képnézegetésre, filmezésre használja a gépet, és erre alkalmasak a tablet pc-k, okostelefonok, laptopok stb. De könyörgöm egy valamivel nem számol senki sem! Ha ma kiadnak egy olyan játékot, aminek a gépigénye magas, akkor az majd pont egy tablet pc-n fog elfutni mi max grafikán? Röhögök az ilyeneken. Nem is beszélve arról, hogy egy FPS játékkal katasztrófa érintőképernyőn keresztül játszani. Tudom, most mondanák egyesek, hogy erre találták ki a játék konzolokat. De mivel joystick-al kell irányítani a játékot, ezért ez is egy katasztrófa.
    Akkor van egy másik felhasználási terület a PC-nek:
    Aki 3D-s tervezőprogramot használ, az soha nem fog lemondani a pc-ről, mert ár/teljesítmény arányban, moduláris felépítésében a PC ver minden hordozható készüléket!!! Ez egy megingathatatlan tény! És akkor még nem is beszéltünk a szerver termekbe szánt alaplapokról sem. Egyel több ok, hogy miért nem halhat ki ez a pc/szerver, monitor, egér gépházas cucc.
  • dyra
    #77
    Ezt a gépet tavaly raktam össze. Mégcsak nem is SSD volt benne mégse zabált többet 20 - 25W. Na most ha ez egy T prockó SSD-vel plusz esetleg panel táp na akkor még a 15W is sok lenne. Inkább 13 - 12. Szintén fogyasztásmérővel mérve. A notik a mobil CPU-val egyébiránt ekörül zabálnak.
  • narumon
    #76
    Kíváncsi lennék arra a modern desktop gépre ami nem fogyaszt többet netezés alatt 15W-nál. Ennek a mennyiségnek a többszörösét megeszi a proci. Az én modern asztali gépem egyébként terhelés nélkül (netezés pl) 145W körül fogyaszt - terhelés alatt 220W körül. Fogyasztásmérővel lemérve. (Core i5, ATI 5770, hddk. stb)
  • Szefmester
    #75
    Ááá.. ugyanmár.. a modern informatikusok meg a nyugati cégek ma már nem javítanak. Nem tudnak. Hibás a windows? FORMAT C: !!!!!! Jah hogy csak a registryben volt elbaszódva valami, és ugrott pár giga adatod? kit érdekel? Elszállt a LAN csatlakozó mert micike beleakadt a kábelébe? Dobjuk ki a gépet! Minek újra forrasztani, vagy kicserélni a kártyát? Van pééééééz!

    Az ilyeneket el kéne vinni egy kínai vagy afrikai elektronikai hulladék válogató faluba melózni pár hétre... Megtanulnák hogy a moduláris gépeknek mi az előnyük.
  • Szefmester
    #74
    Ne aggódj, azért nem minden lesz kuka... Ami javítható és szép kívülről azt újra el lehet adni, és el is adja a cég ahol melózom. ;)

    Ha boltban veszed az új komplett géped sem biztos hogy az még nem járt senkinél ;) Kivéve (talán) ha 3-4 hete megjelent gépről van szó. Az pedig hogy ez laptop, desktop, vagy szerver.. édes mindegy. A kis tabletek viszont ha nem javulnak meg pár apró bűvészmutatványtól akkor azok mennek ahhoz aki vagy beolvasztja, vagy kondikra szedi és úgy adja el.
  • dyra
    #73
    Nem annyira. Bármilyen integrált alkatrész meghibásodása az egész kukázásához vezet. Gondolom előbb utóbb a CPU és a GPU mellet a RAM, az SSD is integrálva lesz. Egyéb iránt netezésnél egy modern cucc most sem fogyaszt többet 15W-nál. A moduláris felépítés lenne az ideális de úgy, hogy még a hangkarit és a lan-t se integrálják. Az is legyen opcionális mint a régi időkben.
  • narumon
    #72
    Környezetvédelem itt nem játszik hiszen a garancia vállaló az nem dobja az egészet a szemétre. Ezek viszonylag jól javítható eszközök és annyival mindenképpen környezetvédőbbek, hogy egy ilyen vékonykliens mondjuk fogyaszt 15W-ot, nincs benne általában mozgó alkatrész, így ha kuka lesz akkor sem lesz annyi termék kuka mint egy legózott gépben. Szóval környezetvédelmileg ez pont a jobbik megoldás.
  • Inquisitor
    #71
    A PC, Netbook, Notebook tulajok majd' 40%-a kezd átállni vagy elsődleges platformnak használni Tabletet. Internetezésre, médialejátszónak, meg "casual gameing"-re tökéletes, olcsó, keveset eszik, könnyen szállítható, és nem kell értenie hozzá. Ez súlyos szám azért.
  • Inquisitor
    #70
    "Az NUC támogatja a Core i3, illetve i5 sorozatú Sandy Bridge processzorokat, ..."

    440USD-ért i3-al támogassa ... ilyen áron kell a francnak. Meg ne szakadjanak az alaplap fejlesztésben, amikor mindíg bérgyártó(k) csinálták nekik.
  • Yv@n
    #69
    "Figyi.. csak egyet magyarázz már el. Te hogy adtad be akár már nem is létező kiadónak hogy adjon már egy legális kópiát neked valami usb-s kütyüre hogy ne kelljen letölteni és crackelni a szoftverüket mert az optikai meghajtót csak az ajtó kitámasztására akarod használni?"
    Igazából új vásárlású zenéről volt szó, és a birtoklási vágyról. Itt nem értem, hogy mivel jobb a cd, mint bármely más adathordozó.

    A használt szoftvereket én speciel a disztribucióm csomagkezelőjéből töltöm le :), vagy a fejlesztő honlapjáról, és az emailben kapott kulccsal aktiválom, kivéve ha játék, azt jellemzően steamről, de akár ugye ott az origin is. Ha adnak is lemezt, akkor is inkább beaktiválom a cdkulcsát az accountomon, és duplaklikkre már települ is.

    Őszintén szólva én nem igazán emlékszem, mikor telepítettem utóljára cd-ről bármi szoftvert.

    De alapvetően itt modern hw-hez használt modern sw-ről beszélünk. Az hogy 10-15éves hw-sw páros esetén miként működik a dolog baromira lényegtelen, elvégre az olyan öreg konfigurációnak még amúgy is része az optikai meghajtó. Szóval a régi gépből nem veszed ki a cd olvasót csak azért, mert új gépekben már nem igazán van kihasználva.
  • Yv@n
    #68
    "A moduláris asztali gép meg tudjátok mik jó nagy céges környezetben? Amikor bedöglik egy alkatrésze, és nem kell egy komplett új gépet vásárolni. Vagy vesznek egy új gépet a régit beadják az infósoknak és azok megnézik mi használható még, aztán a következő döglődő gépet lehet már abból meg tudják csinálni."
    Na pont ez az amivel nagy céges környezetben senki sem foglalkozik, mert kiszámolták, hogy nem éri meg. Ezek azok a helyek, ahol azt is forintosítják, hogy a kiesésett munka mennyi a veszteséget adna, a versenyszféra így működik.

    "De lehet csak én vagyok olyan felfogású hogy nincs kedvem venni egy 150-300 ezres notit venni csak azért mert elszállt a BGA-zott procija..."
    Vagy csak te nem hallottál még a supportról, ami OEM brand gépekkel kéz a kézben ját, a dzsunka legózott mellé pedig nem. :)

    "Haverék a melóban teljesen jól megvannak párszáz gép mellett (kórház) ezzel a moduláris cserélgetős módszerrel. Biztos ők is tök sötétek hozzá..."
    Nem sötétek, csórók szegények, mint úgy általában az egészségügy. Egy korháznak rohadtul nincs költségvetése olyan gyakoriságú és volumenü gépcserére ami ezt a fajta megoldást lehetővé tenné, úgyhogy hosszú évek óta tologatják maguk előtt a szart, mert nincs más lehetőségük. Nekem is volt szerencsém egészségügyben dolgozni, illetve közoktatásban, ott legóztunk mi is.
    Ettől még súlyos tévedés azt hinni, hogy egy 100gépes kórházi rendszer mérvadó lenne.

    A komplett csere amúgy itt sem azt jelenti, hogy egyből dobják a cuccot a szemét égetőbe, egyszerűen csak a tartalék géppel dolgozhat tovább a munkaerő, míg a szerződött OEM gyártó kijön és megjavítja a hibás vasat, ami aztán átkerül tartalék státuszba, halegközelebb valami elromlik, akkor azt adják ki.

    "Ha meg a környezetszennyezéses oldalt nézzük a komplett cserés móka nem szerencsés."
    Igen, én sem azt mondom, hogy ez így jó lenne, de észre kell venni, hogy ez nem arról szól, hogy nekünk jó legyen, hanem arról, hogy nekik több pénzük. Hogy eközben kénytelenek bizonyos igényeket kielégíteni, az számukra csak kellemetlen velejárója a folyamatnak.
  • dyra
    #67
    Ahol van pénz ott nem javítgatnak. Ahol nincs megy a legózás. A legózás környezetvédelem miatt oké lenne, ez a használd és mikor már nem kell vagy elavult benne valami dobd el filozófia nem jön be. Pedig errefelé megy a világ, a nagy cégek pedig már régóta ezt csinálják. Most őszintén egy mai I5-s gép hogyan tud elavult lenni mondjuk 5 év múlva? Oké, hogy a játékok nem mennek rajta na de az Office vagy a Net? Vagy a vállalat célszoftverek nagy része?

    Látom én is a trendeket mindenesetre nosztalgikus érzéssel gondolok az elmúlt évekre amikor is sok gyártó termékeiből legózta össze az ember a számára legmegfelelőbb PC-t.

    De hát azért rendesen behalt pl az alaplappiac is. Régen tolongtak a szereplők olcsón frankó tuningos deszkák voltak kaphatóak. Abit, DFI, nem is sorolom. Manapság mókusvakítás aranyozott kondik gépfegyver-kinézetű hűtési rendszer stb.. persze horror áron. Régen 20 000 forintért alaplapot lehetett venni..

    És közben sosem a minőség győzedelmeskedett. Valahogy minőséget ami nem megy tönkre vagy csak simán sokáig jó sosem lehetett nyereségesen értékesíteni. Azok a cégek akik ilyen termékeket állítottak elő, el is tűntek a süllyesztőbe vagy felvásárolták őket.

    Ezt látni mindenfelé, mindenhol a gagyi a silány a gyorsan elavul és dobd ki megy és terjed. Úgy látszik ez a korszak lassan teljesen átszövi az informatikát.

    Pl manapság olyan notikra is rámondják, hogy üzleti amiről ordít, hogy egy gatyi ratyi (PL Dell E6320 röhejes képarány munkára alkalmatlan bill stb..).

    Ezen soraimat egy IBM T60-as notiról pötyögöm be. Főleg dolgozok rajta T7200 prockó x1300 ati mobile vga LaTex dokumentum készítés webes programozás rendszerfelügyelet. Van egy Dell Latitude 6410-es gépem is I5 prockó Quadro 3100 VGA. Munkára mégis jobb a T60. 4:3 képarány IPS kijelző. A másikon gagyi monitor és 16:10 képarány. Ugyanolyan méret mellet a 4:3 kép jóval nagyobb. És ugyan milyen notit tudnék venni a T60 helyett most?

    Áááá ez van. Ez egy trend. Nem lehet megfordítani. Szerintem nem örömteljes.
  • Szefmester
    #66
    Azért ez a komplett cserés módi sem a közkórházakban van nyugaton sem.

    Ha meg a környezetszennyezéses oldalt nézzük a komplett cserés móka nem szerencsés. Mondom ezt úgy hogy egy olyan helyen melózom, ahol efféle gépeket "javítunk". Izé.. akarom mondani legózunk össze amit küldünk tovább. Nemzetközi szinten... szóval nem tipikusan magyar a módi.
  • narumon
    #65
    "A moduláris asztali gép meg tudjátok mik jó nagy céges környezetben? Amikor bedöglik egy alkatrésze, és nem kell egy komplett új gépet vásárolni. Vagy vesznek egy új gépet a régit beadják az infósoknak és azok megnézik mi használható még, aztán a következő döglődő gépet lehet már abból meg tudják csinálni. De lehet csak én vagyok olyan felfogású hogy nincs kedvem venni egy 150-300 ezres notit venni csak azért mert elszállt a BGA-zott procija... Haverék a melóban teljesen jól megvannak párszáz gép mellett (kórház) ezzel a moduláris cserélgetős módszerrel. Biztos ők is tök sötétek hozzá.."

    Azért ez csak magyar kórházakban van így, és nem azért mert ez a jól működő modell hanem azért mert ez van, nincs pénze a korháznak ezért kell legózni. (Sok korházat szolgáltunk annó ki, személyesen ismerem az infósokat sok helyen - tehát erre pont rálátok). Ez komoly helyeken és USA korházban (meg gondolom minden fejlett nyugati helyen) úgy néz ki, hogy bedöglik az egyik gép valahol, ő felszól az infora. Onnan 5 perc múlva ott az ember, lehúzza a régi gépet és feldugja az újat, tehát 5 rossz esetben 10 perc múlva a hibát bejelentő ember minden munkáját és feladatát onnan folytatja ahol abbahagyta (mintha cigiszünetre ment volna ki). Az info ezután ránéz a gépre, hogy megnézze tényleg hibás-e és nem csak a user a balga. Ha bebizonyosodik a hiba akkor garanciában megy vissza cserére - sőt tovább megyek az ilyen helyeken üzemeltetési szerződés szokott lenni tehát az eszközök úgymond örökélet garanciásak. Összeségében ez a megoldás hosszútávon üzemeltetési költségekben nem drágább mint a magyar modell, csak nálunk még vaskalap van mindenkin meg herdálási mánia. (No meg az tény, hogy a kiépítéshez szükséges kezdeti összegek nem állnak rendelkezésre)
  • narumon
    #64
    Én erre "bakelitet" használok. Azt még nem sikerült überelniük sehogy sem. Szebb mint a CD, jobban szól mint a CD, igazi collectabel item :D
  • Szefmester
    #63
    Figyi.. csak egyet magyarázz már el. Te hogy adtad be akár már nem is létező kiadónak hogy adjon már egy legális kópiát neked valami usb-s kütyüre hogy ne kelljen letölteni és crackelni a szoftverüket mert az optikai meghajtót csak az ajtó kitámasztására akarod használni?

    Taníts mester!

    A moduláris asztali gép meg tudjátok mik jó nagy céges környezetben? Amikor bedöglik egy alkatrésze, és nem kell egy komplett új gépet vásárolni. Vagy vesznek egy új gépet a régit beadják az infósoknak és azok megnézik mi használható még, aztán a következő döglődő gépet lehet már abból meg tudják csinálni. De lehet csak én vagyok olyan felfogású hogy nincs kedvem venni egy 150-300 ezres notit venni csak azért mert elszállt a BGA-zott procija... Haverék a melóban teljesen jól megvannak párszáz gép mellett (kórház) ezzel a moduláris cserélgetős módszerrel. Biztos ők is tök sötétek hozzá...
  • Yv@n
    #62
    "A CD-t azt fizikailag lehet birtokolni."
    Persze hogy lehet, csak mivel jobb, mint pl egy usb pendrive-ot, vagy microsd kártyát birtokolni fizikailag, rajta ugyanazzal a digitális jellel?

    Nekem speciel macera a tárolás, steamen van annyi legális cuccom, hogy a szobámban külön falat kellene rá dedikálni polcrendszernek, ha ezek mind dobozos cuccok lennének, aztán az idő 99%ában csak a port fogná, semmi gyakorlati haszna nincs.
    Multiplayer gámánál pl ha a szolgáltató úgy dönt, hogy már nem játszanak vele elegen, és lekapcsolja a rendszert, akkor ugyanott tartok a digitális példánnyal, mint egy fizikai másolattal.
  • Vol Jin
    #61
    Én például kifejezetten nem vennék zenét nem CD-n.
    Olyan öt perc alatt legrebbelem, ha mp3 kell. A CD-t azt fizikailag lehet birtokolni.
  • narumon
    #60
    Nekem ugyan van a gépemben egy BluRay író, de csak azért írtam mostanában pár bluray lemezt, hogy a filmezett anyagokat szépen külön lementegessem. Egyébként olyan, hogy szoftver meg film, meg zene meg ilyenek még véletlenül sem jártak a környékén már évek óta. :o
  • Yv@n
    #59
    Nekem spec steam listában vannak a jogtiszta szoftverek, az optikai meghajtóval meg az ajtót szoktam kitámasztani, hogy ne bassza be a huzat :)
    Kb 4 éve ettem ki a gépből, és talán ha két alkalommal kötöttem be ideiglenesen egy telepítés kedvéért.

    Aki pedig zenét még mindig CD-n kínálja eladásra...nos az ne csodálkozzon, ha nem fogy annyira mint 15évvel ezelőtt ... :)
  • Dodo55
    #58
    "A PC-k piaca ugyanis folyamatosan csökken, a felhasználók egyre inkább a hordozható számítógépek iránt érdeklődnek."
    Jó kifogás. A valódi ok az, hogy az alaplapjaik eladhatatlanok. Drágák (nem láttam még árlistán soha, de biztos azok, különben ott lennének minden boltban), mindenféle tuninglehetőség le van tiltva bennük, plusz most olvasom, hogy a Foxconn gyártja őket, így már értem pl miért szart be a szerveremben nemrég egy (nem láttam még olyan Foxconn cuccot amivel ne lett volna rögtön vagy később baj).
    Tényleg, ez most nagyon kapóra jött nekik. Mindenesetre a processzoraikért minden elismerésem (igaz azokat is pofátlanul drágán adják, de ez még úgy ahogy a kitűnő teljesítményért cserébe elmegy), viszont az alaplap részlegük ezzel az értelmetlen üzletpolitikával dísz volt csak az utóbbi időben, önkritikát felvállalni meg ugye nem szokás manapság.
    Le merem fogadni amúgy talán ezekben a torz PC piaci statisztikákban is benne volt a kezük, nem lepődnék meg rajta, másként nem ment volna a kiszállás sem pedig az üzletpolitika váltás önkritika nyilvános felvállalása nélkül.
  • Vol Jin
    #57
    Én meg a warcraft3-ban most mészároltam a menekülő embereket az élőhalott falkával. :-)
  • Vol Jin
    #56
    Emlékszem, hogy régebben tudtam a különbséget, ami mára eltűnt. Sőt, szerintem volt egy harmadik név is.
  • Vol Jin
    #55
    Olyan mint a DVD, csak mégse. :-)
    Tudod, azokon vannak a jogtiszta szoftverek meg zenék.
  • Yv@n
    #54
    Csak ez egész egyszerűen nagy volumenben - ami piac szempontjából számít - nem releváns. Az hogy te meg én kis céges környezetben hajlandóak vagyunk legózni gép alkatrészből nem befolyásolja a trendeket, ezek mondhatni réteg igények, amik idővel vagy kihalnak, vagy brutálisan megdrágulnak, mert nem éri meg a gyártóknak ezen igények kiszolgálására berendezkedni, ha a nagy profitot máshol tudják lehúzni.
  • gkalcso
    #53
    Egyetértek veled. Akkor van az, amire gondolok, amikor nagyon vegyes a feladat és a géppark is. Amikor a cég folyamatosan állt át a papír alapról a számítógépekre és a munkatársak hozzáértését meg a fejlesztésre fordítható keretet is figyelembe kellett venni a fejlesztéskor.
  • narumon
    #52
    Amit én írtam az ebből a szempontból irreveláns. Ha fel sem áll attól még lehet egyen PC-je. Azaz nem kell a rugalmasság, hanem a cég vett 1500db egyforma gépet és csókolom. Mindenki azon dolgozik aki az adott osztályon, feladaton dolgozik.

    Meg mint írtam nagyon sok helyen dívik a véknyonkliens, azaz az emberke előtt csak egy minimál gép van, hiszen a vállalati szerveren van minden. Több szempontból is jó megoldás - fogyasztási költség csökkentés, szervizköltség csökkenés, működési idő csökkenés, stb.
  • gkalcso
    #51
    Ez eléggé változó tud lenni, a munkakörtől függően. Aki napi 30-60 percet tölt az irodában, annak a mobilis eszközök, aki meg fel sem áll, annak meg a kézreálló feladathoz illeszkedő a jobb. Neki nem mindegy, hogy 1-2 vagy 20-30 másodpercet vesz igénybe egy művelet. Pl.: munkaablakos vagy telefonos ügyfélszolgálat.

    Persze a mai gépek esetén már kezd idejétmúlttá válni a teljesítményigény.

    No meg az ügyfélszolgálat is kezd a webes irányba elmenni, de ez már egy másik kérdés...
  • gkalcso
    #50
    "Tehát moduláris a PC csak éppen ezt nem lehet igazán kihasználni."

    Sokgépes környezetben ki lehet használni. A régi kikerülő gép alkatrészei felhasználhatóak a többi gép fejlesztésére.
    A cikkbeli gépek esetén is lehet sakkozni a munkaállomások komplett áthelyezésével.
    Volt rá példa, amikor PC-vel is így tettünk: 3 gépet körbecseréltünk, mivel memória/proci/HDD fejlesztés kellett volna, mindegyikben csak az egyiket. A többi igénye megfelelő volt.
    Csodálkoztak az átrendezéskor, csak akkor nyugodtak meg, amikor biztosak lettek benne, hogy nem kell átülniük a másik helyére :)
  • narumon
    #49
    "A mostanában szinte világhisztériát keltő mobileszközök nem fogják a vállalkozások, cégek által használt számítástecnikát kiváltani. Ott talán mindég is kelleni fog a rugalmasan alakítható, bővíthető hardver, szoftver."

    Nem tudom mennyire jártál már nagyobbacska cégeknél, mert pont ott nem kell a rugalmasan alakítható, bővíthető hardver. Sok ilyen cégnél notik vagy vékonykliensek futnak.
  • Yv@n
    #48
    "A termékfejlesztés célja alapvetően a jobb eszközök megalkotása, és a bővített újratermelés kellene, hogy legyen, nem csak tisztán a pénzkeresés."
    Persze. Non-profit alapítvány esetén. A helyzet az, hogy amint egy cég tőzsdére lép az elsődleges feladata a folyamatos növekedés lesz, minél több pénzt szedjen be, minden egyéb másodlagos szempont. Tesznek ők ránk, meg a jobb termékre, az egy kellemetlen velejárója számukra az egész folyamatnak, amikor a pénz a user zsebéből hozzájuk kerül.

    "Az Intel helyett, talán bízhatunk abban hírben is, hogy Kína saját tervezésű processzort fejleszt"
    Abban azért sokat egyelőre ne bízz. A kínai processzor leginkább a katonai függetlenség céljából jött létre, teljesítményben nem igazán tűnt versenyképesnek az intel vackaival. Az AMD döglődik, az intel pedig nem vonul ki a pc piacról, Intel OEM alaplapokat nem gyárt majd csupán ezután(ilyet jó eséllyel nem is nagyon láttál otthoni környezetben, céges OEM brand pc-kben van jellemzően), chipset gyártás megszüntetéséről szó nincs, nem ment el az eszük. :)

    "A mostanában szinte világhisztériát keltő mobileszközök nem fogják a vállalkozások, cégek által használt számítástecnikát kiváltani. Ott talán mindég is kelleni fog a rugalmasan alakítható, bővíthető hardver, szoftver."
    Szerver oldalon sem feltétlen, a klienseknél meg nem éri meg a rugalmasan variálható HW többezres tételben. Legutóbbi ilyen közép vállalatnál ahol jártam 250gépből kb 4db volt "ottfelejtett" asztali gép, az összes többi vállalati notebook. Mindenki asztalán dokkoló és normális monitor, bejött reggel a notesz géppel a tag, leült, bepattintotta a dokkolóba, és ott a teljes értékű asztali gép, billentyűzettel, egérrel 19"os monitorral, wifi lekapcsolt, átáll a gép LAN-ra, és dolgozik az arc. Ha bárhova mennie kell megbeszélés vagy akármi, akkor gépet kikapja a dokkolóból, és viszi magával. Ha a gép elromlik, akkor user kapja a csere notit, bejelentkezik rá, domainből letölti a profilját, és használja ugyanúgy, ahogy az előzőt. Nem éri meg szerelgetni, csere egyben.

    Ha notebook helyett tablettel vagy mobil telefonnal teszik pár éven belül ugyanezt, abból annyit vesznek majd észre max, hogy kevesebb súlyt kell magukkal cipelniük.

    "Mégegy gondolat, túlságosan is átlátszó "szorgalmazások" folynak a számítástechnika felhőkbe költöztetésével. ... Ez ezért számonra, csak a totálisan ellenőrizhető számítástechnikai felhasználást jelenti."
    Soknak összemossák kicsit így az egész felhő témát. Ez valójában egy technológia, nem kizárólag annak azon részhalmaza, amire most te gondolsz. Sehol nincs meghatározva, hogy ne lehetne a vállalatnak saját privát "felhője", ami egy VPS-es jobban kihasznált szerver rendszert jelent ez esetben, nem azt amire te felhő címszóval gondolsz. A szerver ilyenkor ugyanúgy a céges szerver szobában van, és semmivel sem jobban megfigyelhető a dolgozó, mintha egyébként a pre felhő erában dolgozott volna a vállalati hálózaton, ahol ugyanúgy minden munkafolyamat domain login köteles, és egyúttal monitorozható is.
  • Szefmester
    #47
    end3: +111 :D
  • end3
    #46
    Sajnos manapság a termékfejlesztést mindíg az általa elérhető haszon határozza meg, korán sem a felhasználók igényei. A modern "pénzpiaci" szabályozás sajnos sok értelmetlen és használhatatlan dolgot eredményez manapság. Mindenki tudja, aki számítástechnikával foglalkozik és találkozik naponta szoftverekkel, hardverekkel.

    Átfogó közgazdasági reformokra lenne szükség a világon, a termelés-fogyasztás újragondolására, mert amit a pénz jelenleg szabályozó szerepkörben csinál, az az emberiség temetője lesz. Másrészt legnagyobb mértékben az amerikai cégek a felelősek ebben a kérdésben, hiszen zömében a "Szilicium-völgyben" álmodták(-ják) meg mindazokat az eszközöket, vagy hálózati megoldásokat, amelyek csak pénzben kifejezhető hasznot jelentenek az eladóknak, míg a vásárlónak inkább gondokat.

    Nem tudom igazat adtok-e nekem, de az eladott számítástechnika, (a számítástechnikát csak felhasználni próbálóknak a világban) folyamatában és rendszerkialakítás szempontjából, gyakorlatilag alig használható.. Csak zűrzavart és folyamatos többletköltséget okoz a sokféleség, és a szinte félévenként történő újabb szabványok bevezetése, termékváltás. Amikor a versenyképes termelést kellene támogatni, funkcionális szempontból jól megcsinált, főként kompatibilis számítástechnikával, akkor a funkcionalitás ebben az utolsó szempont, holott az elsőnek kellene lennie. Sok 100 millió ember "malmoz" a világon manapság, a megvásárolt "kütyükkel vagy éppen ipari termelő berendezésekkel, a megígért funkciók helyett a diszfunkcionálitás és inkompatibilitás miatt áldozva az értékes (munka)időt.

    A termékfejlesztés célja alapvetően a jobb eszközök megalkotása, és a bővített újratermelés kellene, hogy legyen, nem csak tisztán a pénzkeresés. Nos, én ebből a szempontból nem látom rózsásnak a helyzetet. Viszont elgondolkodtató, nem szándékos-e az, hogy ha megszületik végre valami profin és tartósan használható dolog, eljárás, akkor az azt megalkotó cég biztosan rövidesen "romba" dől, és vele együtt megy az is a sülyesztőbe. Az elmúlt évtizedben a számítástechnikában erre számtalan példát láttunk.

    Az Intel helyett, talán bízhatunk abban hírben is, hogy Kína saját tervezésű processzort fejleszt, meg hát, - amióta ismerem a cég nevét, a pénzügyi "halódás" állapotában, - de az AMD is ott van valahol az Intel helyettesítésére. Az Intel kivonulása erről a területről akár az AMD piaci helyzetének megszilárdulását is hozhatja. A PC nem hallhat ki, akkor sem, ha kisebb méretű alaplapokról, dobozokról fog szólni. A mostanában szinte világhisztériát keltő mobileszközök nem fogják a vállalkozások, cégek által használt számítástecnikát kiváltani. Ott talán mindég is kelleni fog a rugalmasan alakítható, bővíthető hardver, szoftver. És ha ezt a jövőben teljesen a Kínaiak fogják fejleszteni és legyártani, akkor ez csak a világon mégjobban Kína felemelkedését hozhatja. Az USA-val szemben is. Tehát egy ilyen vállallati döntés, jelen esetben még egy világhatalom létét is (mégjobban!) alááshatja. (Vagy, ha a PC a mai rugalmas formájában mégis kihal, akkor a számítástechnikát használók vagy abból élő tömegek nagyobb kiszolgáltatottsága is bekövetkezik. - Csak egyre drágábban lesz elérhető minden ami "rugalmas" rendszerek építéséhez kell. A világnak szerintem biztosan nem tenne jót. Mindent elönt majd az olcsó okostelefonnak, tabletnak álcázott "kábelvég",magával sodorva a jelenleg lassan kialakuló, valamilyen szintű, fejlődő és akár tömegesnek is tekinthető, szakmai jellegű hozzáértést is.)

    Mégegy gondolat, túlságosan is átlátszó "szorgalmazások" folynak a számítástechnika felhőkbe költöztetésével. Főként, hogy a legtöbb helyen Európában az internetes sávszéleség ma még a töredéke az ideálisnak, akár a jelenleg igénybevett "felhőmentes" szolgáltatásokhoz is. Ez ezért számonra, csak a totálisan ellenőrizhető számítástechnikai felhasználást jelenti. Minden végpont csak login ki-be. De legfőképpen be, mert cél az állandó online "állapot" is. Még a szolgáltatást nyújtó hardver is tőled távol van, nem az asztalod alatt, (pl. a kábelt kihúzhatóan). Az Intel döntése ennek tükrében elég egyértelmű. (Ő is arra szavazna (?), hogy a jövőben ne legyen kint egyedi "ütőképes" hardver. - Még esetleg "hacker-tenoristák" veszik használatba..?)
  • wraithLord
    #45
    Minden váltásnál van átmeneti időszak, amikor még mindkét szabványt támogatják. Ezenkívül vannak átmeneti hardverek, pl. alaplap, amin van SDR és DDR slot is, vagy DDR és DDR2 slot is, DDR2 és DDR3 slot is, van rajta PCI és AGP slot is, van rajta AGP és PCI-E slot is, van rajta SATA és PATA (IDE) aljzat is, többféle procit lehet bele rakni (régebbit és újabbat is, akár teljesen különböző generációkat is), többféle tápot is rá lehet dugni az alaplapra, vannak bővítőkártyák (pl. nem volt a PII-es alaplapomon USB aljzat, vettem bele PCI-os USB bővítőkártyát), stb. Az AT házat sok esetben át lehetett alakítani ATX-re (kis fúrás-faragással, forrasztással - persze tudom, a legtöbb ember venne másikat...), a tápot is ki lehet cserélni, mert fizikailag ugyanakkorák stb.

    És persze a különböző (régebbi és új) szabványok teljesítménye között nincs határ, hanem azok jócskán átfednek, max. az új technológiák miatt lehet érdemes azonnal váltani (de sokszor nem érdemes), egyébként ráér még egy-két évet a dolog. Váltani egyébként is opcionális, ha neked megfelelő a céljaidhoz az, ami van, akkor nem szükséges (lásd feljebb, ha tudod, mire akarod használni a gépet, ha jól választod meg az alkatrészeket, amit veszel).

    Persze nyilván, ahogy mondod, a modularitásból eredő fejleszthetőségnek vannak korlátai, ami a különböző időkben és különböző gyártók esetében eltérő mértékű... de sokszor a technikai fejlődés miatt vannak ezek a korlátok (ami egyértelműen nem az ember ellensége :)), nem kizárólag a piac manipulálása végett.
    Azért van az ember agya, hogy gondolkozzon, hogy mikor mi éri meg neki. Csak sokan nem szoktak, mert nem érdekli őket... vagy nem tudnak.