Gyurkity Péter

Készül a nagy visszatérésre az Intel

2013 igencsak fontos év lesz a processzorgyártó számára, hiszen míg az asztali szegmensben lanyhul a forgalom, a mobil szférában olyan új chipeket dobnának piacra, amelyek végre valóban versenyképessé teszik őket.

Iparági források optimistán állnak hozzá az Intel soron következő fejlesztéseihez, legyen szó a Haswell mikroarchitektúráról, vagy az új Clover Trail Atom processzorokról. A jövőre bemutatkozó megoldások új lendületet adhatnak a cégnek, amire különösen a mobil szegmensben van szükségük, hiszen itt az eddig megjelent Atomok nem igazán jelentettek veszélyt az ARM chipekkel felszerelt vetélytársakra.

A Clover Trail viszont végre jelentős mértékben lecsökkentheti a különbségeket, és a nagyobb teljesítmény mellett új gyártástechnológiát és mérsékeltebb fogyasztást kínál majd a vásárlóknak, ami kiemelt fontosságú a hordozható eszközöknél. Míg az asztali szegmensben a Windows 8 megjelenése eddig nem idézett elő fokozott újítási vágyat, emiatt a forgalom a hardveres üzletágban meglehetősen lanyhának mondható, a cég vezérigazgatója pedig bejelentette távozási szándékát (nem sokkal azt követően, hogy az Apple egyes állítások szerint szintén az ARM fejlesztéseire váltana), addig a mobil kategória olyan új lehetőségeket kínál, amelyek helyreállíthatnák a megrendült bizalmat.


Az eddig megjelent Atom fejlesztések éppen a fogyasztás terén hagytak némi kívánnivalót, emiatt is koncentrálnak az étvágy csökkentésére. Mindenképpen nagyot ütő újításra van szükségük jövőre, ha komoly sikereket remélnek a piacon, az ARM chipekre épülő okostelefonok és táblák - a Qualcomm, a TI, a Samsung, az nVidia és mások jóvoltából - ugyanis annyira elterjedtek, hogy rendkívül nehéz lesz itt harcba szállni.

Kínában a Motorola MT788 néven éppen most dobja piacra a sorrendben második x86 okostelefont. A 4,3 hüvelykes kijelzővel és a legfeljebb 2 GHz-en futó Intel Z2460 chippel ellátott megoldás a Lenovo K800-at követi, megjelenése december közepén esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sztoics68 #14

  Elnézést kérek ,de nem találok Fórumot a problemámra!
  A Skype-men nem tudok beirt szöveges üzenetet küldeni! A Filek Smilek,
  más rendszerben megírt szöveg átmegy,amit a Skype megfelelő rovatába írok
  az nem küldhető el. Újból fetelepitettem törlés után(nem frissités) egy
  verziót jelenleg ez6.3.59.105 még sem működik a szöveg küldés.
  Kérnék segitséget fenti témában.
  Előre is Köszönöm sztoics68 Skype név:sztoics681
 • Vol Jin #13
  Ez Win8 tabletbe lehet érdekes.
 • TheCunami #12
  ennyi erővel az amd is nyomhatná az x86ot a mobilokba csak az felérne egy halál ugrással az intelmek meg betonfeje van ha viszont nem jár jelentős előnnyel az x86 akkor bukta lessz a vége
 • csimmasz #11
  Akkor éljen!
  Remélem nagy pofára esés lesz belőle és még az MS új csoda oprendszere alá teljesít majd eladásban.
 • a_n_d_r_e_w #10
  nem, mobil atomokon nem fut
 • sanyicks #9
  hogyne futna rajta az asztali vindóz. Csak hát minek. Örül az ember ha megszabadul tőle :D
 • a_n_d_r_e_w #8
  Marmint a medfield es tarsaira vonatkozik amit mondok, a mezei atomokra nem.
 • a_n_d_r_e_w #7
  Semmi, mivel asztali windows nem fut rajta, innentol csak a nyugjet hozza az x86-tal maganak, az elonyeit nem.
 • csimmasz #6
  Van értelme mobil fronton az x86 ot erőltetni, van valami előnye egyáltaalán?
 • Cefet #5
  És hol az első két "beszólás" ?