Berta Sándor

Eltűnhetnek az Intel processzorai a Mac számítógépekből

Sajtóértesülés alapján az Apple fejlesztői keresik a lehetőségét annak, hogy száműzzék a Macintoshokból az Intel processzorait. Keveset fogyasztó laptopokat, illetve iMac készülékeket fejlesztenének és dobnának piacra.

A Bloomberg hírügynökség cikke szerint az Intel termékeit az Apple - ARM architektúrákon alapuló - saját chipjei válthatják fel. Amennyiben ez megvalósul, úgy a kaliforniai társaság egységes platformot kínálhat minden terméke kapcsán, jelenleg ugyanis az iPhone és az iPad készülékeken futtatható szoftvereket át kell programozni a Macintoshokon való használathoz. A folyamat ugyanakkor éveket is igénybe vehet és kétséges, hogy az elképzeléseket sikerül-e megvalósítani. A terv azon áll vagy bukik, hogy a jövőbeli chipek elég erősek lesznek-e ahhoz, hogy kép- és videószerkesztő programokat futtassanak nagy felbontású kijelzőkön.


A Bloombergnek nyilatkozó informátorok szerint a váltás elkerülhetetlen, ha az Apple a következő években minden területen - számítógépek, okostelefonok, táblagépek, televíziók - hasonló felhasználói élményt akar nyújtani. Ezt egy egységes chiparchitektúrával könnyebb biztosítani. Az amerikai társaság nemrég jelentett be átszervezéseket a menedzsmentben és létrehozott egy új technológiai részleget, amelynek munkájáért Bob Mansfield korábbi hardverstratéga felel. Az új részlegnek ambíciózus tervei vannak és Mansfield a korábbinál jóval több munkatársat irányíthat majd.

A cikket egyelőre sem az Apple, sem az Intel részéről nem kommentálta senki. Az Apple 2006 óta kínál Intel processzoros Mac számítógépeket. Október közepén vált ismertté, hogy az Apple chipgyártót válthat, a Samsung helyét a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) veheti át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #52
    Az Apple-nek saját processzora van, amit esetenként a Samsunggal gyártat, ahhoz a futószalagok üzemeltetésén kívül semmi köze nincs a Samsungnak.
  • UUUU #51
    Az Applenak mióta van saját ARM processzora ?
    Arra gondolnak, ami a Samsungé ?
  • errorista #50
    ,,ugyanis az iPhone és az iPad készülékeken futtatható szoftvereket át kell programozni a Macintoshokon való használathoz"

    az átprogramoz mást jelent.
  • narumon #49
    Ezt küszöböli ki az, hogy az applenek saját kézben van a szoftvere. Magyarul megírják úgy a szoftvereiket, hogy tisztában vannak vele, hogy hány mag és mit tud. Ez nem windows piac ahol ezermillió hardveren kell futni ez kurva nagy előny, csak úgy mint jelenleg tableteknél és telefonnál is. Szépen meg kell írni, hogy melyik mag mit csináljon és már nem is lesz gond.
  • sanyicks #48
    "Mondjuk én pl kiváncsi lennék rá, hogy ebben a pillanatban mit tudna monduk 64db A6 mag. Nem hiszem, hogy olyan béna lassú lenne"

    Az lenne a sorsa mint az amd prociknak. Azok is azért kerülnek az egybites userek által a "béna" kategóriába mert, "há nóóóc mag oszt mégsem gyorsabb". Miért? Mert a szoftverek még 4 magot is nagyon ritkán használnak ki. 64 arm mag erős lenne, csak nem desktopon, hanem szerveren a fent említett porblémák miatt.
  • narumon #47
    Egyébként meg senki nem tud semmit. Mindenki bedobja ide, hogy az ARM proci lassú, de ezt mire alapozod? Fogalmad sincs mit akarnak bele rakni és milyen konfigurációban. Sőt azt sem tudja senki, hogy milyen termékeket érintene ez a dolog. Akkor mi alapján írod, hogy lassú meg szar meg mittomén. Ha megnézed, hogy miket tud egy ipad a tényleg "gyenge" procijával akkor ehhez mérten én nem mondanám azt, hogy 10-20db ilyen proci olyan hű de lassú lenne. Ráadásul miért az i7 a mérvadó? Hány embernek kell ma a világon i7 teljesítmény? A vásárlók tizedének? Akkor lehet, hogy sokat mondtam. Én brutál dolgokat csinálok PC-n de elvagyok egy i5-el, ezt a teljesítményt meg 1-2 éven belül símán hozni fogja egy megfelelő ARM konfig. (Mondjuk én pl kiváncsi lennék rá, hogy ebben a pillanatban mit tudna monduk 64db A6 mag. Nem hiszem, hogy olyan béna lassú lenne)
  • narumon #46
    Szokás szerint kevered a szezont a fazonnal. Az apple eddig nem gyártott procit a PowerPC vonalat az IBM-től vették, ugyanúgy ahogy most az inteltől veszik. Mégpedig azért mert az IBM nem tudta kellő mértékben fejleszteni a procit, egyre ritkábban tudott új termékkel és megfelelő teljesítménnyel kijönni, ezért kénytelen volt az alma dobni őket. (A szomorú ebben az, hogy megint utána olvasás nélkül állítasz valótlan dolgokat mintha tényleg úgy lenne - és minden apple cikkben előfordul ez még sem tanulsz. Miért?)
  • Macc #45
    Az Applenek nem volt eddig sajat fejlesztesu procija. Kezdtek MOS6502-essel, majd jottek a Motorolak (680x0), utana jott az IBM fele PowerPC, amit nem azert hagytak ott mert nem volt penzuk fejleszteni, hanem azert mert az IBM nem tudta tartani a lepest az Intellel teljesitmenyben, igy lett Intel. Az ARM fele vonal az elso amit a sajat kezukbe vettek...
  • Me0w #44
    De kar, hogy nekem nincsenek ilyen hipster problemaim :( Tisztara kellemetlenul erzem magam, hogy nekem nem fussa ilyen szep csillogo gepre csak fos i7-es, windozos gepre, bruhuhu :(
  • lordsithlord #43
    A lényeget nem érted. Elindultak egy irányba (saját architectura), majd rájöttek, hogy baromi drága, így átálltak az Intel oldalára (mondván, hogy ők teljesítményben messze felülmúlják az ARM procik teljesítményét), azaz megalkottak egy full új irányvonalat (ami nem mellékesen az igazi Apple éra halála lett). Most megint kitaláltak egy új irányvonalat, azaz nem a teljesítményt vették alapul, hanem a fogyasztást (nem tagadható, hogy az ARM jelenleg fogyasztásra jobban optimalizált, bár tény, hogy ez ügyben az Intel is igen komoly lépéseket tett mostanra). És erre mondtam, hogy ha így haladuznk, akkor hamarosan vissza a Start mezőre lesz, azaz megint előveszik a kb. 15 éve eldobott irányvonalat és ismét saját procikat gyártanak.

    Elindulnak egy ösvényen, kihoznak belőle valamit, aztán gondolnak egyet és full új irányvonalat akarnak felvenni. Ez nem éppen egy tartós és előrelátó tervezetnek tűnik.

    Megjegyezném, hogy ez az "utálod az Apple termékeket" a problémám erős lesarkítása és ha el is olvasod, amiket írok (nem csak visszavakerálsz), akkor tudhatnád, hogy nem feltétlenül a termékeikkel van bajom, hanem az árképzésükkel és úgy nem mellékesen az egész cég vásárlókkal és a konkurenciával való igencsak undorító viselkedésével. De ezt ugyebár jópárszor leírtam.

    A magán véleményedet pedig nyugodtan megtarthatod magadnak, mert mint már említettem, erre is biztos találsz valami gyönyörű angol kifejezést, hogy milyen kommunikációs hiba is az, amit folytonosan elkövetsz...