Berta Sándor

NUC - miniatűr PC az Inteltől

Az Intel a Next Unit of Computing (NUC) segítségével szállna harcba a Raspberry Pi nevű miniatűr számítógéppel. Az új termék kevesebb, mint 100 dollárba kerül majd.

A minél kisebb PC-k gyártása egyre népszerűbb. Mindez érthető, hiszen ezek az eszközök számos olyan feladat elvégzésére alkalmasak, amiknél nincs szükség hatalmas teljesítményre. A miniatűr PC-kkel kapcsolatos folyamatból az Intel sem akar kimaradni: az április elején a PAX East szakmai kiállításon bejelentett és mindössze 10 x 10 centiméter méretű NUC támogatni fogja a Core i3, illetve i5 sorozatú Sandy Bridge processzorokat. A készülék a tavaly májusban bemutatott és idén márciustól megrendelhető Raspberry Pi kihívója lehet. Az új termék rendelkezni fog Thunderbolt-porttal, HDMI-kimenettel, USB 3.0-s porttal, továbbá két SO-DIMM memóriafoglalattal és két PCIe-slottal bővítőkártyákat tehetnek majd a felhasználók.


Fred Birang, az Intel termékmarketing menedzsere elmondta, hogy a Next Unit of Computing szerintük az információs pultokon és hasonló helyeken lehet hasznos. Egyelőre kérdéses, hogy lesznek-e a végfelhasználóknak szánt verziók. A termék várhatóan az év második felétől lesz elérhető, kevesebb, mint 100 dolláros bevezető áron, így akár háromszor vagy négyszer drágább lehet, mint a Raspberry Pi.

A tavaly májusban bemutatott miniatűr PC jóval kisebb teljesítményű, mint az Intel megoldása és az utóbbiba integrált HD 3000 grafikus chip is erősebb, mint a Videocore 4. A Raspberry Pi ugyanakkor sokkal kisebb. Kérdéses viszont, hogy a Next Unit of Computing magasabb ára ellenére mennyire lesz vonzó a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #13
    helyjel, ÁÁÁ
  • Laza #12
    Egyébként a 100$ teljesen jó ár érte. A kérdés, hogy ebben az árban konrétan benne van procistól, mindenestől? Pl táp?
  • Laza #11
    Vannak erről már normális képek is:



  • sanyicks #10
    pont nem jó nas-nak sata portok nélkül. Az usb meg terheli a procit, és lassú is.
  • orbano #9
    kocsiba kiváló lesz
  • lordsithlord #8
    A méretéből ítélve ez leginkább NAS szerverek és cégeknek szánt vékony kliensek alaplapja lesz, mivel ez a két terület az, ahol fontos a lehető legkisebb méret és nem szükséges mindenféle extra összetevő.
  • thsanyi5 #7
    Érdekes, hogy ilyen kicsi, nincs rajta szinte semmi egy normál méretű alaplaphoz képest, de az ára majdnem ott van. Ha jól értem ez csak egy alaplap amin csak a minimális összetevőket hagyták meg és lényegében ennek köszönhető, hogy ilyen kicsire meg tudták csinálni. Hordozható gép úgysem lesz belőle. Arra sokkal jobb megoldás egy tábla vagy laptop. De akkor meg mi értelme majdnem ugyanannyit fizetni érte mint egy normál asztali gép alaplapjáért? Melyik az a terület ahol nem szükséges a mobil használhatóság, de a kisebb méretért megéri fizetni?
    Ezt teljesen komolyan kérdezem, szívesen venném ha kisebb lehetne a gépem az amúgy sem használt elemek lehagyásával, de ha ennyibe kerül akkor már alig spórolnék rajta, fölöslegesen csökkenne csak a bővíthetőség.
  • lordsithlord #6
    Persze, de a HP szervereknél nem spórolnak a helyjel, van hol kialakítani megfelelő szélcsatornát. Ez viszont kifejezetten micro méretű PC-kbe kerülne, ahol ugye nem lehet olyan szabadon gazdálkodni a helyjel, igyekeznek minden négyzetcentit kihasználni.
  • kvp #5
    Ahogy a core2solo-s alaplapnal. Eloszor felforrasztjak a procit, aztan ra egy passziv bordat. Ha nagyon melegszik akkor a gyarto majd rak hozza hazhutest. A HP szerverek egy reszeben is csak passziv hutes van a procikon, de procinkenti szelcsatornas a haz, tehat jo nagy ventik szivjak a levegot a passziv bordakon at.
  • lordsithlord #4
    Nekem is lenne egy kérdésem: hogy a fenében óhajtják a hűtést megoldani egy ilyen szinten integrált mini dögön????