Gyurkity Péter

Google I/O: bemutatta új fejlesztéseit a keresőcég

Az előzetes híreknek megfelelően hivatalosan is bemutatták a Google saját tábla PC-jét, ám ez csak egyike volt a cég rendezvényén ismertetett új fejlesztéseknek. Szó esett az Android folyamatos, egyre gyorsuló előretöréséről, a szoftver új verziójáról, a tábla mellett egy nappaliba szánt, közösségi jellegű médialejátszóról, valamint a futurisztikusnak tűnő virtuális szemüvegről, amelyek szintén nagy hangsúlyt kaptak. A cég illetékesei megpróbálták a közösségi portál szereplését is sikerként beállítani, ami már kisebb visszhangot váltott ki, a már említett újdonságok láttán azonban a nagyközönség ezt minden bizonnyal elnézi nekik.

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk az értesülésről, miszerint a Google saját tábla piacra dobására készül. Ez a cég által megrendezett bemutatón be is következett, nem ez volt azonban az egyetlen meglepetés, így érdemes végigvennünk a részletes listát, hogy pontosan lássuk, mivel is készül a keresőcég a következő időszakra. Ahogy azt említettük, szoftveres és hardveres újdonságokról egyaránt szó esett, itt pedig többnyire sikerről, illetve pozitív várakozásokról számolhattak be a felelősök.

A rendezvény első fontosabb pontja az Android folyamatos előretörésének, a platform térhódításának kihangsúlyozása, a részletek kibontása volt, számokkal körítve a dicshimnuszt. A 4.1-es, Jelly Bean névre hallgató verzió fontosabb újításairól mi is hírt adtunk, így ezen most csak röviden futunk újra át. A processzor jobb, hatékonyabb kihasználása, frissített és kibővített beszédfelismerő, az értesítők átdolgozása, a kezelőfelület optimalizálása, valamint az NFC felhasználása szerepel a listán, júliusi megjelenéssel. A Google Now emellett a telefonon található összes adatot felhasználva kínál számunkra relevánsnak tűnő információkat, válaszokat, a nagyobb kényelem jegyében.

Az Android elrajtolása óta immár összesen 400 millió ilyen készüléket aktiváltak világszerte, ez a szám pedig naponta újabb 1 millióval bővül, vagyis a lendület nem lankad, éppen ellenkezőleg. Tavaly még 100 millió példánynál és napi 500 ezer aktiválásnál tartottak, ami jól jelzi a szoftver növekvő népszerűségét, bár arról nem értekeztek, hogy miként oszlik meg az egyes okostelefonok és táblák aránya az összképen belül, mint ahogy azt sem árulták el, hogy az Android egyes verziói a torta mekkora szeletét teszik ki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A következő fontos esemény a saját tábla hivatalos bemutatása volt, ez Nexus 7 néven rajtol el. Az Asus által gyártott készülék nevének megfelelően 7 hüvelykes kijelzővel érkezik, 1280 x 800 pixel felbontás támogatásával, négymagos, 1,3 GHz-en futó Tegra 3 processzorral, 1 GB RAM, 12 magos GeForce grafikus vezérlő, WiFi, 1,3 megapixeles elülső kamera, gyorsulásmérő, NFC, valamint az új Android 4.1 kíséretében. A tábla pontos súlya 340 gramm, ára pedig 199 dollár, amivel nyilván közvetlen versenyhelyzetbe kerül a Kindle Fire és társaival. A vásárlók természetesen a Google Play appboltra támaszkodhatnak, ahol ezúttal az e-könyvek kapnak kiemelt szerepet, tekintettel az olcsóbb táblák itt betöltött fontos szerepére. A készülék szintén július közepén rajtol el, az USA-ban, Kanadában, és az Egyesült Királyságban.

A cég Nexus Q néven mutatta be újabb meglepetését, amely gyakorlatilag egy nappaliba szánt, közösségi funkciókra kiélezett mediahub. A hagyományos set-top-boxokkal ellentétben itt egy kisebb gömbről van szó, amely tenyerünkben is kényelmesen elfér, ám a vezérléshez valamilyen androidos eszközt, így például egy okostelefont igényel. Ezen eszközök, valamint a Google saját felhő-szolgáltatása és a Google Play segítségével küldhetjük ki a különböző tartalmakat televíziónkra, WiFi, NFC, Bluetooth, valamint microUSB támogatása mellett, ám a közösségi funkciók révén ismerőseinknek és barátainknak is elérést tudunk biztosítani, így ők is saját tárházukból küldhetnek ki rá tartalmakat, ami jól jöhet a közös filmnézéseknél, zenehallgatásoknál, avagy házibuliknál - kérdés, hogy mekkora igény lesz rá. Érdekesség, hogy a készüléket az USA-ban gyártják (ez manapság már kuriózumnak számít), bár egyesek szerint ez pusztán arra jó, hogy az árat némileg felsrófolják. A Nexus Q a keresőcég saját oldalán 300 dollárt kóstál, megjelenése szintén július közepén várható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

7 12 A közönség soraiban már jóval kisebb érdeklődést váltott ki a Google+ közösségi portál előretörésének, az által kínált előnyök ecsetelése, nem véletlenül, hiszen a legtöbben inkább kudarcnak ítélik a cég itteni próbálkozását, amely nem tudta megtörni a nagy rivális Facebook lendületét. Elmondták mindenesetre, hogy immár 250 millió felhasználó regisztrált az oldalon, bár a rózsás képet némileg beárnyékolja, hogy ebből mindössze 150 millió tekinthető aktívnak, ennek pedig pusztán fele tekint rá a portálra napi rendszerességgel. Mi több, az aktív tagok nagyobbik része inkább a hordozható kütyükről jelentkezik be, mintsem az asztali gépeken megjelenített teljes weboldalon, ami szintén érdekes adat.

A közösségi portál hamarosan egy kifejezetten az androidos (és később az iOS alatt futó) táblákhoz szánt app-pal bővül, illetve a napokban elérhetővé vált a Google+ Events funkció is, amelynek segítségével már nem okozhat gondot a különböző rendezvények és találkozók megszervezése sem (szintén a Facebook és társai mintájára). Az azonban még továbbra is kérdés, hogy a portál mikor tud majd valódi alternatívát nyújtani az eddig mindent vivő konkurenciával szemben - eddig ez nem igazán sikerült.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A rendezvény utolsó nagy durranása ezután következett, ez pedig a Google Glass ismertetése volt. Az egyelőre kizárólag fejlesztők (és a rendezvényen megjelentek) számára elérhető kütyü potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a szemüveg lencséjén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi, a folyamatos működéről pedig a jobb fül mögött elhelyezett picinyke akkumulátor gondoskodik, bár a pontos üzemidőről nem beszéltek.

A 3G és 4G elérést nem zárják ki, ám a prototípus egyelőre a közelben elhelyezkedő WiFi hotspotokat használja csak ki, illetve egyéb hordozható készülékeinken (így okostelefonunkon) keresztül kapcsolódik az internetre, és bár valamekkora tárhelyet biztosít a tartalmak számára, a lényeg azok streamelésén lesz, amely mindkét irányban megvalósítható - így lehívhatunk egyes anyagokat megtekintésre, illetve feltölthetünk, vagy akár közvetlenül a Google+ portálon megjeleníthetünk saját felvételeket, akár menet közben. Hogy pontosan mire (és mennyiben) lesz ez jó, az majd csak a hivatalos rajt után derül ki, egyelőre a menő kinézetet emelik ki a különböző beszámolókban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #27
    "cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a szemüveg lencséjén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre."

    Ez biztos? Mert akkor igen hamar szemtengely ferdülése lesz tesztereknek.
  • BrockSamson #26
    Azten ertem, hogy vegtermek, arra utaltam, hogy nem feltetlen az elso generacio hozza meg az attorest. Kesobbiekben lehet ez meg ugyesebb es olcsobb.

    Amugy meg scanning, scanning: IT'S OVER 9000!!!
  • EnxTheOne #25
    "Scanning....
    height: 178 cm
    weight: ~72 kg
    muscle: low
    arm: 33 cm
    Calculating.... calculating...

    Power level is 11"
  • TARTYOM #24
    Forgalomba helyezik persze, de az elkövetkező 10 évben vagy 50 változata lesz még meg továbbfejlesztése, szóval mondhatni azért helyezik forgalomba, hogy legyen sok sok béta teszterük.
  • Alien_AM #23
    Ez nem otlet, ez mar egy vegtermek ami jovo evtol kereskedelmi forgalomba kerul, es most van lehetosege az applet megszoritani, es a zinga kivalasaval vegre teljesen megszunhet a facebook, es a szemuveggel a g+-é a jovo. Szoval tenyleg erdemes lenne reszvenyt venni.
  • BrockSamson #22
    Olyan negativak vagytok. Ez egy otlet, egy prototipus, amibol a jovoben meg barmi kisulhet ha foglalkoznak vele. Biztos kezdetleges meg draga meg kiforratlan, de 5-10 ev mulva talan mindenki ezen alapulo eszkozoket hasznal majd. Vagy nem. De egy probat meger.
  • lordsithlord #21
    Mókás dolog ezt a vacakot úgy beállítani, hogy ez friss fejlesztés. Valójában az alapot az Apache helikopter vezérlőrendszere szolgáltatja, ami alapvetően egy egy szemes minikijelző.

    Ezzel pusztán egyetlen probléma van: már a haditechnikában is kisült, hogy ez a rendszer igen komoly koordinációs problémákat okoz, mivel gyakorlatilag az emberek igen magas százalékánál van egyfajta szemdominancia. Ez azt jelenti, hogy a két szem nem tud együttműködni, így nem tudja külön-külön kezelni a beérkező különböző információkat. Ezt szokták vizsgálni a szemészeten, mikor az ember fejére felteszik az a szép kis színes szemüveget és meg kell mondania, hogy a két vonal (egy zöld és egy kék) merre van egymáshoz képest. Ha pont plussz jelben jönnek össze, akkor az illető két szeme tökéletesen képes együttműködni, de szemészorvos ismerősöm szerint ez ritka, mint a fehér holló. Pontosan ezért van az, hogy pl. az Apache pilótáit jóval szigorúbban szűrik, mint akár egy vadászgép pilótáit, mivel ha használniuk kell ezt az egyszemes kijelzőt, az gyakran problémákat okoz.

    Tehát szép az ötlet meg menő a kinézet, de olyan szinten életképtelen, hogy az már fájdalmas.
  • Andr0 #20
    A GLass önmagában nem egy Szemüveg, hanem egy Szemüvegre felhelyezhető eszköz. Nyilván adnak egy keretet hozzá, ha esetleg te nem vagy szemüveges. De simán fel lehet rakni szinte bármilyen keretre... Az I/O-n volt is pár példa... különböző alakú, stílusú szemüvegekre tették rá.

    És $1500 dollár a Developer verzió, nyilván a végleges Ára még nem tiszta.

    Crane: Amúgy az a screen benne pedig Elég fejlett cucc, meg alapjáraton az egész eszköz. És valóban, még nem volt róla videó, hogy mit lát az ember. DE szerintem nem is olyan egyszerű ezt videóba önteni. Csak akkor tudod meg, ha felveszed.


    Látom senki se nézte Live-ban a Google I/O Keynote-ot... :D:D
  • immovable #19
  • asysoft #18
    Figyelembe véve predikcióid teljesülésének mintáit, azt hiszem, most érdemes Google részvénybe fektetni, mert ez bizony bombaüzlet lesz. Pedig amúgy szkeptikus vagyok.