Gyurkity Péter

A Google felvásárolja a Motorolát

Jókora meglepetést okozott a Google legújabb bejelentésével, miszerint az év végére birtokukba kerülhet a Motorola Mobility - nemcsak a cég meglévő és új készülékei, de szabadalmaik is előnyt jelenthetnek az Android számára.

A keresőcég hivatalos blogjában olvashatunk a döntésről, amelynek eredményeként valamikor az év végére, illetve 2012 elejére a Motorola Mobility teljes mértékben hozzájuk kerülhet. A Google részvényenként 40 dollárt fizet a gyártóért, ami 60 százalékos felárat jelent az aktuális árfolyamhoz képest, így nem meglepő módon 60 százalékkal 39,20 dollárra ugrott a papír az amerikai nyitás előtti elektronikus kereskedésben. Összesen mintegy 12,5 milliárd dolláros a Google kiadása, ami indoklásuk szerint jókora lökést ad majd saját mobil platformjuknak.

A Motorola Mobility tavaly decemberben jött létre az anyacégen belül a kettéválás eredményeként. Ez a társaság kifejezetten a mobil szférára, az itt megjelenő megoldásokra összpontosítanak, miközben a Motorola Solutions az általános értelemben vett üzleti kérdésekkel és stratégiával foglalkozik. Az elmúlt időszakban a gyártó némileg veszített súlyából a piacon, ám az Android operációs rendszerre épülő fejlesztéseik révén sikerült növelniük az eladásokat és ellensúlyozni a korábbi visszaszorulást. A felvásárlás egyben azt is jelenti, hogy a jövőben várhatóan nem kötnek megállapodást a Microsofttal a Windows Phone 7 alkalmazásáról, ahogy azt néhány forrás nemrég megszellőztette.


A híradástechnikai és háztartási elektronikai készülékeket is gyártó amerikai Motorola a fénykorában, 2006-ban a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt az értékesített készülékek száma alapján, 24 százalékos piaci részesedéssel. 2008-ban lecsúszott a harmadik helyre, a piacvezető Nokia és a Samsung mögé, piaci részesedése pedig 10 százalékra csökkent. 2009-ben már csak a negyedik volt, az LG Electronics is megelőzte. Elemzők szerint a márka hanyatlását az okozta, hogy a technológia nem felelt meg a multimédiás alkalmazásokra vonatkozó nyugati - európai és amerikai - fogyasztói elvárásoknak, de versenyképtelen volt a fejlődő országokban is, ahol olcsó, egyszerű készülékekre van igény.

A Google sietett leszögezni, hogy a céget külön entitásként kezelik majd, azt nem fogják integrálni a meglévő szolgáltatások portfóliójába, illetve hogy az Android továbbra is nyílt platform marad, a Motorola pedig változatlanul erre a szoftverre támaszkodik majd. Ez utóbbi kérdés azért fontos, mert az Android fut egyebek között a Samsung és az LG Electronics okostelefonokon is, amelyek a Motorola készülékekkel versenyeznek a vásárlókért. Nyilván további hordozható készülékeket várhatunk a felvásárolt cégtől, de az sem utolsó szempont, hogy ezzel a lépéssel a Google mintegy 17 ezer mobilpiaci szabadalomra teszi rá a kezét, ami nagyon jól jöhet az Apple és a Microsoft által nemrég elindított bírósági eljárásokban (lásd Samsung Galaxy Tab betiltása).

A Google közleménye szerint a Motorola elköteleződése a keresőóriás Android operációs rendszere mellett megteremtette a tökéletes környezetet az egyesüléshez. Amint említettük, a tranzakció az év végére véglegesülhet - meglátjuk, a Google szerepe és felfogása mennyiben változik a szegmensen belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #92
    Pfújbazmeg, gennyes Sony Ericson a google ellenességgel, soha a büdös életben nem fogok ettől a buzi bandától telefont venni. Ja, és buzi a CEO-juk is, bárki legyen is.
    I szív google
  • G_ArchAngel #91
    Arrol ne is beszeljunk, hogy a Nortel-t maga a Google is meg szerette volna venni, de nem ajanlott eleget.
    Persze az normalis lett volna, a tobbiektol patenttrollkodas:)
  • asysoft #90
    Ez alatt a "köztudott Google ellenes szabadalomvásárlás" alatt a nemrégiben megesett Nortel-ügyet érted? Akkor ezzel mi van?
  • G_ArchAngel #89
    Legalabb nezzel utana, akkor felfognad, hogy a Motorolaval szemben vedte a segget a Google.

    Mondjuk minek is varok objektivitast egy nyilvanvalo dolgoban egy hatertol...

    Ha ertek volna valamit ezek a patentek a Motorola mar hasznalta volna az MS ellen, akitol a legtobb tamadast kapta.
  • G_ArchAngel #88
    Nezzuk:

    iPhone tarolta az adatokat: szemet Apple megfigyel (holott meg csak nem is kerult ki a user geperol)
    Nokia tarolta az adatokat: szemet Nokia
    Android tarolta az adatokat: jaj, ez elofordul, ki lehet kapcsolni (geekeken kivul senki nem tudta)
    Google StreetCar adathalaszik: jaj, nem a Google hibaja, minek nem tiltjak le az open wifit...

    etc... etc...
  • sanyicks #87
    Miért reagálunk máshogy "ugyanarra" (egyébként tök más) eseményre? Mert az apple és az m$ köztudott támadó patenttrollok, az is köztudott hogy azért vásárolgatnak fel hogy patenttrollkodhassanak, az is köztudott hogy a gugli ellen irányul (ez nem spekuláció, ez tény mert mennek a perek jelenleg is.
    Az meg tökéletesen érthető hogy a gugli inkább védekezik szintén szabadalmak vásárlásával (mert máshogy nem lehet), mint hogy védelmi pénzt fizessen a 2 troll cégnek.

    Tudod a gyilkosság, és az önvédelmi gyilkosság között is rohadt nagy a különbség...

    Nem az a vakság amit mi csinálunk, hanem az amit te, egyébként egyszer sem fikáztad az applet, max annyit említettél (nem pontosan ezekkel a szavakkal), hogy a népszerűségi szempontokból jobban is csinálhatta volna az apple, hogy ne tűnjön annyira undorítónak az undorító magatartás...
  • sanyicks #86
    Aha mindegyik ezt csinálja? Ha az apple fanok szeretik ezt mondani, csak példát nem tudnak mondani soha hogy pl a gugli mikor támadott meg ilyen nyomorék szabadalmi dolgokkal más céget mint pl lekerekített fekete téglatest képernyővel, vagy hogy a címjegyzékben van az e-mail cím, meg hasonlók.
    Szóval ez a "mindegyik" cég inkább az az apple-ms-oracle...
  • G_ArchAngel #85
    Ezt senki nem tagadja, az a bosszanto, hogy csak az Apple-t latjatok, holott az osszes ceg ezt csinalja.
    Egyszeruen az Apple az ordog szamotokra es ez azert durva, mert meg en is sokat fikazom az idiotasagai miatt, de amit ti muveltek, az nonszensz. Nem szuklatokoruseg, hanem vaksag.
    Ugyanarra a negativ esemenyre maskepp reagaltok, ha Apple es MS csinalja, mashogy ha Google. Miert?
  • sanyicks #84
    Az applenél a 7% nem zavar senkit, inkább az hogy mindent letiltogat, meg akarja váltani a világot, és hogy ilyen idióta félnótásokat termel mint pl te, vagy akár ulkesh.
    A te hozzászólásaid abból állnak, hogy a tényeket letagadod, és kifordítod úgy mintha a rossz az jó lenne.
    Hogy ne kezdenék személyeskedéssel(bár nem tudom hogy a vegetáriánusos kérdés miért az, hiszen csak később mondtam el miért kérdeztem, miután te már kezdted a szokásos személyeskedést), ha te már a topik elején ezzel kezded, és így látszik hogy mit akarsz? Meg hogy ne kezdeném így amikor már ismerlek és tudom hogy veled és a magadfajtákkal értelmesen vitázni nem lehet, mert úgy is jön az "akimondja másra az mondja magára" meg az elcsépelt mémes képek, meg a facepalmozás, és úgy is minden tényt megcáfolva azt fogod próbálni kihozni, hogy az apple a legszebb, legjobb, legrendesebb, legfantasztikusabb ebben a romlott világban, a gugli (vagy éppen az a cég amit az apple-vel szembeállítanak) a legszemetebb.
  • nachtwey #83
    Nem is fox, régóta az egyik főtrollja az ezsgének az arkangyal mellett.