Berta Sándor

Nem lankad a Surface iránti médiafigyelem

A Microsoft egy héttel ezelőtt meglepte a világot, amikor bemutatta az új tábla PC-it. A siker titka a gyakorlatilag tökéletesen megvalósított titoktartás volt, ami viszont számtalan kérdést vet fel. Vajon miért érezték fontosnak egy saját tábla PC piacra dobását? Miért nincs benne UMTS- vagy LTE-támogatás?

A társaság megerősítette a Techradar nevű IT-oldal értesüléseit, miszerint a fejlesztőknek a külvilágtól hermetikusan elzárt helyen kellett dolgozniuk és maximálisan ügyeltek arra, hogy semmi ne szivárogjon ki a projektről. A részletekbe Steven Bathiche, a Microsoft kutatási igazgatója nyújtott bepillantást a sajtónak.

Bathiche a létesítményt úgy írta le, mint a föld felszíne alatt lévő, ablaktalan bunkert. Azért volt szükség ilyen óvintézkedésekre, mert a The Garage néven ismert kutatóközpontból korábban már számos dolog kiszivárgott, ezen változtatni akartak. A bunkert a fejlesztők számának növekedésével új helyre költöztették, ekkor már voltak ablakok, de a munkatársak ettől függetlenül úgy érezték magukat, mintha egy trezor belsejében dolgoztak volna. A biztonsági intézkedések csak erősítették bennük ezt az érzést, hiszen mindenütt fegyveres őröket és biometriai azonosítással felszerelt beléptetőkapukat lehetett látni. A Techradar megjegyezte, hogy a Microsoft felhőszolgáltatásait is így őrzik.


A mérnökök 3D-s nyomtatókat használva több tucat prototípust készítettek el. A folyamat dupla ajtók mögött zajlott, amelyek szinte légzsilipekként működtek. Csak az léphetett be a belső ajtón, aki a külső ajtón már átjutott. Így zárták ki, hogy illetéktelenek még csak véletlenül se osonhassanak be. A fejlesztők minden apró részletre igyekeztek ügyelni. A hátoldali támasz esetében például kifejezetten fontos volt, hogy optimalizálják a használatakor keletkező zajt. Panos Panay, a Surface főfejlesztője hangsúlyozta: az volt az ötlet, hogy az egész folyamat úgy hangozzon, mint amikor valaki becsukja egy sportkocsi ajtaját. Ezzel nem csupán az volt a céljuk, hogy érzelmi kötődés jöjjön létre a felhasználó és az eszköz között, hanem az is, hogy az illető érzékelje: a támla a helyére került.

Eközben folynak a találgatások arról, hogy vajon a redmondi konszern miért érezte fontosnak saját tábla PC-k piacra dobását. Bár a cég érzékeltette, hogy nem az OEM-partnereivel akar versenyezni, azonban végső soron mégis velük kerülhet szembe. A The New York Times bennfentesekre hivatkozva azt állítja, hogy a Microsoftot frusztrálta az iPad sikere és az, hogy partnerei nem tudtak olyan termékkel előrukkolni, amely eredményesen vehette volna fel a harcot az Apple készülékével szemben. A társaság nem látott más megoldást, mint azt, hogy saját táblagéppel jelenjen meg a piacon.

A redmondi vállalat munkatársai már korábban tisztában voltak az Apple táblaterveivel és nagyon lenyűgözte őket az, ahogy a kaliforniai konkurens a gyártási folyamat során a legapróbb részletekre is odafigyelt, illetve mindent az ellenőrzése alatt tartott. Az iPad sikerével a Microsoft legtöbb partnere egész egyszerűen nem tudott mit kezdeni, annak ellenére sem, hogy Bill Gates már 2002-ben így képzelte el a Windows jövőjét. Elég például a Hewlett-Packard által bemutatott Slate 500-ra gondolni, ami előbb jelent meg a piacon, mint az új iPad, ennek ellenére végül labdába sem tudott rúgni.


A HP Slate 500-at a 2010. januári CES kiállításon mutatták be

A redmondi cég egykori menedzserei szerint ugyan a HP Slate 500 első tervei lenyűgözőek voltak, azonban később sikerült a terméket "teljesen lerombolni". A Slate 500 végül azért bukott meg, mert egyrészt túl vastag volt, másrészt a beépített Intel processzor erősen melegedett. Ezt tetézte, hogy sok gyártó a táblagépein a Windows 7 operációs rendszert alkalmazta és előfordult, hogy a dizájn vagy az ár kapcsán nem sikerült megállapodni. A helyzet végül elmérgesedett, az igazi nyertes pedig az iPad lett.

A Microsoft ezután minden erejével a Windows 8 fejlesztésére koncentrált, míg OEM-partnerei gyakorlatilag magukra maradtak. A cég 2010 végén saját tábla PC-t kezdett fejleszteni, a Surface táblákat végül nemrég mutatták be. A társaságnak a lépéssel két célja volt. Egyrészt saját termékkel akart jelentkezni és az Apple kihívójává előlépni, másrészt nyomás alá akarta helyezni az üzleti partnereit, hogy a jövőben innovatívabb készülékeket fejlesszenek ki. A Surface sikere azonban kétséges, különösen amiatt, mert az Ivy Bridge processzorral ellátott és a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató táblagép várhatóan több mint 799 dollárba kerül majd, míg az Nvidia Tegra 3 chipjére épülő és a Windows RT operációs rendszert futtató változat ára több mint 599 dollár lesz.


Amikor az amerikai konszern a múlt hét elején bemutatta a tábla PC-it, akkor úgy tűnt, hogy az eszközökben nem lesz UMTS- vagy LTE-támogatás. Nos, ez alighanem így is marad. A Bloomberg bennfentesekre hivatkozva azt írja, hogy a Surface készülékekben kizárólag WLAN-támogatás lesz és a felhasználók hiába várnak majd az UMTS- vagy LTE-kompatibilis modellek megjelenésére. Piaci elemzők egyrészt szkeptikusan fogadták a Microsoft döntését, másrészt voltak olyan vélemények, hogy ez nem fogja akadályozni a táblagépek elterjedését.

Ben Bajarin, a Creative Strategies nevű cég elemzője elmondta, hogy napjainkban a WLAN-modullal felszerelt tábla PC-k teszik ki az eladások oroszlánrészét. A Microsoft elsősorban költségtakarékossági okokból dönthetett így, a társaság olyan készülékeket akart megalkotni, amelyek hordozhatók és egy notebook funkcióit kínálják a felhasználóknak. Bajarin szerint éppen ezért nem mindenkinek fog hiányozni az UMTS-, illetve az LTE-támogatás. Carolina Milanesi, a Gartner munkatársa ezzel szemben úgy vélte, hogy az emberek a tábláikat főleg otthon használják, ahol nincs feltétlenül szükség a 3G-s vagy 4G-s hozzáférésekre és a mobilinternet-előfizetések még mindig meglehetősen drágának számítanak, így ezeket a hozzáféréseket inkább elkerülik a felhasználók. "A kizárólagos WiFi működés szerintem nem jelent korlátozást a Surface számára" - tette hozzá a szakember.

A nemrég bemutatott Surface kapcsán az első visszajelzések pozitívak voltak. Mint ismeretes, a Surface táblák a hivatalos specifikáció szerint 10,6 hüvelykes ClearType Full HD kijelzővel érkeznek. A kisebbik példány belsejében az nVidia által gyártott ARM chip található, 32 és 64 GB-os változatban lesz kapható, s Windows RT operációs rendszerrel szállítják majd. Ezzel szemben a pro változat már az Intel által gyártott processzorra épül, s 64 és 128 GB-os kiszerelésben lesz elérhető. Mindkét táblához kapható lesz a kijelzőt védő előlap, amely lehajtva billentyűzetként funkcionál, illetve a hátoldalon egy támlát hajthatunk ki, álló helyzetben tartva ezzel a készüléket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kakamatyi123 #25
    cserebe viszont egyszerre tobben is hasznalhatjak, beszukult latokoru maganyos baratom:)
  • sanyicks #24
    az még jobb megoldás, mert az sokszor annyit fogyaszt együtt mint egy mobilnet :DDD
  • JTBM #23
    A mobilnetes megoldás természetesen a Wifi hotspot lesz, amit a mobiltelefon szolgáltat a Surface-nek. A mobiltelefon lehet közben a zsebben v. a töltön is.
    Persze lehet majd használni stick-et is, de szvsz. nem ez lesz a többség, hanem a Wifi hotspot.
  • kakamatyi123 #22
    Jahogy most meg mar egy olyan termekrol beszelsz, ami csak a kepzeletedben letezik...:)

    En a Surfacerol beszeltem vegig, mivel arrol szolt a cikk, es belinkeltem a forrasomat is:
    http://blog.tmcnet.com/blog/tom-keating/microsoft/microsoft-surface-wi-fi-only-easy-workaround.asp

    Dehogy valaszoljak az eredeti okos kerdesedre, hivd fel Balmert, es mond meg neki, hogy baromarcu, es egy csomo levet veszitesz, ha nem adtok ki 3/4g modemes verziot a referenciatabletetekbol:)

  • TARTYOM #21
    Ennek van valami ipari méretű verziója is nem ?

    Kaszinókban használják főként, ilyen egész asztalnyi
  • asgh #20
    A Surface nem üzleti célú, ezért írtam az elején, hogy ha lenne üzleti célú verziója, akkor abból nem kellene kispórolni a modemet. Erre írtad, hogy az üzletemberek majd használják usb modemmel -> problem solved. És ez az a pont, amikor hülyét csináltál magadból.
  • FoodLFG #19
    Nekem nincs szükségem ilyen cuccra, úgyhogy leszarom a médiafigyelmet meg azt, hogy most mindenhonnan (nyilván teljesen ingyen) ez folyik.

    Mondjuk ebben legalább már van szabvány USB. Visszafejlődés helyett, végre megint fejlődik az iparág. Elképesztően revolutionary! o.o
  • kakamatyi123 #18
    >egy üzleti célú táblagépen kb. olyan röhejes lenne egy usb modem,
    >mint Ferrarin a vonóhorog.

    Tovabbra is ferditesz, most mar a hasonlataiddal is, csak hogy probald megvedeni a hulyesegedet, csakhogy az erveles tobb sebbol is verzik, mit verzik, vulkankent spriccel:)

    1.) A Surfacen ugyanis van USB port gyarilag es arra terveztek hogy hasznaljak is vele...
    A Ferrarin ezzel szoges ellentetben nincs vonohorog gyarilag, zsenikem, nem veletlenul, ki kotne ra utanfutot:)

    2.) Szerinted az uzleti notebookok nagyreszet beepitett 3/4g-s modemmel veszik, mert hatalmas igeny van ra az uleti eletben, hogy minden dolgozo mobilnetet hasznaljon... Mutass mar egy statisztikat, hogy az uzleti celu laptop eladasok hany szazalekat hasznaljak mobilnet elofizetessel?:)
    1%, az is max a felsovezetes?:)

    3.) Az ervelesed masik sarokpontja is csak a sajat elferdult agyszulemenyed, miota uzleti celu tablagep a Surface??? Mutass mar egy hivatalos nyilatkozoztot melyben az MS uzleti celu tablagepkenet pozicionalja...

    Nem tudsz mutatni, mert NINCS ilyen, folyamatosan suletlensegeket beszelo:)

    4.) Jelenlegi allaspont szerint csak MS-nel lehet majd megvenni amugy is, referenciakeszulek a tobbi gyarto szamara...

    Szoval azon felvetesed, hogy a Microsoft dollarmilliokat olt egy tablagep kifejlesztesebe, de nem vettek eszre, mekkora hiba kihagyni a 3/4g modemet, komolytalan es csak a hype felkeltesere jo...:)

    Persze vergodhetsz meg ezen tovabbi okos hasonlatokat ragozva:)

    >Végiggondoltad egyáltalán, hogy miket írogatsz hülyegyerek? (Ha már nálad ez a >stílus, próbállak követni.)

    Okos dontes, ha mar nincs sajat stilusod, legalabb a nagymesteredtol lopjal:)
  • asgh #17
    Vicces, hogy azok, akik eddig az apple fanokat ekézték, hogy olyan agymosottak, hogy ha valami hiányzik egy apple gépből, az szerintük nem hiány, hanem fícsör, erre amint megjelenik egy MS cucc, az összes Microsoft evangelista rögtön ugyanazokat a tüneteket produkálja.

    kakamatyi: egy üzleti célú táblagépen kb. olyan röhejes lenne egy usb modem, mint Ferrarin a vonóhorog. Végiggondoltad egyáltalán, hogy miket írogatsz hülyegyerek? (Ha már nálad ez a stílus, próbállak követni.)
  • Sequoyah #16
    Wp8-ba amúgy gyönyörűszép fícsör lenne, hogy ha a mobilnetes telómat közel helyezem a surface-hez (vagy más W8 táblához), akkor automatikusan felálljon az internetkapcsolat.
    És az NFC-vel mutattak ehhez hasonlókat, szóval nem lehetetlen:)