Berta Sándor

600-800 dollárba kerül majd a Surface

A Microsoftnak sikerült mindenkit meglepnie az új táblagépe piacra dobásával. Érdekes módon a PC-gyártók nem támadták a projektet, inkább üdvözölték a cég elképzeléseit.

A bejelentést az elsők között üdvözölte a Pegatron Technology, ez a vállalat gyártja majd a Surface különböző változatait. A társaság készíti többek között az Apple iPhone készülékeit is. Charles Lin, a Pegatron pénzügyi vezetőjének közlése szerint a termék fő célja a Windows 8 népszerűsítése és annak elérése, hogy a szoftverfejlesztők érdeklődését felkeltsék az új platform iránt. Egyúttal ezek az eszközök kiváló reklámlehetőséget is jelentenek a Microsoft számára és bemutatják, hogy mi mindenre képes az új operációs rendszer.


Az Asus vezetői hasonlóképpen látják a dolgot. Nick Wu, a gyártó szóvivője azzal egészítette ki Charles Lin szavait, hogy szerinte a fő cél igazából nem is annyira a Windows 8, inkább az ARM-chipekre optimalizált Windows RT népszerűsítése. Ezt leszámítva nincs véleménykülönbség, és alapvetően a saját termékeik piacra dobására összpontosítanak. A The Verge ugyanakkor beszámolt arról, hogy a Hewlett-Packard egyáltalán nem kommentálta a bejelentést, míg a Dell és a Lenovo illetékesei rámutattak: a Microsoft egy fontos partner a számukra és mindkét cég szeretné még az idén piacra dobni a saját Windows 8-as táblagépeit.

Stan Shih, az Acer alapítója úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy a Microsoft hosszabb ideig jelen lesz a piacon táblagép-gyártóként, hiszen a társaság csupán elősegíti a Windows 8 elterjedését, így az eladások nem hatnak majd negatívan más PC-gyártók üzleteire. Amennyiben ez megvalósul, úgy a vállalat számára már nem lesznek fontosak a hardvereladások, mivel jóval kisebb bevételt biztosítanak, mint a szoftverlicencek értékesítése. Shih kifejtette: a cég aligha dob majd piacra új Surface modelleket.


Mint ismeretes, a Surface táblák a hivatalos specifikáció szerint 10,6 hüvelykes ClearType Full HD kijelzővel érkeznek. A kisebbik példány belsejében az nVidia által gyártott ARM chip található, 32 és 64 GB-os változatban lesz kapható, s Windows RT operációs rendszerrel szállítják majd. Ezzel szemben a pro változat már az Intel által gyártott processzorra épül, s 64 és 128 GB-os kiszerelésben lesz elérhető. Mindkét táblához kapható lesz a kijelzőt védő előlap, amely lehajtva billentyűzetként funkcionál, illetve a hátoldalon egy támlát hajthatunk ki, álló helyzetben tartva ezzel a készüléket.

A Digitimes tajvani IT-oldal információi szerint az Ivy Bridge processzorral ellátott és a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató táblagép várhatóan több mint 799 dollárba kerül majd, míg az Nvidia Tegra 3 chipjére épülő és a Windows RT operációs rendszert futtató változat ára több mint 599 dollár lesz. A Microsoft egyelőre nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta az árakat.

A tervek szerint az RT-s modellek kb. annyiba kerülnek majd, mint más ARM-chipes táblák, míg a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató készülékek az árukat tekintve az ultrabookokkal versenyezhetnek majd. A Microsoft és az Intel vezetői arra számítanak, hogy a Windows 8 megjelenése nem csak a tábla PC piacot rendezheti át, hanem új lendületet adhat a netbookpiacnak is. Mindkét társaság abból indul ki, hogy lenne létjogosultságuk a kevesebb, mint 400 dollárba kerülő, 10 vagy 12 collos érintőképernyőkkel ellátott, vékony, könnyű és gyorsan bootoló készülékeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #37
    "A vásárló azt látja, hogy tábláján pont ugyan azok futnak mint a gépen, pontosan ugyan ott van minden mint gépen és ennek örül."

    Nem ugyanazok futnak és végképp nem ott van minden, mint a PC-n, mert külön kell fejleszteni a tábla gui-t, mint a desktopot. Tehát nem abból fog állni a fejlesztés, hogy lefordítod táblára is a kódot és kész.
    Innentől pedig - hiába kétségtelenül könnyebb ugyanabban a környezetben két platformra fejleszteni (ezt nem is vitatja senki) - a kiadóknak el kell dönteniük, hogy megéri-e a win8 táblákat supportolni, vagy nem.
    Elég csak arra gondolni, hogy létezik jó pár fejlesztőkörnyezet, amiben lehet winre, linuxra és osx-re egyszerre fejleszeni, mégis csak a szoftverek viszonylag kis százaléka támogatja mindhárom oprendszert. És itt csak OS supportról beszélünk, a kisebb képméret, érintőképernyő-optimalizálás fel sem merül.
  • TARTYOM #36
    Sokkal könnyebb egy rendszerre fejleszteni mint 2 különbözőre. A vásárló azt látja, hogy tábláján pont ugyan azok futnak mint a gépen, pontosan ugyan ott van minden mint gépen és ennek örül.

    Egyébként meg sokkal több program lesz így rá mivel közös a felület és nem 2 irányban kell.
  • asgh #35
    Egyetértek. Ha viszont más a feladat, más a célcsoport és más az elvárt eredmény a két platform között, akkor miért előny, hogy azonos a desktop és a tábla OS?
    Programozói szempontból bizonyára van jelentősége a közös OS-re épülő egységes fejlesztő környezetnek, de alapvetően nem az határozza meg egy platform sikerét, hogy mennyire szeretik a programozók, hanem hogy mennyire szeretik a fogyasztók.
    Márpedig ha a fogyasztók nem érzik a közvetlen előnyét, hogy ugyanaz a win8 fut a táblagépen, mint a desktopon, akkor miért lenne szempont az OS a vásárlásnál? Így a végén továbbra is az ár/teljesítmény és a tartalomszolgáltatások minősége fog dönteni, amiben jelenleg a droidok és az iPad jobban állnak.
    Nem véletlen, hogy első sorban a vállalati szegmensben jósolnak sikert a win8 tábláknak, mert ott valóban előny az egységes fejlesztőkörnyezet, és az árát is hajlandóak megfizetni, viszont a vállalati piacon elért sikerekkel nem fogja a Microsoft kirobbantani az apple-t és a google-t a jelenlegi pozícióiból.
  • asgh #34
    Ezzel ott a gond, hogy pl. a 7" tableteknél már a weblapok desktop verzióival is gond van, mert nem tudsz ujjal rendesen rábökni a kontrollokra. Egy desktopra írt alkalmazás tehát lehet, hogy elfut tableten is, de minek, ha a használhatósága radikálisan lecsökken.
  • hungi #33
    asgh: "bill egérre kifejlesztett" <- input device szinten ez nem okozhat gondot, az ujjérintés = egér, fizikai bill meg ugye marad.
  • messen #32
    "Azaz ha a Microsoft nem tolja le a hardver árát bőven a konkurencia alá, vagy nem "motíválja" pénzzel a top fejlesztőket, hogy a kezdeti veszteséges időszakban is kitartsanak a win8 tábla mellett, akkor könnyen befulladhat a folyamat."

    Jogos, de nem csak az a lehetőség áll fenn, hogy egy az egyben átportolják tablet guira a PC-s programot. Pl. egy MMO-nál a market részt meg lehet csinálni tabletre is, maga a játék meg PC. iPadra pl van egy tök jó alkalmazás, amivel 3D-ben lehet szobrászkodni (Autodesk 123D), amit egy gyors dezignskicchez[sicc] simán lehet használni, a részleteket meg a PC-s MAX-ban megoldja majd.
    Más a feladat, a célcsoport, az elvárt eredmény a két platform között.
  • asgh #31
    "Meglehetősen durva szerintem, hogy ugyanazokat a programokat tudom majd használni egy tableten, mint a desktop PC-men."

    Szerintem várjuk ki a végét, mert még csak a marketing-bullshit szakasznál tartunk.
    Amikor megjelent a windows 95, akkor is az volt az egyik fő érv, hogy legalább a dos-os játékok maradéktalanul futnak rajta. Aztán a gyakorlatban meg kiderült, hogy mégse.
    A másik, hogy a legjobb esetben is csak az új fejlesztések fognak egyáltalán táblán futni, mert a bill-egér vezérlésre fejlesztett programok eleve nem rúgnak labdába. Azaz a majd megjelenő új verziók futhatnak talán win8 tableten is, ha a win8 tablet eléggé elterjedt lesz ahhoz, hogy a szoftvergyártóknak megérje külön verziót supportolni arra is. Innentől viszont belefutottunk a tyúk vagy tojás dilemmába: a win8 tablet terjedéséhez az kell, hogy megjelenjenek a desktop alkalmazások tablet verziói, azokhoz viszont előbb el kell terjednie a táblának. Azaz ha a Microsoft nem tolja le a hardver árát bőven a konkurencia alá, vagy nem "motíválja" pénzzel a top fejlesztőket, hogy a kezdeti veszteséges időszakban is kitartsanak a win8 tábla mellett, akkor könnyen befulladhat a folyamat.
  • messen #30
    Volt szerencsém a Surface RT-hez egy fél óra erejéig, és nagyon meglepődtem. Alább a véleményem.

    Kényelem: Szinte teljesen megegyezik egy közepes netbookéval. A "szinte" annyiban áll, hogy (jóval) könnyebb, (jóval) kisebb a vastagsága összecsukva, (jóval) többet bír az aksija. Amit kipróbáltam, azt már legalább három órája folyamatosan tapizta 5-6 kocka, és még bőven maradt benne delej, mire végeztem vele.

    Rendszer: Alapból Metro, ami meglepően jól és gyorsan működik rajta. "Alapból", mert az egyik kocka, aki előttem matatott rajta, varázsolt rá egy parancssort. Onnantól meg... ;)

    Használhatóság: A billentyűzet elég érzékeny, de ez az eldöntömmitakarszgépelni feature az idegeimre ment egy idő után. Az billentyűzet alja, ami az asztallal érintkezik, kicsit "tapad". Ez jó, mert nem csúszik el gépelés közben, de a táskában is össze fog mindent szedni, az is biztos. USB kulcsot tudott kezelni, még az én céges, noname chipes vackomat is. A kamerák egész jók, csak az apjuk "érthetetlen" számomra. Ugyan lemaradtam róla, de első indításkor állítólag van egy tour is, ami végigvisz az alapfunkcióin. E nélkül könnyű eltévedni benne, amíg meg nem szokod a Metro "logikáját".

    Összességében pozitív a véleményem róla, és iPad használóként azt tudom mondani, hogy ha az ára az iPad3-mal lesz versenyben, akkor vevős. Jelenleg egy laptopot (fejlesztésre, erősebb vasat igénylő dolgokra), egy notebookot (tartós máshollevéskor, gépteremben), egy netbookot (komolyabb tárgyalásoknál, távolabbi gépteremben, szabadság alatt vpnezni), egy okostelefont, egy Kindle-t (könyvek, leírások) és egy iPadot (rövidebb tárgyalásoknál, kevésbé komoly bemutatóknál, oktatások megtartásánál, email, stb.) használok. Az aktuális feladathoz mindig a hozzáillőt. Azt kell mondjam, hogy az iPadot és a netbookot ez a kütyü simán helyettesíti. SSH klienst ugyan nem láttam rajta, de ha lehet rá varázsolni, akkor még a gyengébbik notepadot is.
  • Laza #29
    Nekem egy 12"-os Samsung notim van 160eFt-ért (NP350U2B) és semmi pénzért nem cserélném le tabletre ... és ez is simán bír 5-6 órát, bőven elég ... kinek mi :)

    Pedig ezen leginkább tartalmat fogyasztok, mint dolgozok (arra van asztali gép). Egyik tablet sem tudott még alternatívaként szolgálni. De mint mondtam, kinek mi. Nekem egy x86-os tablet sem lenne alternatíva ... már eleve a kezelésüket sem szeretem.
  • Narxis #28
    Ha valaki vált valamiről valamire akkor nehéz nem mellé venni. Nyugaton se olyan kőgazdag mindenki, hogy a jól működő notebookját egyből a kukába dobja a tablet miatt. Inkább azt kellene megnézni, hogy hányszor és mennyi időre kapcsolja be a készülékeket, akár asztali, akár notebook a tablet vásárlása után.