Triton és a Naprendszer legkülső óceánja

Első pillantásra a Triton csupán egynek tűnik a Naprendszer jeges holdjai közül. A hőmérséklet nap mint nap -230 Celsius fok körül mozog, még a vulkánok is hideg gázokat és jeget okádnak magukból, a magma itt ismeretlen fogalom. A végtelenül zord felszín alatt azonban van valami sokkal kellemesebb, egy folyékony óceán.

A Naprendszer legkülső bolygója, a Neptunusz körül keringő Triton sok szempontból különleges. Mindenek előtt a Neptunusz forgásával ellentétes irányba kering, a Naprendszerben egyetlen nagy hold sem rendelkezik ilyen mozgással. Ezen az úgynevezett retrográd pályán nem alakulhatnak ki holdak, vagyis a Triton valahol máshol született, idővel pedig foglyul ejtette a gázóriás gravitációja. Nagyon hasonlít a Plútóra, így jó eséllyel egy helyről, a Kuiper-öv belső pereméről származhat, ami viszonylag közel esik a Neptunuszhoz.

1989-ben a hold mellett elrepülő Voyager 2 küldött vissza felvételeket a Triton felszínéről, melyeken kriovulkanizmus jelei figyelhetők meg, melynek keretében nem szilikátos olvadék tör ki az égitest belsejéből, hanem sokkal alacsonyabb fagyáspontú összetevők, ami folyékony állapotban tartott víz, de egyéb folyadék is lehet. Ezzel a Triton csatlakozott azon kevés világok sorához, melyeket naprendszerünkben geológiailag aktívnak tekinthetünk. Felszíni jege is egyedi, főként nitrogénből áll, amit a sárgadinnye héjára emlékeztető mintázat, valamint egy sarkvidéki metán-jégsapka jellemez.

Ha azonban valamit Tritonnak, a görög mitológia nagy tengeri hírnökéről neveznek el, akkor rendelkeznie kell még egy fontos elemmel, egy folyékony víztömeggel. Egy új modell újabb bizonyítékokkal szolgál egy jégpáncél alatti óceán létezésére, ehhez azonban nem árt áttekinteni a hold történetét.

Ahogy arról már fentebb szóltunk, minden jel arra mutat, hogy a holdat befogta a Neptunusz, az ilyen foglyul ejtett égitestek hosszú elnyújtott pályával kezdik keringésüket, azonban egy Neptunusz méretű bolygó gravitációs erői egy Triton méretű világot elég gyorsan köralakú pályára állítanak. A folyamat során energia szabadul fel, ami felmelegíti a holdat, a hőmérséklet emelkedés nem csupán a jeges külső rétegeket, de a Triton 1.900 kilométer széles magját is megolvaszthatta, ami idővel visszahűlhetett a jelenlegi jeges állapotába.

Több korábbi modell is utalt már egy óceán létezésére, ezek azonban rendkívül leegyszerűsítettek voltak. Saswata Hier-Majumder, az amerikai Maryland Egyetem tanára és hallgatója, Jodi Gaeman azonban kifejlesztett egy jóval részletesebb modellt, ami figyelembe veszi mind a mag ásványainak radioaktív bomlását, mind az orbitális kölcsönhatásokat, melyek felmelegíthették a holdat.

Bár a radioaktív bomlásból adódó melegedés nagyságrendekkel nagyobb az árapály hatásokból eredő melegedésnél, a mag hője önmagában nem lenne képes megakadályozni a külső réteg jéggé szilárdulását. A kutatópáros azonban megállapította, hogy a keringés során fellépő erőkből származó egészen kis hőmennyiség is elég lehet egy folyékony óceán megtartásához, mivel ez a hő a felszínt borító jég alját melegíti. "Egy melegebb takarót biztosít a hűlő óceán tetején" - magyarázta Hier-Majumder.

Amíg a pálya annyira szabályos, hogy a 350.000 kilométeres sugara csupán néhány kilométerrel váltakozik, a Triton rendelkezhet egy jelentős óceánnal a felszíne alatt. A víztömeg jókora ammónia dózist tartalmazhat egészen -90 Celsius fokig folyékonyan tartva az óceánt, így annak ellenére, hogy a Naprendszer legkülső objektumainak egyikéről beszélünk, óceánjának hőmérséklete jóval magasabb lehet, mint a Szaturnusz körül keringő Titán -180 Celsius fokos szénhidrogén tavai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katalizátor #37
    Miért? Nem pont ez folyik ebben a topicban? Megy a vita éjjel-nappal, mégis semmi eredménye. A tudósok sokat vitatkoznak, ez igaz, de nem abból kapják az eredményeket.
  • Bannedusermail #36
    "Bocsáss meg, kicsit félreértelmezhető voltam. Amit írtam, hogy nem a vita a lényeg a tudományban. Persze van, hisz az elméletek harcolnak egymással. De erre még csak a vita szót sem használnám, inkább a megértés a lényeg. Vagy ha igazán ki szeretném magam fejezni, úgy mondanám: A tudományban vitának helye nincs. Remélem így már picit kedvesebb... :)"

    ???
    Szeerintem most értettél félre valamit, mert ezt nem nekem kellett volna írnod.
  • Bannedusermail #35
    "Túl sok mindent tudnék hozzáfűzni, de inkább nem, mert unalmas vagy."

    Miért hazudsz? Semmit nem tudsz hozzáfűzni, és nem unalmas voltam, hanem zavarbaejtően idegesítő. A düh öntött el téged, a tehetetlenség, a zavarodottság, hogy saját magadon érzett szégyen. Megalázva érezted magad. De tudod, hogy saját magad aláztad meg.

    Egyébként azzal tisztában vagy, hogy bejelentkezve nem látszik, amit írsz, csak a neved, és arra kell ráklikkelni, ha valaki mégis elolvasná, amit akarsz?

    Ez azért van, mert minden komment mellett van egy piros és egy zöld gomb, és ott lehet minősíteni a felhasználókat. Na, te annyira le vagy minősítve, hogy alapból nem látni téged. Ha okokat keresel, hogy ez miért van, nézd meg, hogy ebben a topicban mit műveltél!
  • TokraFan #34
    Te sem vagy túl érdekfeszítő.
    Szinte bármelyik cikk után ott látom a "tudatos tervezettség" elnevezésű, vallásos szektáns baromságaidat...

    Miért nem mész ezzel a hittársaidhoz? Ez itt egy tudományos portál -ha nem is túl erős-.
  • Katalizátor #33
    Az meg picit fájt, hogy szerinted nem tudom mi az a vita. Szeretek vitázni és elméleteket cserélni és sosem szeretem felemelni a hangom. Meg is adom magam a másiknak, ha belátom az igazát, még meg is köszönöm! Asszem ezt nevezzük vitának.
  • Katalizátor #32
    Bocsáss meg, kicsit félreértelmezhető voltam. Amit írtam, hogy nem a vita a lényeg a tudományban. Persze van, hisz az elméletek harcolnak egymással. De erre még csak a vita szót sem használnám, inkább a megértés a lényeg. Vagy ha igazán ki szeretném magam fejezni, úgy mondanám: A tudományban vitának helye nincs. Remélem így már picit kedvesebb... :)

    De az azért erős, hogy a vita lenne a tudomány alapja, nem? Elvégre a vita nem a természet része, ez csupán a kommunikációnk hiányosságából és sokféle értelmezhetőségéből adódik.
  • Tau Tang Wou #31
    Túl sok mindent tudnék hozzáfűzni, de inkább nem, mert unalmas vagy.
  • Bannedusermail #30
    Megértem, hogy sok mindent nem tudsz hozzáfűzni.

    Mert példát nem tudsz felhozni semmilyen tudományos felvetésedre, mert nem volt, megcáfolni, hogy önfényezve személyeskedtél egy fórumtársunkkal, nem tudod, mert azt csináltad. És az is komoly kihívások elé állítana, hogy eloszlasd az alapos gynúnkat, hogy bort iszol és vizet prédikálsz.

    Mi maradt neked?
    Az érzelemkifejezés.

    De hidd el, nem vitázni akartam veled, csak felhívni a figyelmed...
  • Tau Tang Wou #29
  • Bannedusermail #28
    "Egy frászt nem! Az vita a tudomány egyik alapja. Sajnos ma az emberek a vita és a veszekedés közé egyenlőségjelet tesznek. A legtöbben (te is) nem tudják mi az a vita, és főleg azt nem, hogy mire való... :( "

    Szerintem ez Tutuvan fórumtársunkra igaz, és nem arra, akinek írtad. :-)