Hunter

Részletes felvétel az Apollo 11 leszállóhelyéről

A NASA Hold körül keringő LRO műholdja elkészítette az eddigi legtisztább felvételt a híres Apollo 11 küldetés leszállóhelyéről.

Az amerikai űrügynökség Lunar Reconnaissance Orbiter a Mare Tranquillitatis-ra, vagyis a Nyugalom tengerére közelített rá, arra a területre, ahová először lépett ember. Az LRO legfrissebb felvétele páratlan részletességgel tárja elénk a történelmi helyszínt, még Neil Armstrong és Buzz Aldrin 1969. július 20-án elvégzett felszíni munkájának nyomai is kivehetők. A képen az sötétebb sávok jelzik az asztronauták által megtett utakat, amik a felszínen felállított különböző tudományos kísérletekhez vezetnek. Különösen feltűnő a holdmodul körül a lábnyomok által alkotott sötét folt.


Az LRO kamerája 24 kilométeres magasságból készítette a felvételt, amit március 7-én tettek közzé. Ez az eddigi legaprólékosabb Hold körüli pályáról készített kép az emberiség első látogatásáról egy másik világban, olvasható a NASA hivatalos közleményében.

A felvételen kivehető az úgynevezett passzív szeizmikus kísérlet csomag (PSEP) is, ami az első szeizmikus méréseket végezte el a Holdon és három héten át sugározta vissza az adatokat a Földre. A felvételen kiemelték a lézertükör (LRRR) ledobott borítását (discarded cover) is. Ez a kísérlet mind a mai napig pontos Hold-Föld távolságméréseket biztosít. Az űrhajósok nyomai elvezetnek a Little West-kráterhez, ami körülbelül 50 méterre, keleti irányba helyezkedett el a holdmodultól. Ez a felszínen töltött két és fél óra vége felé egy be nem tervezett kirándulás volt, ami során Armstrong átugrált, hogy bepillantson a kráterbe. A felvételen jól látható mennyire le volt korlátozva Armstrong és Aldrin felderítési területe, nyomaik nagyjából egy átlagos nagyvárosi háztömb területét fedik le.

Később az Apollo 12 és 14 küldetésekben az asztronauták több időt töltöttek a felszínen, az Apollo 15, 16 és 17 küldetéseket pedig már holdjárókkal is ellátták, ami lehetővé tette a leszállóhelytől való eltávolodást. Az Apollo 11 űrhajósai értékes kőzetmintákat hoztak vissza a Nyugalom tengerén elterülő leszálló helyről, elsőként tárva fel a Hold tüzes múltját. A minták tanúsága szerint a Hold ezen területe egykor vulkanikus tevékenység színtere volt, és valaha vékony lávafolyamok hömpölyögtek azon a helyen, ahol Armstrong és Aldrin barangolt.

Az LRO korábban már más Apollo leszállóhelyekről is készített felvételeket, ide tartoznak azok a lenyűgöző képek, amik az Apollo 17 űrhajósai és holdjárójuk után maradt nyomokat jelenítik meg. Az LRO 2009 júniusában állt pályára a Hold körül. Az 504 millió dolláros űreszköz érkezése évének júliusában készített először felvételeket a leszállóhelyekről, ami új részleteket tárt fel a helyszínekről és a holdfelszínen hagyott eszközökről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #46
    Te nagyon hülye!

    Bármelyik fizika tanszékes egyetem képes arra, hogy összetákoljanak a végzős hallgatókkal egy lézeres berendezést, ami az ott felejtett tükröt megcélozza egy távolságmérés erejéig. Napi rendszerességgel meg is csinálják.

    A Holdnak meg pusztán azért nem lehet légköre, mert a gravitációs ereje gyenge, így a szökési sebessége alacsony, tehát a gázatomok a hőmozgásuk miatt elhagyják a Holdat.

    Van egy tippem, hogy fogalmad sincs, hogy mi a hőmozgás, meg a szökési sebesség.

    Elmebeteg ostoba fasz vagy. Aki meg a hangnememért reklamálna, az is bekaphatja.

    Ezekkel csak így érdemes beszélni.
  • Doktor Kotász #47
    "Amugy meg ugy hiszem,

    hogy a cikkben emlitett ,,hatrahagyott'' targyak csak elterelesre

    szolgalnak. Esetleg nagyreszuk ott sincs."

    Ez nagyon hülye! :-D

    Szerinted nem jártak a Holdon, de amikor éppen nem jártek ott, ott hagytak komplett távolságmérő tükröket, holdjárókat csak azért, hogy az ott nem jártukról elhitessék, hogy voltak ott.

    Te ritka egy nagy ostoba barom vagy. :-D
  • Venom T #38
    Kedves agyhalott!

    Köszönöm az etikettől tartott kiselőadásodat baromi hasznos és hiteles pont tőled hallani.

    Idézlek: "Meddig tart meg a hazudozas? Es hogy vannak meg a labnyomok a holdon meg azota? Ha egy 30 cm-es foldi amator tavcsovel kemleled a holdat, uszo felhoket latsz...az 1950 es evektol szamtalan ,,holdfelhot'' rogzitettek.
    Ugy higgyetek a nasanak is mint a politikusoknak. Csak az hazugsag, amit mondanak"

    Nyílt fórumon hazugnak nevezed többek közt a tudományos kutatókat, a Nasa alkalmazottait, stb, meg az egész üres okoskodásoddal mindenkit akinek köze van a tudomány&kutatáshoz.

    Igazából még ez nem lenne indok, hogy letámadjalak, de sajnos nem te vagy az első unintelligens kontentóhívő aki az utamba akad, és mellőzi az agyi tevékenységet.

    Aranyi Laci kérdése: Számodra hitelt érdemlő emberről van szó. Remek. Sok buta ember számára van így. Ezzel, már elvágtad itt magad, de tegyük hozzá, hogy te egy olyan embernek hiszel a mérnökökkel és kutatókkal szemben, aki nyíltan hazudozik annak érdekében, hogy figyelmet kapjon.
    Az Enigmás adásban, ahol a Marsi élet került előtérbe, mutatott egy videót, amin egy landolás volt lefilmezve. Szerinte ez a Marsa történő landolás kiszivárgott videója volt...
    Kár, hogy egy élőszereplős régi Sci-fi filmből volt kivágva.

    Hiteles mi? Majd ennek is nézz utána, mikor élteted ezt a marhát. De gondolom nem fogsz.

    Magma és a Föld belseje:

    Tudod ez egy akkora közhely, hogy simán elárulja rólad, hogy neked fingod nincs a tudományról. Máskülönben nem írnál ekkora faszságokat.
    Az egész tudományról szóló lexikális tudásodat az Enigmára alapozod, vagy azért jártál néha iskolába?

    Mitől sejtem, hogy magma van a Föld belsejében, ha még nem is jártam ott?
    Iskola. Ennyi. Tudod, tanították. Neked lehet, hogy nem, de nekem igen.
    Most lehet, hogy az Enigma elérte nálad azt, hogy mindent megkérdőjelezel amit tanítottak neked a suliban, de ennyi erővel akkor a levegő meg az atomok se léteznek. Sőt mi se...

    Igazából tudom, hogy felesleges neked írni bármit is, mert ahogy gothmog írta, rátok nem hat a józan paraszti ész.
    Ha odavinnélek a Holdra, szkafanderben, akkor te minden áron le akarnád venni, mondván ott levegő van.
    Sajnos még nem jár ott a tudomány, hogy az ilyen "okos" embereket is felvigyünk a Holdra, pusztán azért, hogy a meggyőződését kiiktassuk.
    Vagyis megtehetnénk, csak nem érné meg az erőráfordítást és súlyos energiapazarlás lenne.
    Jellemző az ilyen emberekre mint te, hogy tanulatlanok és híján vannak az intelligencia hányadosnak is. Nekem sincs Diplomám, ezért könnyebben megvezethető vagyok a témában, viszont megvan a magamhoz való eszem. És ha egy mérnök elém tárja a bizonyítékokat, és te meg jössz a feltételezéseiddel, biztos nem neked fogok hinni.
    Ez nem végzettség kérdése, hanem az intelligenciáé.

    De innentől befejezem veled. Hidd azt nyugodtan, hogy E.T. a Holdon él, (mert Aranyi Laci ezt mondta) és lepaktált az USA-val, meg az Oroszokkal, hogy titokban tartják előttünk a létezésüket. Továbbá velük együtt közösen bányászunk a Holdon, meg a Marson is már kolóniáink vannak...
    És erről elenyésző ember tud csak. Arany Laci biztosan mert ő már járt a Marson, meg a Föld belsejében is, meg mindenhol...

    Azt javaslom neked, hogy húzd ki a dugót a gépedből és járj könyvtárba inkább.
    Vagy iratkozz vissza a suliba!

    Na pacsi!
  • Venom T #18
    Egy kis idézet a Hold programban tevékenykedő mérnöktől:

    "Az ilyen elméletek feldühítik a Holdprogram egykori résztvevõit. Annyira járatlanok a tudományban, hogy nem is érdemes vitatkozni velük. A Holdraszállás-összeesküvés prófétái hatalmas kárt okoznak a jövõ ifjúságának. Aki azt állítja, hogy az egész csalás volt, az õszintén szólva nem normális."

    Nagyon sok igazság van benne!

  • Venom T #12
    Aranyi Laci, te vagy az? :D

    Ilyenkor szégyellem magam, hogy vannak konspirációk amiket elhiszek. Mert az egészet komolytalan színben tünteti fel, az ilyen elme roggyantak társasága.
    Az a szart ismételted el szó szerint, amint Aranyi mondott el az Enigmában.
    Amivel még egy laikust meg is tudsz téveszteni, mert de itt ezen az oldalon sok a tudományhoz valóban konyító emberke is megfordul, őket meg az üres locsogással nehéz meggyőzni.
    Az a baj a legtöbb ilyen "nagytudásúval" mint te, hogy szart se értenek az alapvető fizikához se, de azért fröcsögik tele a fórumokat, és tényként kezelnek és állítanak be bődületes nagy marhaságokat pusztán azért, mert egy szerintük hiteles, "hozzáértő" ember azt mondja.
    Szánalmas...
  • gforce9 #5
    "Meddig tart meg a hazudozas? Es hogy vannak meg a labnyomok a holdon meg azota? Ha egy 30 cm-es foldi amator tavcsovel kemleled a holdat, uszo felhoket latsz...az 1950 es evektol szamtalan ,,holdfelhot'' rogzitettek."

    Az ugye nem baj, hogy a holdnak nincs légköre? :) Ha tanultál fizikát, ki is számolhatod, hogy miért nincs. A többire pedig csak annyit mondanék, hogy az USA-nak vannak riválisai és ha másért nem csak azért előállnának megdönthetetlen bizonyítékokkal, hogy kicsesszenek vele. Mégsem áll elő iylennel egyik kormány sem. :) De neked szerintem tökmindegy milyen bizonyítékokat mutatnának, még ha a saját szemeddel látnád, akkor sem hinnéd el.
  • llax #29
    "Azt még megértem, hogy valaki azt mondja hogy az Apollo 11 nem volt a Holdon"

    Akkor javaslom figyelmedbe az Apollo-8 és Apollo-10 küldetéseket. Az első is egy teljes holdutazás volt, de még holdkomp nélkül, utóbbi már igazi főpróba volt, Hold körüli pályán, (ekkor még nagyon picit túlsúlyos) holdkomppal, a tényleges leszállás utolsó kilométerein kívül mindent végigpróbáltak...

    A kettő között lévő Apollo-9 esetében szintén egy teljes funkcionalitású holdkompot teszteltek, Föld körüli pályán... Az Apollo-11-et elég komoly próbák előzték meg ahhoz, hogy az lehessen az első.

    Az a tény, hogy menet közben lettek egyre összetettebbek a küldetések, ne zavarjon meg: egyrészt folyamatosan szereztek tapasztalatokat, másrészt az űrhajózásban örökzöld slágert jelentő súlyproblémákkal küzdöttek, amelyen küldetésről-küldetésre folyamatosan sikerült javítani. Többek között emiatt nem volt az Apollo-11 személyzeténél pl. "teljes értékű" színes TV kamera (csak SSTV)...
  • gothmog #22
    Vedd már (vegyétek már) észre, hogy az efféléket nem érdekli, igaz-e vagy hamis amit mondanak. Azért írkálnak ide, hogy rabolhassák az időtöket. Az egész hoaxerkedésnek csak annyi köze van a holdra szálláshoz, hogy pontosan tudják:
    „ha beírok ide valami bődületesnagy baromságot, legalább huszonöt ember agyát annyira fel fogom baszni, hogy itt fognak nekem pattogni, mint a nyúlszar a deszkán.”
    A lényeg: NEM ÉRDEKLI AZ IGAZSÁG, VAGY A VÉLEMÉNYED! CSAK AZ IDŐDET SZERETNÉ RABOLNI.
  • Molnibalage #90
    A konteóhívőség egyfajta vallás és drog arra, hogy ne kelljen a sok balfasznak önnönk hülyeségét beismerni.
  • gforce9 #89
    "Amikor a hivatalos álláspontokat szedik elemeire, és kötnek bele mindenbe, akkor azt miért nem teszik meg a "prófétáik" oldalán is?"

    Épp erről beszéltem, hogy a nasa fotókon elmosódásokat bogarásznak, de az nem fordul meg a fejükben, hogy egyátalán egy olyan fotót, amit titkolni akarnak, mi a fenééert adnának ki? Ehhez nem kell semmiféle végzettség, csak kis gondolkodás.