Berta Sándor

Kínai kézbe kerülhet a Yahoo

Kína legnagyobb kereskedelmi platformjának számító társaság, az Alibaba.com felvásárolná a nehéz helyzetben lévő Yahoo-t. A két cég közötti viszony meglehetősen feszült, a Yahoo még nem döntött az ügyben.

A két cég között már több éve komoly kapcsolat van, a Yahoo még 2005-ben jelezte, hogy részesedést vásárolna az Alibabában. Az üzletet végül megkötötték, a Yahoo jelenleg 40 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a kínai platformban. Most azonban úgy tűnik, hogy fordul a kocka, ugyanis az Alibaba egyszerűen felvásárolná az amerikai vállalatot. "Nagyon érdeklődünk a Yahoo iránt, de természetesen vannak más érdeklődők is. Utóbbiak közül már mindenkivel beszéltünk. Az Alibaba a Yahoo egésze iránt érdeklődik, ugyanakkor ez egy bonyolult vállalkozás, amiben sok szereplő van" - közölte Jack Ma, az Alibaba alapítója a Stanford Egyetemen tartott előadásában.


Jack Ma

Ezek a potenciális érdeklődők a Silver Lake Partners és Andreessen Horowitz, továbbá a Microsoft és az AOL. Utóbbi vezérigazgatója, Tim Armstrong szeptember elején több tanácsadóval is tárgyalásokat kezdeményezett és ezeken az egyeztetéseken dől el, hogy az online szolgáltató tesz-e vételi ajánlatot a Yahoora. A Yahoo eladásának lehetősége azután merült fel újra, hogy a társaság igazgatótanácsa telefononkirúgta Carol Bartz vezérigazgatót.

A Yahoo és az Alibaba között az elmúlt hónapokban meglehetősen feszültté vált a viszony, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy Ma egy külön cégbe szervezte ki az Alipay nevű szolgáltatót, s erről "elfelejtette" értesíteni a Yahoo vezetőit. Ma utólag azzal indokolta a lépést, hogy az új kínai jogszabályok és előírások kimondják: a helyi pénzügyi szolgáltatók kizárólag kínai tulajdonban lehetnek. Bár a vitát sikerült lerendezni, de a viszony feszült marad a két konszern között.

Ma egészen odáig ment, hogy többször is felajánlotta az amerikai társaságnak: visszavásárolja a tulajdonukban lévő Alibaba-részvényeket. A kínai platform értékét jelenleg 32 milliárd dollárra becsülik. Ugyanakkor a Yahoo felügyelőtanácsa még mindig nem döntött abban kérdésben, hogy eladják-e a céget vagy sem, így nem reagáltak az új ajánlatra sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #15
    "jövöre köteletövé teszik a kinai nyelvet az iskolákban,elvegyülünkvagy meghalunk"

    És a 8 közül melyiket?
  • nlght #14
    Már a neve is egy vicc, úgy hangzik, mint egy D kategóriás vígjáték kínai mellékszereplőjének a neve. A fejéről meg nekem valamiért Csernobil jut eszembe :)
  • nlght #13
    a kínai kormánynak van egy rakás báb-vállalata, ami csak papíron szabad vállalat, valszeg ez is ilyen, nem hiszem hogy néhány év alatt annyi pénzt keresett a csóró átlagkínain, hogy megvegye zsebből a yahoot
  • kvp #12
    Hat igen, o az alibaba, a 40 rablo meg azok akik a (vagy letezo vagy nem letezo) arujukat probaljak eladni a weboldalan. (van az 40 ezer rablo is) Ha ok annyi penzt kerestek, hogy mar a yahoo-t is meg tudjak venni, akkor baj van, eleg nagy. Es meg csak nem is kell nekik az oldal meg az ugyfelek, csak meg akarnak szabadulni a yahoo a cegukben meglevo resztulajdonatol. (tehat a yahoo nyugati vilag szamara ismert resze nekik csak a csomagolas, amit jo esellyel kidobnak a vasarlas utan)
  • sanyicks #11
    hát arrakistor most igazad van, ez tényleg cipőfejű :D
  • zola2000 #10
    neee, Japánt akarok!!! ^^
  • Hótt Dög #9
    Ott kezdődnek a gondok, amikor az ilyen cipőfejűekről szólnak a cikkek és mutogatják őket itt a fórum, közszemlére, hogy még a gyermekek is megállnak a fejlődésben... Én ezért a képért kitettem volna a cikk elejére a 18+ -at bekarikázva.

  • Trade #8
    alibaba egy zsák sz*r tele csalókkal,kerüljétek
  • fergusonpapa #7
    jövöre köteletövé teszik a kinai nyelvet az iskolákban,elvegyülünkvagy meghalunk
  • kakimakifsz #6
    ez csak poén
    leszarom ki figyel meg... CIA, vagy Kínai faszsetudja hogyhívják Szolgálat
    mellesleg a yahoo egy fos!