Berta Sándor

Felvásárolja az AOL a Yahoot?

Tim Armstrong, az AOL vezérigazgatója több tanácsadóval is tárgyalásokat kezdeményezett. Az egyeztetések során eldől, hogy vajon az online szolgáltató tesz-e vételi ajánlatot a Yahoora.


Carol Bartz
A hírt a Bloomberg gazdasági hírügynökség szellőztette meg. A Yahoo piaci értékét 18,3 milliárd dollárra, míg az AOL értékét 1,6 milliárd dollárra becsülik. Amennyiben a két vállalat egyesül, úgy Armstrong lehetne az új óriáscég vezetője. Elemzők úgy vélték, hogy a szakember csak arra várt, hogy eltűnjön a színről Carol Bartz, a Yahoo eddigi vezérigazgatója. Mivel ez a múlt héten megtörtént, így elvileg már semmi sem állna egy esetleges fúzió útjában. A Bloomberg bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy az AOL első embere már tavaly felvetette az ötletet, de akkor Bartz hallani sem akart egy ilyen lépésről.

A The New York Times elképzelhetőnek tartja a fúziót, mivel mind a két társaság az Allen & Co. befektetési bankkal áll kapcsolatban. Az persze már egy másik kérdés, hogy vajon a pénzintézet mit szólna az üzlethez. A piaci elemzők ugyanakkor nem sok esélyt adnak az AOL és a Yahoo egyesülésére. Az üzlet leginkább a Yahoo menedzsmentjének ellenállásán bukhat el. Ráadásul Jerry Yang, a Yahoo alapítója még mindig fontos szerepet tölt be a cég életében, tagja az igazgatótanácsnak is és ő az egyik fő részvényes. Őt pedig nagyon nehéz lenne meggyőzni egy ilyen tranzakció támogatásáról. További akadályozó tényező lehet, hogy a Yahoo nyereséges, míg az AOL veszteségeket termel.

Kara Swisher, az All Things Digital munkatársa viszont a hírt rendkívül spekulatívnak és valótlannak nevezte, tény azonban, hogy vannak olyan szempontok is, amelyek az üzlet mellett szólnak: mind a két társaság hasonló célcsoportokat céloz meg, mindkettőnek a Google az egyik legfőbb konkurense és mind a kettő a tartalomfarmok irányába mozdult el.

Mint ismeretes, Carol Bartz, a Yahoo vezérigazgatója mindössze két és fél évvel a kinevezése után távozott a posztjáról. A hírt telefonon tudatták vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!