HENT hírlevél

A kalózkodás visszaszorítását reméli Hollywood Kínában

A kalózkodás visszaszorításában is segíthet a hollywoodi stúdiók azon döntése, hogy több filmet tesznek online elérhetővé Kínában. A kínai internetezők hamarosan olyan sorozatokat nézhetnek az interneten, mint a Született feleségek vagy a Grace klinika.

A hollywoodi stúdiók sokáig nem találtak jövedelmező üzleti modellt a kínai piacra történő belépéshez, köszönhetően a bemutatható külföldi filmekre alkalmazott kvótának, mely szerint az egy évre jutó vetítések 20%-a lehet külföldi film, továbbá a rendkívül magas kalózkodási rátának. Úgy tűnik azonban, hogy ahogy a kínai internetes piac kezdi felismerni, hogy a 450 millió helyi internetező komoly potenciált jelent a reklámpiacon, úgy Hollywood is egyre bizakodóbb.

Bár a nemzetközi tartalom beszerzése a licencdíjak megfizetésével jelentős költséggel jár, a világ legnagyobb online piacán megéri kockáztatni. Néhány éve gyakorlatilag még nem létezett a reklámbevétel fogalma az online videópiacon Kínában, ma már viszont évi 1 milliárd jüan értékben értékesítenek reklámhelyeket a mozis weboldalakon, amely összeg a következő években várhatóan ugrásszerűen fog nőni.

Ennek alapján további komoly előrelépés, hogy a Youku és Sohu online platformok a Disney és a CBS képviselőivel kötöttek megállapodást a közelmúltban, amelynek köszönhetően a kínai internetezők - fizetős szolgáltatáson keresztül - hamarosan az interneten nézhetik olyan sorozatok epizódjait, mint a Született feleségek, a Grace klinika vagy A pletykafészek. A Youku júniusban indította el prémium csatornáját a Warner Bros-sal kötött, három évre szóló szerződése alapján, amelynek köszönhetően a kínai szolgáltató 400-450 Warner filmmel bővíti online kínálatát.

A kínai fogyasztók jelenleg nehezen férnek hozzá legális tartalomhoz, ezért a kalózkodási ráta egyes becslések szerint a 90 százalékot is meghaladja az országban. A legális online tartalomszolgáltatás elindításával azonban ez változhat, köszönhetően annak is, hogy az online szolgáltatók igyekeznek időről időre ingyenes hozzáférési lehetőséget biztosítani a nyugati produkciókhoz, ezzel is ösztönözve az internetezőket a legális tartalomfogyasztásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kenderesi #3
  Remélni azt szabad.
 • Rotyoka #2
  Én pedig a szar filmek vissza szorítását remélem Hollywoodban
 • Magiszter #1
  "rendkívül magas kalózkodási rátának"

  Könyörgöm: Kína! A lakosság száma rendkívül magas! Vagy hogy mérték meg? Kínából 20 millió letöltés volt, míg Sealand-ból csak 10? Vagy az egy főre jutó kalózkodást nézték? Mert akkor Mo. lenne a befutó szerintem. :)

  Amúgy az Online nézhető sorozatokat jó ötletnek tartom, ha választható a felirat és a szinkron nyelve. Illetve ingyen (ha már a TV-ben ingyen van), vagy épeszű, országhoz mért* összegért árulják.

  *Pl. az áram díj. Angliában 1 Kwh ~ 47,6 Ft, Magyarországon 47,3 Ft. Csak éppen a minimálbér Angliában 5x annyi mint nálunk. Tehát az áram díja nem országhoz van mérve. Vagy itt, vagy ott.