Berta Sándor

Éjjel-nappal zajlik a termelés Kínában

Az Epson shenzheni gyárában dolgozók többsége fiatal nő. A világ legnagyobb projektorgyártó üzemében összesen 14 000 embert foglalkoztatnak, és évente 1,7 millió projektor készül.

A gyár a shenzheni különleges gazdasági övezetben található, amit 1980 májusában alakítottak ki. Azóta a lakosságszám drasztikusan megnőtt és napjainkban eléri a 12 milliót. Csak Nanshan városrészben közel félmillióan élnek, ennek ellenére mindenütt zöldterületek, elsősorban gondozott parkok láthatók. Ugyanez igaz a gyár területére is és több alkalmazott kifejezetten a fű gondozásával, nyírásával foglalkozik. Még akkor is, amikor árnyékban 35 Celsius-fok van.

Tetsu Momose, az üzem ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a dolgozók éjjel-nappal készítik a projektorokat. A termékek összeszerelésével ötezren foglalkoznak. A projektorok szinte minden alkatrésze itt készül. Az alkalmazottak többsége fiatal nő, a legfiatalabbak alig múltak 17 évesek. Az ok egyszerű: nekik vannak olyan vékony, keskeny ujjaik, amelyekkel képesek az egyes alkatrészeket összeszerelni. Gyorsnak és precíznek kell lenniük, ráadásul elengedhetetlen, hogy jó szemük legyen. 30 évnél idősebb munkatársakat éppen ezért alig lehet látni a gyártósorokon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Yoichi Honda, a termékek ellenőrzéséért felelős menedzser közölte, hogy az új alkalmazottak betanítása 2-3 hétig tart, ezt követi egy egyhetes tréning közvetlenül a gyárban. Amint ezt elvégezték, a munkások fokozatosan a gyártósorra kerülnek. Egyre nehezebb azonban új dolgozókat találni, ezért a cég kénytelen egyre nagyobb jutalmakkal csábítani az embereket. Ezek egyike, hogy a hónap tíz legjobb alkalmazottja plusz pihenőidőt vagy extra pénzt kap. A bérek egyébként nem túl magasak, az új munkatársak átlagosan havonta 1400 jüant keresnek, ami átszámítva 150 eurónak felel meg. Ahogy az illető egyre tapasztaltabb, úgy nő a bére is.

Az üzemben három műszakban folyik a munka, a műszak során legfeljebb 9,5 órát dolgozhatnak. Átlagosan havonta körülbelül 150 000 termék készül el, míg naponta 8000 alkatrészt gyártanak. A gyártócsarnokokat jól kivilágítják, ugyanakkor meglehetősen alacsony a hőmérséklet. Hely éppen annyi van, hogy egy ember megfordulhat, de forgolódásra nincs idő, mivel az idő pénz. Kivételt képeznek a szünetek, amikor mindenki kicsit fellégezhet, majd visszatérhetnek a monoton munkafolyamathoz.

A legnehezebb feladat a minőségellenőrökre hárul, mivel nekik órákon át egy helyiségben kell ülniük. Minden projektort egy órán keresztül tesztelnek. Momose ezt azzal indokolja, hogy a minőség fontos, ha jó termékeket készítenek, akkor később kevesebb időt kell fordítani a hibás készülékek kijavítására. Bár mostanában szinte minden Kínában készül, úgy tűnik, költségmegtakarítási okokból az Epson a jövőben a projektorok egy részét a Fülöp-szigeteken, egy új üzemben akarja legyártani. Shenzhen már közel sem számít olcsónak, Kínában ebben a városban keresnek a legtöbbet az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!