Hunter

Újabb csavar eredetünk történetében

Két emberszerű lény maradványai megváltoztathatják az eredetünkről alkotott képet. Az 1,9 millió éves kövületekről már tavaly beszámoltak, a felfedezők azonban most egy mélyebb elemzéssel tértek vissza.

A Science magazinban megjelent tanulmány szerint a Dél-Afrikában fellelt, Australopithecus sediba névre keresztelt faj az agy, a kezek, lábak és a medence sajátosságai alapján a Homo sapiens közvetlen evolúciós vonalába tartozott. "Azokat a kritikus anatómiai területeket vizsgáltuk, amik az emberi lények egyediségét adják" - nyilatkozott a BBC-nek a kutatást vezető Lee Berger, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem professzora. "Ezen jegyek bármelyike fejlődhet elkülönülten, együttesen azonban nagy valószínűséggel csak akkor fejlődhetett, ha az A. sediba a mi vonalunkhoz tartozott."

A feltevés elég merész, azonban ha igaznak bizonyul, akkor több olyan szereplőt is a partvonalon kívülre állíthat, amiket eddig az őseinknek tekintettünk.

Az elméletek szerint a modern ember a több mint egymillió évvel ezelőtt élt Homo erectushoz vezethető vissza, ami számos paleoantropológus szerint jóval primitívebb emberszabásúaktól, a Homo habilistól és a Homo rudolfensistől származtatható. Az A. sediba érdekessége, hogy idősebb "riválisainál", ugyanakkor anatómiailag és képességeit tekintve jóval fejlettebb, éppen ezért Berger professzor csapata szerint sokkal valószínűbb, hogy ez a faj a Homo erectus őse.

A sediba maradványokat a Johannesburgtól északnyugatra fekvő Malapánál ásták ki, az Emberiség Bölcsője néven is emlegetett, a világörökség részeként számon tartott mészkőbarlangban. A két kövület, melyeket felnőtt nőstényként és fiatal hímként azonosítottak, anya és fia lehetett. A jelek szerint egy tragikus balesetben halhattak meg, nagy valószínűséggel lezuhantak a barlangkomplexumba. Haláluk után testük egy tóba mosódott, ahol sok más, hasonló körülmények között a barlangban rekedt lénnyel együtt konzerválódtak.

A 2010-es bejelentés óta Berger professzor és munkatársai további vizsgálatokat végeztek el a maradványokon. Míg a korábbi kormeghatározó technikák a kövületek korát 1,78 és 1,95 millió év közé helyezték, az új vizsgálatok ezt a bizonytalanságot mindössze 3000 évre, 1,977 és 1,98 millió év közé szűkítették le. A finomítás rendkívül fontos, ezzel ugyanis az A. sediba elég messze került vissza a múltban ahhoz, hogy a H. erectus valós őse lehessen. "Ez egy nagyon érdekes időszak az emberi evolúcióban, mivel elvileg innen számíthatjuk saját nemzetségünk, a Homo kezdeteit. Korábban nagyon kevés kövület állt rendelkezésünkre ebből az időszakból, a sediba fosszíliák pedig példátlanok hiánytalanságukat tekintve" - mondta a kormeghatározást vezető dr. Robyn Pickering, az ausztrál Melbourne-i Egyetem tudósa.

A koponya szerkezetét is alapos vizsgálatoknak vetették alá, egy nagy felbontású röntgenes letapogatással elkészítve virtuális mását. Ezt a franciaországi Grenoble-ben működő Európai Szinkrotron-Sugárzási Létesítményben végezték el. A kapott modell alapján a kutatók 440 köbcentiméterre becsülik az A. sediba agytérfogatát, ami, bár kisebb, mint a jóval idősebb, 3,2 millió éves Australopithecus afarensisé, azonban alakja, különösen a frontális terület sokkal emberszerűbb. Ez az agy azon átrendeződésére utalhat, ami ma kiemel minket a bolygó élővilágából.


Összehasonlítás a mai emberrel (szürke)
és a csimpánzzal (fehér)
A medence ugyancsak érdekes, alakja egészen hasonló az emberi medencéhez, rövidebb és szélesebb, mint az ősi fajoké. Az elméletek szerint a medencénk párhuzamosan fejlődött az agytérfogattal, vagyis alkalmazkodott az egyre nagyobb fejjel születő magzatokhoz. Az A. sediba megdönteni látszik ezt a nézetet, mivel modern külsejű medencéjéhez kis agy tartozott.

A nőstény jobb keze szinte teljes egészében fennmaradt, ezért kiváló alanya volt az elemzéseknek, melyekből megállapítható, hogy sokkal inkább egy modern emberi kézhez, mintsem egy majoméhoz hasonlít. Ujjai rövidebbek a hüvelykujjhoz viszonyítva, mint például egy csimpánzé, ugyanakkor a vizsgálatok szerint erős izomzat jellemezte, ami arra utal, hogy az A. sediba sok időt tölthetett a fák ágain. A kutatók szerint ez a kéz már rendelkezett az egyszerűbb eszközök készítéséhez szükséges ügyességgel.

A láb elég felemás képet mutat. A bokaízület alakját tekintve ugyan emberszerű, akárcsak az Achilles-ín, a sarok és a sípcsont azonban a majmok sajátosságait hordozza. A tudósok szerint ez a kombináció egy elég különös járást kölcsönözhetett a lénynek, kérdés, hogy mennyi időt tölthetett a földön. A független tudósok többsége mindenesetre páratlannak és lenyűgözőnek tartja a leletet, ami átírhatja az emberi evolúcióról alkotott elméletek egy részét.

"Az Australopithecus egyik vonala szinte biztosan elvezet nemzetségünk, a Homo első tagjához, onnan pedig a modern emberhez" - kommentálta az eredményeket dr. William Harcourt-Smith, a New York-i Természettudományi Múzeum szakértője, aki szerint a fő feladat megtalálni a sok mellék ág között ezt a bizonyos egyet. "Több oldalág is van azonban, ezért azt próbáljuk kideríteni, melyek azok és melyek nem, ezért is olyan fontos ez a felfedezés."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 1sajat #33
    és máris kész egy tökéletesen értetlen kölök

    Legalább rákényszerültél a gondolkodásra. Nagy szó ez manapság.
  • adampierson #32
    Nekem anno még járnom kellett hittan órára. Na, ezt kell összeegyeztetni a biológia és a történelem órákkal, és máris kész egy tökéletesen értetlen kölök. Hogy is volt, valami kontraszelekció? Sztem nincs ilyen csak rossz oktatás. Mert valami bibinek lennie kell az oktatási rendszerrel, ha a diákok verik ma a tanárokat. Persze az sem volt jobb amikor még a tanárok verték a diákokat. Ejjj :S
  • megjegyzés #31
    A cikk érdekes és elég részletes, bár a "csavaros" dolgot én sem értem igazán, gondolom marketing. :)

    A vallásháborúhoz:

    Részemről, a SG megadta a válasz és akinek egy csöpp esze van megtanulja Daniel Jackson-tól, hogyan kell újra és újra feltámadni. XD

    Ahogy Sheldon Cooper mondaná: "Fanboy redukció ad abszurdum-hoz folyamodott, majd hozzá tenné, hogy Bazzinga."

    Am nem is értem, h most viccelnek a hittérítők vagy komolyan egy evolúcióval foglalkozó cikknél érvelnek a Bibliával? Egyáltalán miért olvasnak ilyen Istenkáromló irományt? Biztosan az ördög kényszerítette rá őket... a csábítás legbűnösebb módjaival...

    Megélhetési tudós dolgot sem értem... az Internetet meg a Roxfort működtet?

    Utóbbi kettő kategória egyáltalán minek regisztrált a fórumba?
  • szomferi #30
    akkor annyit árulj már el hogy időszámításunk előtt 1000-ben az emberek hogy néztek ki... az evolúcióban LÓFASZ a 3000 év, nagyokos...
  • Alien69 #29
    Egyik sem! Onnan kezdődik az evolúció. Ledobott ide egy sejtet, oszt az el kezdett szaporodni.
  • csimmasz #28
    De igen, azt írja a satát képmására teremtette az embert!
    Csak azt nem tudom milyen lehet isten, fehér, fekete, sárga,vörös vagy kreol?
  • Fehercsoki #27
    Hát én ezt nem hiszem el,sokkal valószínűbb hogy egy mágikus varázsember teremtett minket aki mellesleg egy raptor volt.(mivel a biblia nem mondja hogy nem volt az)
  • bah #26
    Lehet, hogy mégsem halt ki az Australopithecus sediba? Csak azt nem tudom ki volt az a barom aki megtanította gépelni.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nahjó csak vicceltem, nem kell komolyan venni. :)
  • l300d #25
    azer az plusz minusz 3000 ev kurva nagykepuen hangzik ahoz kepest hogy fogalmuk sincs a dolgokrol.
  • wraithLord #24
    Ez sosem volt ennyire egyértelmű, max. általános iskolában... :)

    Egyébként a H. erectus egyik változatát feltételezték a H. sapiens sapiens ősének. Maga a H. erectus pedig a H. sapiens neanderthalensis őse (a neandervölgyi ember - igen, most már ott tartunk, hogy a neandervölgyi ember csak a sapiens faj egyik alfaja volt, nem külön Homo faj).
    Elég szoros a mérkőzés, és egyelőre még semmi sem teljesen egyértelmű. Illetve nem sok minden. :)