Hunter

A hang is egyenirányítható

Ha a hangszigetelésről beszélünk, legtöbben a hanghullámokat elnyelő anyagok alkalmazására gondolnak, a Caltech kutatói azonban más irányból közelítették meg a kérdést. Elkészítették az első akusztikus diódát, ami csupán egy irányba engedi a hang terjedését. A Nature Materials szaklapban leírt megoldás lehetővé teszi, hogy egy csendes helységből egy zajos irányába haladjanak a hanghullámok, míg az ellenkező irányba egyszerűen blokkolja a hangátvitelt.

Az akusztikus dióda szinte ugyanúgy működik, mint hagyományos elektronikus megfelelője, ami csak egy irányba engedi az elektromosság haladását, meggátolva a visszatérést. Esetünkben az elektromos áram helyét a hanghullámok veszik át. "Egy éles modulációt előidéző fizikai mechanizmust aknáztuk ki a dióda átviteli és nem átviteli állapotai között" - magyarázta" Chiara Daraio, az egyetem repüléstani és alkalmazott fizika professzora, az új tanulmány szerzője. "Kísérletek, szimulációk és analitikus előrejelzések alkalmazásával első alkalommal demonstráltuk a hang egyenirányítását a hallható frekvenciatartományban."

A dióda elasztikus gömbök egy egyszerű összeillesztésén alapul, amik a hangrezgéseket továbbító szemcsés kristályokból tevődnek össze. A kristályok tulajdonságai hangolhatók, így egészen széles frekvencia tartományban alkalmazhatók. Emellett "visszaválthatja" a hangok frekvenciáját, ami az egyenirányításon túl lehetővé teszi a hanghullámok alacsonyabb frekvencián történő átvitelét, túlmutatva a hangszigetelésen. Ez a vívmány az energiabegyűjtésben lehet hasznos, amin belül a hanghullámokat elektromossággá alakítható frekvenciára hangolhatják. "Ezekkel a hatásokkal javíthatunk az energiabegyűjtő technológiákon" - tette hozzá Daraio. "Például képesek lehetünk a hangenergia kinyerésére a gépek nem kívánt szerkezeti rezgéseiből a hanghullámokat egy jelátalakítóba irányítva, ami ezután a hanghullámokat elektromossággá alakítja."


A gömbök nemlineáris és aszimmetrikus összeillesztése a mechanizmus kulcsa

Bár más tudósok is alkottak már hasonló rendszereket, azokból hiányzott a jól elkülöníthető átmenet az átviteli és nem átviteli állapotok között, ami a Caltech csapata szerint elengedhetetlen a hanghullámok optimális vezérléséhez. A moduláció eléréséhez a csapat egy kis hibával rendelkező, periódikusan ismétlődő rendszert alkotott, ami támogatja a "be" és "ki" átviteli állapotok közötti gyors váltásokat. Daraio elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a rendszer nagyon érzékeny a működési körülmények, mint a nyomás és a mozgás apró változásaira, ami hasznosnak bizonyulhat az ultraérzékeny akusztikus szenzorok fejlesztésében.

Az új mechanizmusnak egyéb alkalmazásai is lehetnek. "Mivel a hullámterjedést irányító koncepciók számos rendszernél egységesek, úgy véljük, hogy az energiairányítás ezen újszerű módja számos fejlett termikus és akusztikus anyag, illetve eszköz tervezését teszi lehetővé" - összegzett Daraio.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kriszwells #21
    Ha már fegyver, akkor a fénykard mintályára legyen hangkard :D A markolatból kilógna egy kb másfél méter hosszú hangnyalább, tetszés szerinti zene lenne persze a hang ahogy a fénykard színe is változó... :D jó tudom, már késő van... :P
  • Doktor Kotász #20
    Igen, ez ugyanaz az eszköz, csak nagy teljesítménnyel.
  • Sir Ny #19
    nekem meg van otthon valami cuccosom, és ha jön az ellenség, akkor felé fordítom, és nem lát. valami zseblámpa van ráírva.
  • Ayma #18
    Nekem erről a hangzatos Future Weapons nevű pár éves sorozat jut az eszembe - talán a NAtGeo-ról. Ott valamiféle hangfegyvert mutattak be, amiből kvázi egyenesen ment a hang és kikészítette az ellenséget, mert oylan éles sípolást halottak. NEm vágom a témát, de akkor sanszos, hogy ez is ilyen ultrahangos cucc lehet ami a kis hallócsontocskáinkat befolyásolja? Btw a dok.filmben ez nem kézi méretű cucc volt:)
  • Doktor Kotász #17
    Az nem tölcsér volt, hanem ultrahangos hangpanel. Az ultrahangnak az a jellemző tulajdonsága, hogy nem halljuk. Viszont, ha az ultrahangot amplitúdómoduláljuk, akkor a hallócsontjaink úgy viselkednek, mint egy diódás RC AM demodulátor, mert a burkológörbét leköveti rezgésben a hallócsont. Az ultrahangos panelt, ha úgy alakítják ki, hogy terelőlamellákat építenek a hangszóróra négyzethálószerűen, akkor a hang egyenes irányban csűszerűen terjed, és nem gömbszerűen. Így elérhető az, hogy ráirányítjuk a hangfalat, és miközben ő hallja, a mellette álló személy nem.

    Milyen vicces lenne egy embert kiszemelni, és sejtelmesen huhogni neki, mint egy szellem, meg olyanokat mondani neki, hogy én vagyok a lelkiismereted, vagy egy szellem, akit csak ő hall, meg ilyenek. Hiába kérdezné, hogy te is hallod, senki nem hallaná, csak ő. :-)
  • Autszajder #16
    ... a "minmehhalunk!!!" kimaradt
  • jackoneill90 #15
    nekem most jut eszembe,hogy láttam egy kísérletet a tvben. Lehet hogy discoveryn volt. Emberünk egy könyvtárban ahol sokan voltak, nem egy ilyen diódával, hanem egy tölcsérszerű valamivel ( csak tölcsér jut eszembe, lehet nem az volt) Ráirányította a hangját a célszemélyre és csak az hallotta meg. nem egy két technika úgygondolom, de van hasonlóság közöttük.
  • fu89 #14
    Gondoltam magamban, hogy elolvasom a cikket, mégis konyítok valamit a témához, erre meg...wtf
  • F1End #13
    Eh, hangerőmű!
    Ezt már Paksi Endre is megálmodta.
    Igaz, nem pont így.
  • Doktor Kotász #12
    Őgyhogy nem is értem, hogy amikor senkinek sincs lovése a témáról, akkor miért nem kezdünk el zsidózni, fujj amerikázni, nem is voltak a holdonozni, és az evolúció semnemnincssincsenezni.