Hunter

Fából bioenergia

Elég elrugaszkodott ötletnek tűnhet elektródák beszurkálásával elektromosságot nyerni a fák törzseiből, az elvet azonban egyre nagyobb érdeklődés övezi. Ha sikerülne működésre bírni, az erdők elláthatnák saját szenzorhálózatukat, ami figyelemmel kísérheti az ökológiai rendszer állapotát, vagy időben figyelmeztethet a kialakuló erdőtüzekre.

A gyerekek, akik kipróbálták már a krumplielem kísérletet tudják, hogy a növényi anyag áramforrás is lehet. Ebben az esetben az energia az oxidációs-redukciós reakciókból származik, amikhez két különböző fémből - általában cinkből és rézből - készült elektródába szükséges. Korábban úgy vélték, ugyanez a hatás állhat azon állítások mögött, melyek szerint elektródák csatlakoztatása egy fa törzsébe, valamint a talajba, szintén elektromos áramot generál. Tavaly azonban Andreas Mershin csapata az MIT-n bebizonyította, hogy egyforma fémből készült elektródák alkalmazásával is termelhető áram, ami egy másik hatás munkájára utal. Mershin szerint az elektromosság a fa és a talaj pH-jának különbözőségéből eredeztethető, egy kémiai kiegyensúlyozatlanságból, amit a fa metabolikus folyamatai tartanak fenn.

Bár annak bizonyítása, hogy a fák energiaforrásként is alkalmazhatók, egy fontos lépés volt, maradt egy kulcsfontosságú kérdés: a fák által termelt parányi feszültség felhasználható-e bármilyen gyakorlati alkalmazásnál?

A kutatások szerint a fák képesek egy 20 és pár száz millivolt közötti feszültség folyamatos biztosítására, ami még egy szabványos 1,5 voltos ceruzaelemtől is messze van, inkább az áramkörök elektromos háttérzajszintjének felelnek meg, taglalta Babak Parviz, a seattle-i Washington Egyetem villamos mérnöke. "Egy hagyományos áramkör ilyen alacsony feszültséggel nem fog működni, ezért ki kell találnunk olyan megoldásokat, amik az alacsony feszültséget valami használhatóvá alakítják" - tette hozzá.

Munkatársaival sikerült elérnie egy használható feszültséget a nagy levelű juharfáknál egy feszültségerősítő-átalakító nevű eszköz alkalmazásával. Az átalakító idejének nagy részét egyfajta készenléti üzemmódban tölti, ezalatt begyűjti az elektromos energiát a fától, amit időszakonként 1,1 volt formájában továbbít a másik végére kötött műszer vagy szenzor felé. Az átalakító számára az időszakos ébresztéshez Parviz csapata kifejlesztett egy órát, amit szintén a fa lát el energiával, ez az idő múlását az elektronok egy szigetelőanyag vékony rétegein keresztüli kvantumalagutazásával oldja meg. Az óra mindössze egy nanowatt energiával működik.

Parviz úgy véli, a fák képesek lennének ellátni saját, vagy közvetlen környezetük élettanát figyelő eszközöket, amikkel ökológiai kutatásokat végezhetnének. Ezen felül az elektromos alkatrészek méretének és energiaigényének folyamatos csökkenésével egy nap a faelektromosság akár jóval szélesebb alkalmazási kört is kiszolgálhat.

Nem Parviz csapata az egyetlen, ami a fák által termelt apró feszültség hasznosításán gondolkozik. A Massachusetts állambeli Cantonban működő Voltree Power 2005-ben szabadalmaztatott egy fa-energiával működő áramkört, nyilatkozott a New Scientist-nek Stella Karavaz, a cég elnöke. A Voltree Power olyan szenzorokat működtet a fáktól nyert elektromossággal, amik a környezet hőmérséklet és páratartalom változásait figyelik.

Jelenleg egy vezeték nélküli érzékelő-hálózattal kísérleteznek, aminek az erdőtüzek észlelése lesz a feladata. Sokak szerint a fenti feladatokra akár egyszerű napcellákat is használhatnának, és ezt a fából bioenergia ötletet inkább fából vaskarikaként értékelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #124
    Nem mondtad, de lerí.
  • KillerBee #123
    Mondtam egy szóval is, hogy nekem fáj???
  • Epikurosz #122
    És ez mért fáj neked?
  • KillerBee #121
    Mucikám! Neked az agyadat érte komoly mélykisülés, melynek következtében helyrehozhatatlan károsodást szenvedett és többé nem is lehet feltölteni. :P
  • KillerBee #120
    Ezt én is tudom, de ebből a mondatodból indultunk ki:

    "egy 2000mAh-ás akkuban annyi kivehető teljesítmény van holott lehet hogy 200mA van csak mert az akku nem tud valami oknál többet felvenni."

    Egy - vagyis különálló - akkuról írtál, nem sorba kötött akkukról. Érdemes pontosan fogalmazni, mert nem mindegy. Vannak pl. olyan töltők, amelyek egyszerre 2 vagy 4 sorba kötött ceruzaakkut töltenek, de olyanok is, amelyek külön töltőáramkörrel töltik az egyes akkukat. Kicsit másként kell használni a két fajtát.

    De szerintem ne hasogassuk a szőrszálat, alapjában véve mindketten tisztában vagyunk a dolgokkal.
  • Epikurosz #119
    Igen, a mélykisülésről tudtam, de azért gondoltam rákérdezek.
    KB-nek sajnos nehéz gyerekkora volt (szigorú apa stb.), így ledorongolt engem, de sebaj, majd kiheverem valahogy. :-))
  • babajaga #118
    Minden fényképezőgépnél akár kettő akár 4 AA akkuval megy sorban vannak az akkuk.
  • KillerBee #117
    Sorba kapcsolást nem írtál, de így világos. Ni-MH-nél a mélykisütés is csak azért veszélyes, mert rendszerint több akkucellát használunk sorba kötve. Aztán ha van köztük egy gyengébb cella, akkor a többi azt elkezdi fordított polaritással "tölteni".
  • babajaga #116
    Akkukat főként NiMH nem szabad töltés nélkül hagyni ha eltesszük őket mert ha mélykisülésbe mennek az szintén káros élettartam csökkentő hatású.
  • babajaga #115
    Félreértettél én azt írtam hogy szintre lemerítés után feltöltök akkut midegyiknél bekövetkezik a -delta U és háromm akkuban 2000 van egyben csak 350 mA. Ez a garnitúra nem feszültségesés miatt nem fog működni elsősorban hanem mivel sorba vannak kötve az egyik nem tud áramot szolgáltatni mert kapacitáshiánya van.