Gyurkity Péter

Nem sokáig lesz másodhegedűs a tábla PC

Érdekes felmérést készített el a Google az általa tavaly felvásárolt AdMob szolgáltatás segítségével, amelyből egyértelműen kiderül, hogy változóban vannak a felhasználói szokások. Egyes vélemények szerint ez a változás a VHS, illetve a hagyományos televíziók kapcsán korábban már megfigyelt folyamathoz hasonlít, a végeredmény pedig jelentős platformváltás lesz, a táblákkal (és egyéb hordozható, folyamatosan online, a felhőszolgáltatásokat igénybe vevő kütyükkel) az élen. Mindezt alátámasztani látszik a PC-piacon megfigyelt visszaesés, bár a végleges ítélet nyilván még nem született meg.

A keresőcég illetékesei a mobil hirdetői platformon keresztül március folyamán több mint 1400 felhasználót kérdeztek meg szokásairól, valamint a tábla PC által betöltött szerepről, az általa előidézett változásokról. A főbb adatokat ezt követően a hivatalos blogban tették közzé, ezeket böngészve pedig valóban érdekes fejleményekre figyelhetünk fel. Azt látjuk ugyanis, hogy bár a nagy többség számára továbbra is a megszokott asztali, illetve mobil PC az elsődleges eszköz, a tábla beszerzése azt idézte elő, hogy több mint 70 százalék kevesebbet és ritkábban veszi igénybe a hagyományos számítógépeket, és egyre több időt tölt a folyamatosan az internetre csatlakozó, ezzel egy időben pedig könnyebben mozgatható táblával.

Jól látszik tehát, hogy bár a táblák nem számítanak egyértelműen személyi számítógépnek, mégis sokak számára ugyanazon funkciót látják el, amit több, egymástól eltérő számsor is bizonyít. A megkérdezettek 84 százaléka játszik az új készülékeken, 61 százalék híreket olvas, 56 százalék a közösségi hálókhoz csatlakozik, 52 százalék a táblát használja a rádió helyett, 34 százalék pedig még a televízióval szemben is az új ketyerét részesíti előnyben. A felmérésben résztvevők több mint fele kevesebb nyomtatott könyvet és egyéb kiadványt olvas a tábla beszerzése után, 46 százalékuk pedig gyakran szerez be e-könyveket új készülékén. Mindez kellő bátorítást adhat az Amazon számára, hogy az Android app mellett elkészítse az operációs rendszerre támaszkodó saját olvasóját.


Legalább ilyen érdekes megfigyelés, hogy egyelőre alig 7 százalék veszi igénybe a táblákat a munkahelyen, vagyis az üzleti szegmensben egyelőre elenyésző szerepe van az új slágerterméknek. A nagy többség (82 százalék) többnyire otthon használja kedvencét, mégpedig legalább egy órát naponta, az optimisták szerint azonban ez nem zárja ki, hogy a táblák egyszer még nagyon is fontos szerepet töltsenek majd be az irodában. Több elemző kiemeli a közelséget és a jobb hordozhatóságot, amely minden területen kiemelkedő jelentőségű lehet, akár a médiáról, a munkahelyről, vagy az otthoni szórakozásról van szó, nem beszélve az utazás közben betöltött funkcióról.

Szakértők egy része azt is előrevetíti, hogy egy újabb fontos változásnak vagyunk tanúi, amely elődeihez hasonlóan lassan indul, majd egy jelentős mérföldkövet elérve hirtelen minden számára nyilvánvalóvá válik. A VHS és a Betamax esetében is valami ilyesmi történt, sőt még a televízió és a hagyományos PC viszonyában is megfigyelhető volt az áttörés, amikor a kilencvenes években előbbi nem kínált már újabb érdekes előnyöket, így a családok jó része beszerezte első számítógépét.


Az óvatosabb jóslatokban éppen ehhez hasonlítják a mai folyamatot: a számítási felhő, a folyamatos internetes jelenlét jelentősége már 2005-től növekedett - lásd a közösségi hálók, illetve a YouTube és társai felbukkanását -, mostanra pedig elérkeztünk a fordulóponthoz. Ám ez még korántsem jelenti azt, hogy a táblák mindent elözönlenek majd, mint ahogy a televíziónak is új lendületet adott a nagyobb méret, valamint a HD-felbontás. Nem arról van tehát szó, hogy a PC eltűnik, inkább arról beszélhetünk, hogy a táblák és a PC viszonya megváltozik; vélhetően előbbi kerül egy jó darabig előtérbe.

Pontosan ezt mutatja mind a Gartner, mind pedig az IDC elemzése, amelyben az idei első negyedév előzetes adatait vizsgálják meg közelebbről. Mindkét piackutató cég megállapítja, hogy a globális és a tengerentúli PC-piac is egyértelműen visszaesett (amire egészen pontosan 6 negyedév óta nem volt példa). A Toshiba és az Apple kivétel az összes nagyobb gyártó szintén csökkenést volt kénytelen regisztrálni saját eredményeit illetően. Az első három helyen lévő HP, Dell és Acer egyaránt negatív előjelű változást figyelt meg, itt a már említett két kivétel mellett még a Lenovo tudott javítani. (Az első ötbe a Toshiba mellett az Apple vagy a Lenovo fér még be, attól függően hogy az amerikai, illetve a globális piacot nézzük-e.)


A két cég eltérő módon magyarázza a fejleményeket, amíg ugyanis a Gartner többek között a táblák előretörésével indokolja a negatív adatokat (előrejelzésük szerint csak idén majdnem 70 millió ilyen készüléket szállítanak le a különböző gyártók) az IDC szerint több tényezőt is figyelembe kell venni. Kiemelik például, hogy az elmúlt években leszállított PC-k még viszonylag újnak számítanak, nem érkeztek életciklusuk végére, emellett pedig a jelenleg kapható utódok nem kínálnak nagy áttörést a megszokott felhasználói élményhez képest, így nincs sok értelme lecserélni a meglévő példányokat. Amint ez megvalósul, újraéledhet a PC-piac, ahogy korábban a televízió is megújult, bár ehhez a többség számára is könnyen értelmezhető, vonzó fejlesztések kellenek.

Mindazonáltal abban nem kételkedhetünk, hogy jelenleg a táblák vannak a középpontban, még ha a főszerepet egyelőre nem is vívták ki maguknak (és kétséges, hogy erre bármikor sor kerül-e). Az operációs rendszerek terén már tavaly megjósoltuk, hogy a következő nagy összecsapásra itt kerül majd sor, erre pedig minden jelentős szereplő komolyan készül. A Gartner nemrég megjelent táblás előrejelzéséből teljesen hiányzik mind a Windows, mind pedig a Microsoft, ezt pedig egyesek úgy értelmezték, hogy a piackutató cég szerint Redmondban 2015-ig semmivel nem tudnak majd válaszolni az itt zajló folyamatokra.

Ennek nyilvánvalóan ellentmond, hogy a Windows 8 ARM processzorokon is elfut majd, így inkább félreértésről van szó, pontosabban arról, hogy a Gartner különválasztja az úgynevezett media tablet készülékeket (amelyek a különböző tartalmakra koncentrálnak, egy korlátozott képességű szoftverrel mint az iOS és az Android) a Windowst futtató tábláktól, amelyeket inkább PC-ként kategorizál. Az még nyilván kérdés, hogy a fent körülírt változások mennyiben eredményezik majd a táblák uralmát, valamint a hagyományos PC visszaszorulását, ám az kétségtelen, hogy a folyamat elindult - innentől kezdve a nagyobb gyártókon, a szoftverfejlesztőkön, valamint rajtunk vásárlókon múlik, hogy merre visz majd utunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hegege #225
    Ez egy nagyon alapos tényekkel alátámasztott bölcs mondat volt. Köszönjük.
  • henrikk001 #224
    ja nem, hanem aki tabletet vesz, az egy majom.
  • hegege #223
    Izé notin ua megy mint tableten nah :)
  • hegege #222
    És az miért "baj"? Asztalim van, notimon meg ugyanazokat csinálom mint a notin..ergo notim nincskihasználva ..:)
  • opeca #221
    De elveszted a notebookodat. Mondom nekem mindegy, de ha ilyen aktívan gépezel, akkor lehet, hogy bizony lesz olyan helyzet amikor vissza fogod sírni.
  • opeca #220
    Rossz a példád több okból is. Elsősorban a szoftver teljesen más kérdés. Ha van egy jó vasad, akkor úgy cserélgetheted a freeware szoftvereket, ahogy akarod.

    Másodsorban pedig az arányok nálad már túlzóak. Fél Giga Fél mega... Én nem azt mondom, hogy aki azt gondolja jó neki a tablet, az inkább vegyen egy csúcsszámítógépet.

    Te fekete fehérben gondolkodsz. Én az árnyalatokat is figyelembe veszem.

  • henrikk001 #219
    De azért csak meg akarsz mindenkit győzni arról, h mennyire rosszul járt azzal, amit vásárolt és aminek élvezi a használatát.

    "Ha a notebookod is tudja azt amit a tablet leszámítva az üzemidőt, akkor minek feccőlnél bele több tízezret egy kevesebb tudású kütyübe?"

    pl azért, mert neki a(z amúgy igencsak relatív) "kevesebb tudás" is bőven megfelel, ráadásul valszeg negyedakkora a tömege. én szoftverekkel csináltam ilyet. pl sokáig a sound forge-al vágtam ki mp3-akból részleteket. nagyon jó program, egy csomó mindenre használható. életemben SOHA, semmi mást nem csináltam vele, mint néha-néha ezek az mp3 vágások, cserébe minimum FÉL GIGA tárhelyet használ el. aztán - bár tudom, h ez mélyen lenézendő dolog, de - egyszercsak letöröltem a g*cibe, mert találtam egy célszoftvert, ami alig FÉL MEGÁS, sokkal gyorsabban lehet vele mp3-akat vágni és totál boldog vagyok vele.

    most én valamit rosszul csináltam akkor, amikor nem tartottam meg a hússzor annyit tudó, kihasználatlan, nagydarab programot?
  • hegege #218
    Ha a notim eladom akkor 0 azaz nulla ftba kerul a dolog..Nem a 300 km alatt akarom hasznalni hanem utanna...
  • opeca #217
    1: erősödsz:)

    2: spórolsz ember. Hát nem igaz, hogy ebben az országban csak úgy dobálóznak 100.000 forintokkal.

    Ha a notebookod is tudja azt amit a tablet leszámítva az üzemidőt, akkor minek feccőlnél bele több tízezret egy kevesebb tudású kütyübe?

    Hol itt a ráció? Sehol.

    Akinek nincs gépe vagy asztali gépe van ott még meg is értem, hogy fészbúkozni akar csak és akkor nem laptopot, hanem tabletet vesz, de hát nálad már a notebook is adott még ha régi is.

    Ez pazarlás, de hát a te pénzed, azt csinálsz vele amit akarsz.
  • opeca #216
    Nem, akkor vinném a notebook-ot. 100.000-ért semmiképpen nem vennék 300 km-es utakra egy külön masinát.

    Még akkor sem ha nem lenne notebook. Meg ha nyaralni megyek akkor tuti nem filmet akarok nézegetni.

    Ha meg hazautaznék, 300 km nekem nem egy olyan borzasztó távolság, hogy ne bírjam ki mindenféle elektromos kütyü nélkül.