Dojcsák Dániel

2007 legmenőbb netképes mobil eszközei

Lehet velük telefonálni is? - kérdezheti bárki. A mai mobil készülékek megmondják hol vagyok, lehet velük emailezni, weboldalakat látogatni, zenélnek és 2008 végére talán táncolnak is majd. Igyekszik teret hódítani magának a telefonnál és PDA-nál nagyobb, notebooknál kisebb mobil ketyerék serege is.

Nokia N95

A tavalyi év egyik csúcs húzása a hazánkban tavasz vége óta fellelhető Nokia ragadozó, az N95. A masszív szétcsúsztatható ház ugyan nem rejt qwerty billentyűzetet, de ezt azért érdemes kihangsúlyozni, mert ezen kívül minden van benne, ami belefér egy ekkora szerkezetbe. Telefonhoz képest robosztus kijelző, 240 x 320 felbontással, ráadásul szép színekkel, ami alatt GPS modul, Wi-Fi (802.11 b/g), 5 megapixeles kamera, TV kimenet és 8 Gbyte integrált memória lapul. Mindezt egy 9.2-es Symbian operációs rendszer hajtja, melybe az alap dolgokon túl számos extra hasznos és kevésbé hasznos applikáció már gyárilag telepítve található.

A telefon kialakítása valóban masszív, de érdekes módon amennyire nagynak képzeli mindenki, annyira normális méretűen kicsi (99 x 53 x 21 mm) tud lenni a kézben vagy a zsebben, ami praktikussá is teszi a készüléket. A külső szépség mellett a kijelzőn is rend uralkodik, azok számára is megnyerő kezelőfelületet tud a telefon felmutatni, akik egyébként nincsenek oda a Symbian megoldásokért. Talán annyival lehetne fokozni az élményt, ha a csini kijelző érintésérzékeny is lenne, de az már túl sok lenne a jóból.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülékre talán azért mondják igen sokan, hogy a tökéletesség felé tart, mert egyszerű telefonként is jól helyt áll, de kézikameraként, zenelejátszóként és mobil net eszközként is korrektül funkcionál. Elsőként az 5 megapixeles kamera vakíthatja el a felhasználót, főleg a CarlZeiss optika, az elhúzható lencsevédő és a vaku miatt. Fotói a telefon kategóriában természetesen az élmezőnyben vannak, de videófelvevőként is vállalható, hiszen VGA felbontásban 30 FPS-es felvételt készít, ami a hirtelen, YouTube-ra kívánkozó élményekhez több, mint elég. Emellett zenelejátszóként is bevethető, ami a 8 gigás memóriával, szinte mindent megevő formátum-kompatibilitásával, meglepően hangos beépített sztereó hangszóróival, szabványos 3,5-es jack csatlakozójával és sztereó Blutooth képességével együtt csillagos ötöst érdemel.

PDA-gyilkos funkcióival pedig valóban a csúcsra tör, hiszen a beépített GPS a bemelegedést követően pontos helyzetmeghatározásra képes, a megjelenített térkép és navigáció pedig kellően részletes, átlátható és nem utolsó sorban szép is. Ha pedig böngészni támad kedve valakinek, akkor a legtöbb oldal elérhető, leszámítva a komolyabb AJAX-os oldalakat, de a hírszájtok szövegei könnyen olvashatóak, a weboldalak pedig többnyire nem esnek szét. Az egyetlen hibája természetesen az árcédulán szereplő összeg, ami nálunk itthon kb. 150 000 Ft.

Nokia E90

Az üzleti készülékek területén is igyekezett nyomot hagyni a Nokia, ami az E90-es modellel sikerült is. A '96-os Communicator revíziója megjelenésében elegáns, valóban üzletemberes, a belső pedig a kor elvárásainak megfelelő adatkommunikációs és menedzser funkciókkal felvértezett tiszta praktikum. Wi-fi 802.11 b/g, USB 2.0, Blutooth 2.0, HSPDA kombó felel az adatkommunikációér, míg a képi világról egyik oldalon a 3,2 megapixeles kamera a fotózáshoz és egy belső kisebb lencse a videótelefonáláshoz, a másik oldalon pedig a 800 x 352 pixel felbontású belső és a kisebb, de telefon funkciókra épp elegendő külső kijelző gondoskodik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az akkumulátor üzemideje a tesztek szerint kiváló, ugyanakkor nem szabad elmenni amellett a nem elhanyagolható tény mellett, hogy a fent felsorolt dolgok miatt a készülék nem éppen egy Motorola RAZR. Kicsit böhöm, testes jószág, ezzel együtt nehéz is, tehát valóban csak táskás bizniszmenek kezébe való. Persze épeszű ember 200 000 forintot nem is adna érte a szórakozás kedvéért.

Apple iPhone/iPod Touch

Talán kevés ember van a Földön, akinek be kellene mutatni a 2007-es év divatőrületét, az iPhone-t, ami több, mint telefon, a legtöbb vevő számára egyben státusszimbólum is. Kihasználva a zenelejátszók terén szerzett tapasztalatokat az Apple elsősorban egy médialejátszót alkotott újra, amit igazol a GSM-mentesített iPod Touch változat is. A maximum 16 GB-os tárkapacitásával az MP3-lejátszók között sem kell szégyenkeznie, de a mobilok között jelenleg biztosan nyerő pozíciót tölt be. A kijelző mérete is meggyőző, hozzávéve a multitouch technológiát pedig érthetővé válik a nagy szenzáció a készülék körül.

A 3,5"-os 480 x 320 pixel felbontású kijelzőn kényelmes a menük vezérlése, de esetleg alkalmas filmezésre is, ráadásul a mobil netezési élmény prémiumát képes nyújtani gond nélkül. A tűéles kép és az érintésérzékeny kijelző együtt jelenleg verhetetlen, legalábbis azok körében, akik a megszokott kezelés helyett két ujjal húzgálnák szívesen az ablakokat, szövegeket a megfelelő helyre, méretre. A külvilággal az adatkapcsolatot a 802.11 b/g szabványú Wi-Fi-vel vagy EDGE-en keresztül tartja - sajnos a 3G a következő verzióban kap majd csak helyet.


A két testvér egymás mellett

A fekete leves viszont ezután jön. A készülék bizonyára ideális médialejátszó, telefonnak viszont több sebből vérzik. Nehezen lehet vele üzenetet írni, akkumulátora a nagy kijelző és a helyzetérzékelő miatt gyorsan lemerül, szoftvere pedig sok-sok illogikus megoldással keseríti meg a mobiltelefonálni vágyók életét. Mivel itthon legálisan jelenleg csak a GSM nélküli Touch kapható, ezért akár felejthető is a készülék, mint telefon. Aki nem fanatikus, de mégis szeretne ilyet a zsebbe, annak talán érdemes megvárni az év elején minden jel szerint bejelentésre kerülő második verziót. Telefonnak rossz, médielejátszónak, webböngészőnek kiváló. A döntés a vevő kezében van, ha igent mondd, akkor (Touch 16 GB esetén) 120 ezer forint pedig az eladóéban.

Samsung Q1 Ultra

Ha már elkalandoztunk a médialejátszók országába, akkor érdemes feleleveníteni a tavasz egyik hírességét, a főként konzol játékosok által várt Samsung Q1 Ultra-t, amivel ugyan nem lehet mobiltelefonálni, minden egyébre viszont többé-kevésbé alkalmas. Az ultra mobil PC kategória jeles képviselőjeként a Q1 Ultra egy 7"-os LCD kijelzővel és manóujjakhoz tervezett, kettészelt qwerty billentyűzettel rendelkezik. Míg a kijelző jól teljesít és az asztali Windows verziót körülbelül olyan érzettel jeleníti meg az 1024 x 600-as felbontású kijelzőn, mintha egy 12"-os szubnotin futna, addig a bevitel nagyon macerás, nagyon nem kényelmes és nagyon nem is hatékony. Bármilyen komolyabb feladathoz USB-s billentyűzet dukál, ami viszont komolyan felveti azt a kérdést, hogy miért is nem vett a delikvens egy valódi notebookot, összecsukható fajtát.

A gép teljesítménye is félúton van a notebookok és a PDA-k között, hiszen egy 800 MHz-es Intel processzor fűti testét, amivel körülbelül 4,5 órán keresztül képes működni egy feltöltéssel. A beépített Wi-Fi mellett a gép mérete megengedi további 2 USB-port, 1 Ethernet port, VGA kimenet, sztereó jack aljzat és egy SD/MMC létét is, amivel egyedülálló csatlakoztathatóságra tesz szert. De újra kérdezem: ez miért nem egy laptop? Főként akkor vetődik fel a kérdés, amikor a valószínűleg célközönségnek szánt konzol-gamer rétegnek kell rájönnie, hogy a gép teljesítménye normális játékokra teljesen alkalmatlanná teszi az eszközt, ellenben - ahogy a cikkünkben felsorakoztatott többi készülék - kiválóan alkalmas webböngészésre. Mivel teljes értékű asztali operációs rendszert futtat, ezért nem probléma semmilyen weboldal, AJAX megjelenítése, sőt megszokott programjainkat is nyugodtan installálhatjuk, amennyiben a hardverkövetelmények elegendőnek bizonyulnak.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Magában a készülékben nincs semmi hiba, aminek szánták, azt tökéletesen megvalósítja. A hiba a koncepcióban leledzik, úgy általában az UMPC kategóriában. Hosszas gondolkodás után is csak nagyon kifacsart ötletek ugranak be, hogy vajon ki és mire tudná használni, közel 200 ezres ára pedig komolyan elgondolkodtat bárkit egy igazi notebook vásárlásának lehetőségén. Az Asus Eee PC megjelenésével pedig talán végleg vége lehet ennek a kategóriának, hiszen a legújabb kéziszámítógépek - melyek tényleg kéziek - már 800 x 480-as felbontású kijelzőkkel operálnak, de valóban mobil területre optimalizálva. Aki pedig inkább valódi gépet szeretne, de a méret számít neki, az a gyenge teljesítményű, de apró és olcsó Eee-t veszi, aki pedig teljes értékű kis gépet szeretne, az megmarad a 12"-os szubnotesz kategóriánál.

Szumma

Ahogy a fenti rövid felsorolásból is látszik, a konvergencia trendje folytatódik. Egyre kevesebb a betömetlen rés, ma már minden funckió minden variációban és méretben megtalálható a piacon, mindenki szíve szerint dönthet bármi is legyen az elvárás. A jövőre nézve véleményem szerint egy visszaszabványosodás várható, újra le kell tisztulnia a kategóriáknak, s amellett, hogy folyamatosan érkezhetnek a meredekebbnél merdekebb kreálmányok, a mobil felhasználás megszilárdulásával a léptékek is beállnak egy olyan stabil keretbe, mint ahogyan tették azt anno az asztali, majd később a notebook piacon.

A mobiltelefonok világa sem kell, hogy összemosódjon örökre a kéziszámítógépek világával. Szerencsére látszik, hogy a legnagyobb gyártók még ma is gondoskodnak a klasszikus igényekről, s amit állítottunk a piaci igények teljes kielégítéséről, az nem csak az extrém területeken igaz, hanem a visszafogottabbakon is. 2008-ra talán nem jut akkora újdonság és akkora lelkesedés, mint ami az iPhone-t lengte körül, de ez egyben azt is jelentheti, hogy a kategóriateremtés után a kiforrottság felé mozdulnak a gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CsZ #27
    Én is a MIO A701-re voksolnék.
    és nemcsak szép és olcsó, jó is :)
  • Berber #26
    Nem tom, nekem a Mitac MIO A701 jön be igazán. Kicsi, telefonméretű, mindent tud, és még a GPS is tökéletes benne. Nem kell nagyobb, legalábbis nekem. Autóban, és motoron is használom, és SZÉP!

    Igaz nem tavalyi gyerek.Ja és a többi kacathoz képest "nagyon occó"! 70 eFT!
  • Mike at home #25
    hol az (x)?
  • Skareb #24
    http://www.htc.com/product/03-product_p3600.htm

    GPS is van benne, csak firmware frissítés kell hozzá.
    Minden egyben.Nagyon jó hardware.Megbízható, és csak 130-135ezer magyar forint.
  • Skareb #23
    HTC P3600, ennyit mondok :)
  • mrzed001 #22
    A Kaisernek azért csak QVGA a képe, ezért ugyan gyorsabbnak tűnik mint a X800-M800 páros, de hatalmas a képminőségbeli különbség.
    És persze utóbbiakban a GPS SIRF STAR III-as, ami igen impozáns
  • GABOR16 #21
    Nem feltétlen, hisz javarész ugyan az az alkétrész van benne mint az átlagos laptopokban... A hardvert meg nem lehet legorlátozni, főleg linux alatt :)
  • Darth Sith #20
    a HTC Kaiser-t el is felejtettem megemlíteni. Ezek miért nem szerepelnek a cikkben?
  • Darth Sith #19
    "A tűéles kép és az érintésérzékeny kijelző együtt jelenleg verhetetlen" - iphone
    Miért lenne verhetetlen? pl Eten X800, M800 stb.. Miben jobb az iphone?
  • sathinel #18
    az asus eee pc 701 is meglepő hogy miket tud pedig milyen gagyinak kéne lennie.

    Asus eeepc701 compiz fusion