Gyurkity Péter

Mégsem a noteszgépeké a jövő?

Az elmúlt években a mobil számítógépek folyamatosan jobban teljesítettek asztali társaiknál, a legtöbb piaci elemző pedig nagyjából egyetértett abban, hogy a noteszgépek és laptopok hamarosan átvehetik a vezető szerepet a személyi számítógépek terén. Ezekben a hetekben, hónapokban viszont új kihívói támadtak a hordozható PC-nek, mégpedig a táblák, valamint az okostelefonok révén. Nagy kérdés, hogy vajon ezek a kütyük válnak-e az igazi slágertermékekké, avagy mindössze múló fenyegetést jelentek a noteszgépekre nézve.

A Fortune magazin adatai hosszú idő óta most először mutattak visszaesést a noteszgépek forgalmában az Egyesült Államokban. Ez már csak azért is meglepő, mert a némileg lassuló trend ellenére a mobil PC-k erősödése megállíthatatlan folyamatnak tűnt, amelynek eredményeként az asztali konfigurációk a feledés homályába merülhetnek - feltéve persze, hogy a fanatikusok kivételével mindenki rászánja magát a váltásra, és igényeiket ki is elégítik a hordozható megoldások.


A BlackBerry PlayBook 1 centinél is keskenyebb, ráadásul két kamerát raktak bele

Az elemzők már évek óta beszélnek az asztali PC visszaszorulásáról, a laptopok térhódításáról, ám nagyjából mostanra érkeztünk el oda, hogy a piac felének elfoglalásáról értekezhetünk. Mindezt persze alaposan felgyorsíthatja a hibrid chipek megjelenése, mind az AMD, mind pedig az Intel jóvoltából. Mindkét cég arra törekszik, hogy kellően erős grafikus vezérlővel gazdagítsa saját asztali és mobil processzorait, amelyek végleg leválthatják az alaplapra integrált megoldásokat és még akár a játékok terén is jól teljesíthetnek (persze nem a legnagyobb felbontásokon és részletesség mellett).

A mobil szegmens legnagyobb és legizmosabb tagjai ennek megfelelően az utóbbi hónapokban fokozatosan nyomultak előre, az USA-ban például forgalmuk általában 20 százalék feletti mértékben javult minden egyes periódusban. A növekedés különösen látványos volt múlt novemberben és decemberben, amikor 61, illetve 70 százalékos bővülést regisztráltak, ezt követően azonban visszatértünk a megszokott ütemhez. Április óta sok minden megváltozott, a növekedés 10 százalék alá szorult, amit több elemző a tábla PC-k, egészen pontosan az Apple iPad hivatalos bejelentésével, majd pedig annak debütálásával köt össze.


A WeTab operációs rendszere a Linux alapú MeeGo, ára 569 euró

Kétségtelen, hogy e két esemény jelentős mértékben befolyásolta a folyamatot, hiszen az iPad igencsak kedvező fogadtatásra talált. Két hónap alatt több mint kétmillió példány talált gazdára, ezt követően pedig a nevesebb gyártók egymás után jelentették be, hogy dolgoznak saját megoldásaikon. Dual-boot táblától kezdve az indiai ultraolcsó változatig mindenről hallhattunk az utóbbi hetekben, a legújabb divatot pedig a kártevők készítői is igyekeztek kihasználni saját vírusokkal, illetve a személyes adatok megszerzését célzó piszkos manőverekkel. Világossá vált, hogy az új sláger - a netbook-hisztéria lecsengése, majd lassú csordogálása után - a tábla PC, valamint az okostelefon lesz, amely szintén nagyon jól teljesít.

Jellemző, hogy a Best Buy első embere szerint a táblák akár 50 százalékban is befolyásolhatták a noteszgépek forgalmának alakulását, ami azt jelenti, hogy nagyon sokan döntöttek az új termékek mellett. Az érintőképernyő és a kisebb méret fontos előnyt képvisel, ám ez még nem jelenti azt, hogy a többség szép lassan táblákra cseréli majd a jól megszokott noteszgépeket és laptopokat. Amint az új szegmens erőviszonyai körvonalazódni kezdenek és egyre többen jelennek meg a küzdőtéren, az újdonság varázsa is csökkenhet, ennek megfelelően pedig a különböző gyártók marketingrészlegei is kevesebb figyelmet fordítanak majd a táblákra, hogy ismét a noteszgépek kerüljenek előtérbe. Most ugyanis leginkább arról van szó, hogy a marketingesek akarnak mindent kihozni az új termékekből, ezért kisebb hangsúlyt fektetnek a már jól ismert megoldásokra.


A buliból a Toshiba sem akar kimaradni, ők a két érintőképernyős Librettoval próbálkoznak

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az Android operációs rendszerre épülő okostelefonok milyen rohamos ütemben terjednek. Ez szintén kedvezőtlenül befolyásolhatta a mobil PC-k forgalmát, ám korántsem jelenti azt, hogy a vásárlók lecserélik majd azokat egy még kisebb készülékre. Egyelőre a figyelem megoszlásáról beszélhetünk, hogy azután szép lassan elüljön a vihar, és minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

Emellett érvelnek azok, akik a netbookok példájából indulnak ki. Emlékezhetünk arra, hogy az OLPC alapítójának ötletét a magánvállalatok használták ki igazán sikeresen. Egyre-másra jelentek meg a már nem is annyira olcsó, ám agyonreklámozott termékek, amelyek a magasabb ár ellenére sem méretben, sem pedig teljesítményben nem vehették fel a versenyt a hagyományos noteszgépekkel. Amint a vásárlók többsége ezt végre felfogta, a forgalom is visszaesett, elmaradt a laptopok leváltása, és tulajdonképpen azok maradtak meg az új fejlesztések mellett, akik második vagy harmadik PC-ként, illetve szigorúan utazási célokra szerezték be azokat.


Említésre méltó még a Sharp Galapagos, melyhez e-könyv boltot is csatoltak

Azzal együtt tehát, hogy sokan kedvelik a kisebb megoldásokat, arról nem beszélhetünk, hogy a táblák és az okostelefonok kiváltanák a PC funkcióit. Mi több, a Best Buy vezérigazgatójának optimista nyilatkozata után az NPD arra hívta fel a figyelmet, hogy az iPad szerepe a noteszgépek forgalmának alakulásában nem 50, hanem inkább 15 százalék körül mozog. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vásárlók egy része ellenállhatatlan késztetést érzett az új és menő készülékek beszerzésére. Szó nincs tehát a noteszgépek kiváltásáról, a megszokott feladatokat továbbra is az asztali és mobil PC-ken végezzük el, így inkább időleges lelassulásról, mintsem generációváltásról beszélhetünk.

Ami a 2011-es évet illeti, várhatóan tovább növekszik majd a noteszgépek és laptopok aránya, mégpedig elsősorban az asztali PC rovására - ahogy azt eddig is láthattuk. Amennyiben a hibrid chipek és a különálló mobil grafikus kártyák megfelelő szintet érnek el, még a játékosok is tömegesen szánhatják el magukat a váltásra, ez pedig felgyorsíthatja a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joebacsi #22
    Én azért bízom abban, hogy normális hangfelismeréssel lassan kiüthető a nehézkes billentyűzet. Beszélni mindenki gyorsabban tud, mint gépelni. Angolul már vannak egész tűrhető megoldások (90% feletti pontosság), magyarul persze még fényévekre vagyunk (technikailag bonyolultabb, kisebb piac).

    Ha erre rágyúrnak és lesz teljes értékű excel, optimalizálva, akkor simán el tudom képzelni ideális munkaeszköznek bizonyos területeken.


    Papírmentes adminisztráció ott, ahol ezt komolyan gondolják:
  • Balumann #21
    Szerintem nagyon jó dolog az, hogy ennyi választék közül választhatjuk ki, mire van igényünk, bár komprumisszumokat szinte mindegyikkel kell kötni. Ahogy valaki leírta nagyon jól, ha az a cél, hogy bármikor zsebből előkapva lehessen bizonyos dolgokra használni (net, facebook, msn), akkor az nem lesz alkalmas arra, hogy PowerPoint bemutatókat készítsenek, fullHD videókat szerkesszenek rajta, és hogy kényelmesen legyen használni mindenre (vagy legalábbis nagyobb komprumisszumokkal).

    Az asztali számítógépeknek meg van az az előnye, hogy olcsóbban össze lehet állítani, könnyebb javítani (vagy cserélni), lehet fejleszteni, meg lehet választani hozzá a legmegfelelőbb eszközöket (pl. billentyűzet, egér). Viszont nem lehet hordozni, rá kell kötni külön monitort, billt, egeret, stb.. A notebook sok embernél egy megfelelő alternatíva a számítógép helyett (de legtöbben szerintem még így is inkább asztali gép MELLETT használják), akinek első sorban a hordozhatóság fontos, de ettől függetlenül azért használható méretű kijelzőt szeretnének, amin lehet akár videót is szerkeszteni, megfelelően dolgozni office programokkal, stb..

    Azzal nem értek egyet, hogy notebookon 20% hátrány lenne a billentyűzet miatt, mostmár szinte csak szélesvásznú netbookot lehet kapni, aminek a billentyűzete is szélesebb, ráférnek a num gombok is... még talán gyorsabban is lehet írni rajtuk.

    A netbook egy csökkentett notebook (minden téren), kisebb, kevesebbet is tud, és mégkevésbé kényelmes rajta bármit is csinálni, mint pl. notebookon. Ettől függetlenül nagyon sok mindent lehet, amit notebookon is, egyrészt ha nem álló helyzetben szeretném használni (tehát amíg BKV -n utazok, kibírom, hogy nem netezek vagy bármi mást csinálok gépen), akkor azért jobb azon dolgozgatni, olvasgatni, netezni, és azért használható rajta sok minden, ami notebookon is. Nekem egy 900HA -m van, és Office-t pl. teljesen jól tudom használni (jópersze ha 3-4 óráig kéne azon mindenfélét csinálnom, azért nem lenne jó), és azért fel tudnák sorolni jópár dolgot.
    És azt is meg kell említeni, hogy van monitor kimenetem, amiben 1280x1024 -ben is meg tudja hajtani ez a kicsi gép is a monitort, és akkor már még inkább használható egyéb más dolgokra is. Persze itthon asztali gépet használom, amikor meg nem vagyok itthon, a netbook gyakorlatilag teljesen kielégíteni az igényeimet.

    Az okostelefonok lehetőségei még inkább korlátozottabbak, gyengébb hardverek, kevesebb bemenet és kimeneti lehetőség (netbookra pl. 3 USB -t simán rá lehet dugni, így egeret is, mindig viszem is az egeremet :/ ), de addig ameddig nincs otthon az ember - igényektől függően tökéletes megoldás lehet. Előnyük is van, pl. hogy be van kapcsolva szinte mindig,gyorsan használatba vehető, még leülni sem kell hozzá, stb.
  • toto66 #20
    Pontosan az! Ritkán nézem, talán félévente.
  • waterman #19
    pont mai cikk hwswn-n. azért egy ilyennel már lehet mit kezdeni. már csak hdmi és esata kell:) .
  • Gerygrey #18
    Ennyi erővel a tévé is értelmetlen, haszontalan valami (és szerintem tényleg, egy tablethez képest is az)
  • toto66 #17
    "Szórakoztatóeszköz."
    Pontosan! Egy újabb egyébként tök haszontalan valami. Csak ezzel is egy új igényt generálnak egyeseknél (Á milyen kafa, nekem is kell!). Az emberek lassan már nem is érzik, hogy léteznek mobil, meg ilyen kütyük nélkül is. Félreértések elkerülése végett, az informatika és a technológia hasznos, csak nincs mindenkinek mindenre szüksége és állandóan. Kell számítógép, de kell olyan idő is, hogy ne legyen, ahhoz hogy teljes életet élj. A mobil veszélye az, hogy mindig van.
  • Gerygrey #16
    "Kell írnod egy szerződést: Word"

    Vagy Openoffice Writer, vagy Googledocs, vagy bármi. De fényévente egyszer van rá szükség kb. A tablet meg nem melóhelyre kell, hanem otthonra, újság, rádió, tévé, stb helyett. Szórakoztatóeszköz.

  • TreDoR #15
    "Én azt látom, hogy van egy 40 fős cég, ahol fizikai munkás van 15, 30 meg az irodában dolgozik"

    Hol élsz? Magyarországon a legtöbb ember rá se sz*rik a wordre.
  • Komolytalan #14
    Ja, hogy átlag felhasználónak a munkahelye nem iroda. Azért valami számadatot alá tudnál ennek rakni, mondjuk Magyarország viszonylatában, vagy hagyjuk meg az isteni kinyilatkoztatás szintjén? Én azt látom, hogy van egy 40 fős cég, ahol fizikai munkás van 15, 30 meg az irodában dolgozik, seftel azzal, amit a 15 munkás (+ a gépek) összehoznak.
    Egyébként aki meg nem irodában dolgozik, annak minek egy mobil szutyadék? Azért, hogy a napi 2xfél óra utazás alatt baszkurálja, és utána mikor hazaér még 2 órán keresztül egy csökkent képességű hulladékon tartson kapcsolatot, meg nézegessen youtube-ot? Netán az a dolog lényege, hogy ezt könnyebb bevinni melóhelyre játszani, mint egy asztali PC-t?
  • Komolytalan #13
    Kell írnod egy szerződést: Word
    Ki kell számolnod hogy megéri-e tyúkot tartani vagy át kell térni a kacsára (múlt havi tojás, tápár, ganajozás munkaidő alapján): Excel
    Kell tartanod egy konferencián egy 15 perces előadást, hogy mekkora f.sza is a cégetek: PowerPoint
    Persze mindegyiknek van alternatívája, de azoknál is fenn áll, hogy ha dolgozni akarsz, akkor nem egy csökkent képességű, csökött irányítású, tetves lassú foson dolgozol, mikor fele/harmada áron lehet egy normális munkaeszközöd.

    Persze szerinted az átlagos felhasználó a munkahelyén reggel lájkolja az ismerősei napi szarjait, majd felhívja őket csevegni skypeon, esetleg trécsel kicsit msnen. Ebben hol a munka?
    A facebooknak köze nincs a munkához, Skype/MSN meg olcsó "telefon" (ha szövegesen használod akkor logolás funkcióval). De aki egész nap csak telefonál a munkahelyén, az ritkán dolgozik (ugye jegyzetelni, meg infot keresgélni egy üzleti telefon közben is kellhet).