Gyurkity Péter

Az okostelefonok ássák a PC sírját?

Az nVidia háza táján több érdekes nyilatkozat és jóslat is elhangzott az utóbbi időszakban, ezúttal pedig a cég első embere a személyi számítógépek lassú haláláról beszélt. Meggyőződése szerint ugyanis belátható időn belül az okostelefonok mindent elsöpörnek majd az útból, ezzel pedig az ARM válna a legfontosabb processzorgyártóvá. Ők persze saját platformjuk révén felkészülnek erre, annak ellenére, hogy a grafikus kártyák piacának növekedése sem ártana saját szempontjukból. Friss előrejelzés szerint ezalatt a tábla PC-k és az e-olvasók vidáman megférnek majd egymás mellett.

Jen Hszun-Huang, az nVidia vezérigazgatója a cég éves rendezvényén beszélt a piaci kilátásokról, a várható trendekről, és a fontosabb változásokról. Kihangsúlyozta, hogy az okostelefonok gyors terjedése nem kizárólag a mobil szférában okoz jelentős elmozdulást, hanem alaposan kihat majd a személyi számítógépek területére is, mi több, az is elképzelhető, hogy ezek a hordozható eszközök végleg kiszorítják a PC-t az otthonokból, és mindent elönt majd a smartphone-áradat.

Ez persze a gyártók és forgalmazók terén is komoly változást eredményezhet: új OEM-gyártók és új disztribútorok bukkanhatnak fel és vehetik át a vezető szerepet, miközben a processzorok szegmensében az ARM kaparinthatja meg a vezető pozíciót, az ő platformjuk válhat messze a legfontosabbá. Az nVidia készül is erre, hiszen saját Tegra platformjuk éppen ezen ARM-chipeket ötvözi a vállalat saját fejlesztésű grafikus vezérlőivel. Az nVidia ugyan eddig nem aratott komoly sikereket ezen a téren, de a mobil üzletág növekedőben van, esélyeik pedig kedvezőek - legalábbis a cégvezetés véleménye szerint.

Nem ez az első alkalom, hogy a gyártónál komoly piaci átalakulásokról beszélnek, emlékezhetünk például a júliusi kijelentésekre, amikor szintén szóba került az asztali PC elavulása, a szegmens visszaszorulása. Akkor még a központi processzorok eltűnését is felvetették, legalábbis egyes speciális szegmensekben, úgy mint ipari alkalmazások, a szeizmikus mozgások felderítése, vagy akár a pénzügyi szféra. Itt a grafikus vezérlők vehetik át a legtöbb feladatot és előtérbe kerülhet a Tegra, amely természetesen mindent tud, és mindent jobban tud az összes többi fejlesztésnél.

Persze könnyen lehet, hogy az nVidia ezen kijelentéseivel mindössze saját platformjának esélyeit szeretné megalapozni, kiszélesíteni. Az kétségtelen, hogy az x86 halálára egyelőre nem sok esély látszik, arról nem is beszélve, hogy a cégnek is komoly bevétele származik az asztali és mobil PC-kben található grafikus vezérlőkből - ez messze meghaladja a Tegra jelenlegi részesedését a forgalomból. Igaz, hogy mindössze három jelentős gyártó vetélkedik az x86-platformért a központi processzorok piacán, ám mögöttük százával állnak a különböző OEM-gyártók, forgalmazók, szoftverfejlesztők, stb. A mezőny tehát igen erős és továbbra is komoly érdeklődésre számíthat a vásárlók részéről.

Legalább ilyen komoly akadályt jelent az ARM-chipek uralma szempontjából, hogy ezek a processzorok egyelőre képtelenek felvenni a versenyt a nagyobb x86-fejlesztésekkel a teljesítmény terén. Nyilván ez még tervezőik fejében sem igazán fordult meg, mint alapvető célkitűzés. Az asztali PC és a szerverek szegmensében tehát nem túl valószínű, hogy az okostelefonok mindent vinnének, itt egyelőre maradhatnak a megszokott architektúrák.

Ráadásul a hibrid chipek megjelenése komoly veszélyt jelent az nVidia számára, hiszen itt mind az AMD, mind pedig az Intel saját grafikus vezérlőire támaszkodhat, és az első beszámolók szerint mindkét gyártó jól sikerült példányokkal állhat elő a rajt pillanatában. A belépő szintű és mainstream noteszgépek, valamint asztali PC-k tehát mellőzhetik az alaplapra integrált és a gyengébb különálló grafikus chipeket, kártyákat, ezzel pedig újabb piac veszhet el az nVidia elől.

Ami a teljesítményre kiélezett szegmenseket illeti, itt a cég a Tesla platformot helyezi előtérbe, ismét a grafikus vezérlők erejére támaszkodva. A Fermi felemás fogadtatása után 2011 második felében jön a második generáció, mégpedig Kepler kódnéven. Ezek a chipek immár 28 nanométeren készülnek majd. A cég a kifejezetten grafikus chipekre készült alkalmazások elterjedését jósolja, amely elsősorban a párhuzamos felépítésre alapozna, ez pedig szerintük az elmúlt 30 év legnagyobb változását hozhatja magával. A szuperszámítógépek területét sem hanyagolják el, itt a petaflop-osztályú megoldások egész sorát ígérik, amely az Egyesült Államokon kívül is igencsak jövedelmező lehet majd.

Érdekes, hogy amíg az okostelefonok és a személyi számítógépek várható versenyében ölre menő küzdelmet jósol a cég, addig a piackutatók szerint az e-olvasók és a táblák esetében ez nem várható. Dacára annak, hogy egymásra némileg hasonlító eszközökről beszélhetünk, a vásárlói tábor összetétele eltérő lehet, a készülékeket beszerzők nem ugyanazon okokból szánhatják el magukat a lépésre. A táblák mellett voksolók ugyanis kevésbé az olvasásra helyezik a hangsúlyt, ehelyett inkább multimédiás élményre vágynak, amelyet az e-olvasók nyilván nem tudnak majd kielégíteni. Mindkét terület növekedni fog azonban, legalábbis az In-Stat előrejelzése szerint: négy év múlva az idei 12 millió e-olvasó készülék helyett már 35 millió példány találhat majd gazdára, a tábla PC-k esetében pedig ez a szám 58 millió lesz.

A táblák iránti érdeklődés elsősorban az iPadnak köszönhető, leginkább az Apple fejlesztése bizonyult vonzónak a vásárlók között - jönnek azonban az újabb és újabb vetélytársak, amelyek szintén komoly sikerekre számíthatnak. Az e-olvasók gyártói ezalatt a kényelmes olvasást előnyben részesítő fogyasztókra alapozhatják forgalmukat, mégpedig fokozatosan csökkenő árak mellett, hiszen már a mostani ünnepi szezonra elérhetjük a 99 dolláros alsó szintet az Egyesült Államokban, amely szintén fontos mérföldkő lehet. A különböző alkatrészek beszállítói számára jövőre 1 milliárd dolláros piac nyílhat meg, annak ellenére, hogy a komponensek ára is csökkenni fog - 2009 és 2014 között a processzorok ára itt 18 százalékkal, míg a Flash-termékek ára több mint 60 százalékkal eshet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WinG #65
    1995 óta van gépem, és azóta a pc lassú haláláról olvasok. Tényleg lassú :)
  • NxBalu #64
    Kíváncsi lennék arra a divatirányzatra, ami szerint menő egy minimum 17"-os, 1024*768 pixeles kijelzőjű okos-telefon a farzsebemben, amin simán játszhatnám a legújabb FPS-eket. LOL! Természetesen egér is csatlakoztatható hozzá, mert egy FPS játék esetén, az egérnél nincs jobb célzó eszköz.

    A PC lassú halála, áh, messze van az még! Az nVidiának ehhez először teljesítőképes és egyben alacsony fogyasztású videokártyákat kéne gyártania. De ilyen a 7600GT óta nincs náluk. Aztán erre rá lehetne integrálni a processzort, már ha nagyon muszáj. De nem pont fordítva, mint ahogy most tervezik.

    Ha ezek egy irányba futnának, akár még futóbolondok is lehetnének. Jaj! Ennyi ostobaság, még nekem is fáj.
  • Justil #63
    erre írtam, hogy azért, mert sok embernek elég a suzuki, még nem fog minden autógyártó suzukit gyártani.
  • Justil #62
    én egyetértek veled, csak azt mondtam, hogy az legalább 1 szempont, hogy most, hogy a számítástechnika betört szinte mindenkihez, talán az orkokat kivéve, most már tényleg rengeteg lett a user, és sokuknak tényleg felesleges egy 4 magos 3ghzes gép bivaly vga-val és 8 giga rammal.
    de azért bőven van, akinek meg nem elég egy cerka fél gigával és 40 megás vinyóval :)
  • e57 #61
    Az otthoni átlag felhasználónak sem lesz felesleges.
    1.
    A PCnek (Személyi Számítógép) pont az a lényege, hogy nem kell osztoznod senki mással az erőforrásain. Ez a számítási felhő, meg internetes tárolás nem lesz kedvező megoldás. Függeni fogsz az internet szolgáltatótól, a tárhely szolgáltatótól, a kutya füle szolgáltatótól. Csorbul az adatbiztonság.

    2.
    Lehet hogy az okostelefonok pár év múlva elérnek a PCék mai teljesítmény szintjére, de addig a PC sem fog "ácsorogni". Addigra annak is sokkal nagyobb teljesítménye lesz. A felhasználók igényei is nőni fognak. Addigra már excelezni is csak 3D-ben lesz divatos.

    3.
    Egyszerűen módosítható, bővíthető, szabványos gépekre van szükség. Bárki írhasson rá programot, ha kell, speciális bővítőkártyát tehessen bele.
    Ennek az okostelefonok most nem tesznek eleget, és valószínűnek tartom hogy a jövőben sem áll szándékukban. Ha meg mégis olyanok lesznek, hogy pl. kicserélhetem bennük a grafikus modult, beletehetek egy saját tervezésű bővítőt és írhatok rá egy garázskapu vezérlő progranot, akkor juppíííí! A telefongyár feltalálta a személyi okostelefont! Gyorsan szabadalmaztassuk, és legyen a neve mondjuk.....PÉCÉ! :)

    A valahova felcsatlakozó "buta" klienseket meg nem kell a telefongyártóknak, mag az Nvidiának feltalálni, ugyanis már rég feltalálták. A hőskorban így működött a számítástechnika. A nyomai még ma is fellelhetők a UNIX/LINUX/BSD rendszerekben.
    Aki nem hiszi járjon utána.
  • Justil #60
    hát jah, meg a bankban sem okostelefonnal fogják a rendszert működtetni.

    najó, de a listát annyiban sántít, hogy itt többen (az értelmesebbje) arra utalt, hogy az átlag, otthoni felhasználó számára kezd feleslegessé válni.

    ebből a szempontból 1 fokkal érthetőbb amit mondanak, de szerintem akkor sem fog még eltűnni, nagyon, nagyon sokáig :)
  • e57 #59
    A PC sírját nem ássa semmi, és senki, mert ma már nélkülözhetetlen.
    Csak néhány, éppen eszembe jutó dolgot írok ide, amivel az elmúlt 15 évben találkoztam, és biztosan nem lehetne megcsinálni okos telefonnal.
    - telefontközpont adat lekérés, és feldolgozás
    - többvonalas telefonközpont hangrögzítés
    - pénztárgép
    - konfigurálható router és tűzfal tartalomszűrővel, víruskeresővel
    - film vágó/szerkesztő
    - hang vágó/keverő/szintetizátor (professzionális minőségben)
    - biztonsági kamerarendszer felügyelet és rögzítés
    - sok tonnás (teherautó/kamion) mérleg kezelés
    - gépjármű diagnosztika
    - Ártalmatlanító telepen a hulladékprizmának a hőmérséklet szabályozása
    - Kő fűrész irányítása (gránitvágás)
    Hirtelen ennyi jutott eszembe, de a felsorolás sokkal hosszabb is lehetne.
    A fenti feladatokat szabványos PC-ék látták el. Több helyre valami speciális bővítőkártya is kellett. Ezt telefonba szerelni ugye lehetetlen.

    Aki azt hiszi, hogy egy PC csak internetezni, játszani, esetleg excelezni kell, az igen szűklátókörű.
    Elég nyitott szemmel járni a világban, és máris olyan helyeken, feladatkörökben látunk PC-ket, amire nem is számítunk.
  • Justil #58
    1) az enyémnek semmi hangja nincs, ja, hogy nem 5 rugós dzsunka tescos házba kéne tenni? fogyasztása sem vészes, ha nem terhelem. nem kell fermit bele tenni.

    2) hahah, akkor ha jól értem, a szokásos "mivel a szutyuki elég lenne a városlakók 90%-ának, tiltsuk be a béemvét" képzavarral küszködsz.
  • AgentKis #57
    A PC a múlté:

    1. indokolatlanul nagy hangja van és sok villanyt zabál.
    2. indokolatlan teljesítményű a felhasználók 90%-ának.

    De a perifériákat örökölnie kell valaminek, mert rendes billentyű és egér nélkül nem lehet ellenni.
  • AgentKis #56
    A legtöbb felhasználó, csak néhány dolgot szeretne csinálni vele. Egy word vagy excel egy sima mobiltelcsin is elfut, ha nincs benne a csicsás gem géza...