SG.hu

Állandóan online videóportál köti össze Dublint és New York-ot

A New York-i Flatiron South Public Plazában életre kelt új szobor nem egy tipikus műalkotás. Egyesíti a technológiát, a szociológiát, az antropológiát és a művészetet, hogy az emberek valós időben a világ két távoli pontjáról interakcióba léphessenek egymással. Ebben az esetben New York és Dublin között.

Maga a portál egy lenyűgöző alkotás, a súlya 3,5 tonna, alapterülete pedig körülbelül 3 x 3 méter. A projekt mögött álló szervezet, a Portals.org nem kívánta megosztani a hardveres specifikációkat a videoképernyő méretén túl, amely körülbelül 8 x 8 láb, fenntartva azt az elképzelést, hogy ez egy portál, nem pedig egy képernyő. Ahogy a szervezet leírja: "A portál egy meghívó, hogy határok és előítéletek nélkül találkozzunk embertársainkkal, és megtapasztaljuk otthonunkat - a Föld bolygót - olyannak, amilyen valójában: egységesnek és egynek". Az ötletgazda eredetileg Benediktas Gylys litván vállalkozó.

Bár a koncepció menő, a mögötte álló szoftvertechnológia, amely ezt működteti, a Video Window nevű brit cégtől származik, amely szoftvereket és hardvereket fejleszt azzal a céllal, hogy a távoli helyeken - otthon vagy irodákban - dolgozókat folyamatosan elérhető kapcsolattal összekösse. Ebben az esetben ugyanezt a koncepciókat vették át és alkalmazták a Portálra. Daryl Hutchings, a Video Window vezérigazgatója szerint a portálnak sok olyan funkcióra van szüksége, mint egy vállalkozásnak, néhány kikötéssel. "A videokonferencia-szoftverek ütemezett találkozókra vannak tervezve, tehát beütemezel egy időpontot, rákattintasz a linkre, majd x ideig tart" - mondta Hutchings. "Ez mind szép és jó, ha ez egy ütemezett hívás, de nyilvánvalóan, ha egy állandóan aktív kapcsolatot csinálsz, mint a portál, akkor elkerülhetetlenül vannak kapcsolati problémák."

Amikor ezek a problémák felmerülnek, a legtöbb szoftver végül feladja, de a Video Window úgy van kialakítva, hogy az API-ja segítsen megoldani a kapcsolati problémákat, ami ebben a felhasználási esetben elengedhetetlen. Egy másik fontos szempont ennél a folyamatosan működő technológiánál a biztonságról való gondoskodás. Hutchings nem szeretné, ha az emberek át tudnák venni az irányítást a kapcsolat felett, és a Video Windows szoftver ebben is segít. Nicolas Klaus, a portals.org partnerségekért felelős vezetője szerint a biztonság kulcsfontosságú szempont volt a helyszínek számára, mielőtt beleegyeztek volna a telepítésbe. "A városok, amelyekkel együtt dolgozunk - különösen New York - aggódnak az adatbiztonság miatt. Tudjuk-e biztosítani az adatok védelmét?"


Hutchings elmondta, hogy nem lehet "zoom-bombázni" a portált, ahogyan azt a világjárvány kezdeti napjaiban előfordult. Klaus szerint az a tény, hogy a Video Windownal dolgoznak együtt, amely számos ismert vállalatot üdvözöl ügyfelei között, segített a kormányokkal való együttműködésben, hogy megnyugtassa őket a biztonsággal kapcsolatban. "Az, hogy a Video Window nagyon ismert ügyfelekkel dolgozik együtt, köztük a Netflixszel, az Apple-lel és az SAP-val, valamint a legnagyobb vállalatokkal, amelyek szintén nagy gondot fordítanak az adatbiztonságra, szintén nagyon hasznos volt" - mondta.

A kormányok általában aggódnak amiatt, hogy egy másik országgal állandóan elérhető kapcsolatuk legyen, de a Portals.org 2021 óta épít ilyen létesítményeket. Az első a litvániai Vilniust és a lengyelországi Lublint összekötő portál volt, és eddig hatékonyan tudták megoldani a felmerülő kérdéseket a résztvevő országokkal. "Az elmúlt három évben más városokban képesek voltunk szinte megszakítás nélkül fenntartani a 24/7 livestreamet, és ez a tapasztalat nagy bizalmat adott Dublin és New York City vezetése számára, hogy csatlakozzanak a hálózathoz" - mondta Klaus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #2
    Jópofa, tetszik :)
  • Tetsuo #1
    Végre nem téglalap alakú monitor! Ez tetszik.