SG.hu

Agyátültetést kap Siri, MI-alapokon építi újra az Apple

Az Apple nagyon lemaradt mesterséges intelligencia terén, ezért 10 év óta a legjelentősebb átszervezést hajtják végre.

Az Apple legfelsőbb szoftveres vezetői tavaly év elején úgy döntöttek, hogy Sirinek, a vállalat virtuális asszisztensének megújulásra van szüksége. A döntés azután született, hogy az alelnökök - Craig Federighi és John Giannandrea - heteken át tesztelték az OpenAI új chatbotját, a ChatGPT-t. A termék által használt generatív mesterséges intelligencia - amely képes verseket írni, számítógépes kódot létrehozni és összetett kérdésekre válaszolni - egy csapásra avíttá tette Sirit. A 2011-ben bevezetett virtuális asszisztens évekig csak egyéni kérések teljesítésére korlátozódott, azokat is gyakran félreértette és soha nem volt képes lefolytatni egy beszélgetést. A ChatGPT viszont tudta, hogy ha valaki Budapest időjárására kiváncsi, majd azt mondja: „És mi van Béccsel?”, akkor az a felhasználó egy másik előrejelzést szeretne.

A felismerés, hogy az új technológia lesöpörte Sirit a technológiai óriáscég több mint egy évtizede legjelentősebb átszervezését indította el. Az Apple elszántan igyekszik felzárkózni a technológiai iparág épp aktuális versenyében, és a generatív MI-t vezérprojektté tette. Az Apple várhatóan június 10-én, az éves fejlesztői konferenciáján mutatja be MI terén eredményeit, amikor megjelenik a továbbfejlesztett, beszélgetősebb és sokoldalúbb Siri. A Siri mögöttes technológiája egy új generatív MI-rendszert fog tartalmazni, amely lehetővé teszi, hogy a kérdésekre való egyenkénti válaszadás helyett inkább csevegjen. A Siri frissítése csak egy lépés egy szélesebb körű erőfeszítés sorában, amelynek célja a generatív MI bevezetése az Apple minden tevékenységében. A vállalat az iPhone-ok memóriáját is növeli, hogy támogassa az új képességeket, emellett több chatbotokat működtető MI-modell licenceléséről is tárgyalt.

Az Apple vezetői aggódnak amiatt, hogy az új MI-technológia veszélyezteti a vállalat dominanciáját a globális okostelefon-piacon, mivel az potenciálisan elsődleges operációs rendszerré válhat, kiszorítva az iPhone iOS szoftverét. Az új technológia létrehozhatja az ügynököknek nevezett MI-alkalmazások ökoszisztémáját is, amelyek képesek Ubert rendelni vagy naptári időpontokat egyeztetni, aláásva ezzel az Apple App Store-ját, amely mintegy 24 milliárd dolláros éves forgalmat bonyolít. Az Apple attól is tart, hogy ha nem sikerül saját MI-rendszert kifejlesztenie, az iPhone „buta téglává” válhat az Androidos készülékekhez képest. Bár nem világos, hogy hányan használják rendszeresen a Sirit, az iPhone jelenleg a globális okostelefon-profit 85 százalékát birtokolja és több mint 200 milliárd dolláros forgalmat generál.


Ez a lemaradás hozzájárult ahhoz, hogy az Apple feladta másik nagy projektjét, egy önvezető autó kifejlesztésére irányuló 10 milliárd dolláros tervet, és több száz mérnököt helyezett át az MI-n való munkára. Az Apple olyan szerverek létrehozását is vizsgálja, amelyeket M-sorozatú processzorai működtetnek. Ezzel az Apple pénzt takaríthatna meg, és összhangot teremthetne a felhőben és az eszközein zajló folyamatokhoz használt eszközök között.

Ahelyett, hogy közvetlenül versenyezne a ChatGPT-vel egy hasonló chatbot kiadásával az Apple inkább arra összpontosít, hogy a Siri jobban kezelje azokat a feladatokat, amelyeket már most is csinál: például időzítőket állít be, naptári találkozókat hoz létre és tételeket ad hozzá egy bevásárlólistához. Emellett képes lesz a szöveges üzenetek összegzésére is. Az Apple azt tervezi, hogy a továbbfejlesztett Siri a rivális mesterséges intelligencia szolgáltatásoknál privátabb lesz, mivel a kéréseket az iPhone-on, nem pedig távoli adatközpontokban fogja feldolgozni. A stratégiával pénzt is megtakarítanak: az OpenAI körülbelül 12 centet költ 1000 szóra, melyeket a ChatGPT a felhőben generál.

Kockázatos stratégia, ha az Apple egy kisebb, iPhone-okon elhelyezett MI-rendszerre támaszkodik, nem pedig egy nagyobb, adatközpontban tárolt rendszerre. Kutatások szerint a kisebb MI-rendszerek nagyobb valószínűséggel követhetnek el hibákat, úgynevezett hallucinációkat, mint a nagyobbak. "Mindig is az volt a Siri víziója, hogy egy olyan társalgási interfész legyen, amely megérti a nyelvet és a kontextust, de ez egy nehéz probléma” - mondta Tom Gruber, a Siri társalapítója, aki 2018-ig az Apple-nél dolgozott. „Most, hogy a technológia megváltozott, sokkal jobb munkát kellene végezni. Mindaddig, amíg nem egyféleképpen kell válaszolni bármire, addig el kell tudni kerülni a bajt”.

Az Apple-nek nagy előnye is van az MI versenyben, hogy eszközeit több mint kétmilliárd ember használja világszerte, és ezeken terjesztheti MI termékeit. Emellett egy profi félvezetőcsapattal is rendelkezik, amely olyan kifinomult chipeket tervez, amelyek képesek olyan MI-feladatok ellátására, mint az arcfelismerés. Az elmúlt évtizedben azonban az Apple nem tudott átfogó MI stratégiát kidolgozni, és a Sirin a bevezetése óta nem történt jelentős fejlesztés. Az asszisztens bénasága rontotta a vállalat HomePod okoshangszórójának vonzerejét is, mert nem tudott következetesen elvégezni olyan egyszerű feladatokat, mint például egy dalkérés teljesítése.

A Siri csapata nem kapott olyan figyelmet és erőforrásokat, mint más csoportok az Apple-n belül - mondta John Burkey, aki két évig dolgozott a Sirin, mielőtt megalapította a Brighten.ai nevű generatív MI platformot. A vállalat részlegei - például a szoftver és a hardver - egymástól függetlenül működnek, és korlátozottan osztják meg egymással az információkat. A sikerhez azonban az MI-t teljesen integrálni kell a készülékekbe. "Ez nincs benne az Apple DNS-ében” - mondja Burkey. „Ez egy vakfolt.”

Az Apple-nek az is gondot okozott, hogy vezető MI kutatókat toborozzon és tartson meg. Az évek során ugyan felvásárolt olyan MI-cégeket, amelyeket a terület vezetői vezettek, de néhány év után mindannyian távoztak. A távozásuk okai eltérőek, de fontos tényező az Apple titkolózása. A vállalat kevesebb publikációt tesz közzé az MI-munkájáról, mint a Google, a Meta és a Microsoft, és nem vesz részt konferenciákon ugyanúgy, mint a riválisai. "A kutatók azt kérdezik: 'Milyen más lehetőségeim vannak? Visszamehetek az akadémiai pályára? Elmehetek-e egy kutatóintézetbe, egy olyan helyre, ahol egy kicsit nyíltabban dolgozhatok?” - mondta Ruslan Salakhutdinov, az egyik vezető MI-kutató, aki 2020-ban hagyta ott az Apple-t, hogy visszatérjen a Carnegie Mellon Egyetemre.

Az elmúlt hónapokban az Apple növelte az MI-vel kapcsolatos publikációinak számát, de neves kutatók megkérdőjelezték ezek értékét, mondván, hogy azok semmilyen példát nem szolgáltatnak arra, hogy az Apple mit hoz majd a piacra. Jó példa erre Tsu-Jui Fu, az Apple gyakornoka és a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem MI-doktori hallgatója, aki az Apple egyik legutóbbi szakdolgozatát írta. A tavalyi nyarat azzal töltötte, hogy egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely Photoshop eszközök helyett írott parancsokkal szerkeszti a fényképeket. Elmondása szerint az Apple támogatta a projektet azzal, hogy biztosította számára a rendszer betanításához szükséges GPU-kat, de nem volt kapcsolata az Apple termékein dolgozó MI-csapattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mortep #4
  Ejnye kedves cikk szerzője. Hát nem tudja hogy az Apple nem lemaradni szokott az újdonságokkal, hanem az adott technológia még nem eléggé kiforrott ahhoz, hogy méltó legyen a beépítésre/alkalmazásra a "forradalmi" készülékeikben
 • M2 #3
  Az Apple öntötte bele a milliárdokat Siri fejlesztésekbe, és tíz év alatt mégsem fejlődött semmit. Mostanra ezzel a világ legbutább asszisztense lett. Egy vicc.
 • Chris05 #2
  Nem a piaci részesedés 85%, hanem a teljes profit hányada, de ha nagyon lemarad a részesedése, akkor a bevételei is.
 • Bruce_Willis #1
  "Az Apple attól is tart, hogy ha nem sikerül saját MI-rendszert kifejlesztenie, az iPhone „buta téglává” válhat az Androidos készülékekhez képest."

  Sőt, ezt egyenesen Tim Cook fogalmazta így. :DD
  Hagyjuk már..
  Itt aki aggódik azok szoftvergyártók, hogy nem csökken-e az előfizetők száma, és az android, hogy vajon mi lesz apple nagy dobása.

  85%-os részesedéssel nem hinném hogy ilyeneket nyilatkoznának.
  Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.05.13. 18:39:26