Berta Sándor

YouTube-csatornát indított a Bundeswehr

A német hadsereg úgy döntött, hogy a népszerű videomegosztó portálon is bemutatja magát és Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi minisztert. A cél az, hogy kedvező képet alakítsanak ki a fegyvernemről.

A látogatók jelenleg hat kategóriában összesen 80 felvételt tekinthetnek meg a Bundeswehr YouTube-oldalán. A videókat a bwtv, a német hadsereg saját televíziós adójának munkatársai készítették. A hivatalos indoklás alapján a szaktárca azért döntött így, mert "átfogó, valósághű és mindenekelőtt áttekinthető módon akarták bemutatni a Bundeswehr mindennapjait". Emellett az is a célok között szerepelt, hogy az anyagok - amennyire csak lehet - bepillantást nyújtsanak a katonák életébe.

A YouTube-csatornán hat tematikus kategória van, ezek többek között a német hadsereg bevetéseivel, a kiképzéssel és a katonai szolgálattal foglalkoznak. A videók mindegyike tárgyilagos hangvételű és hasonlít a nagy televíziók híreihez, maga a portál viszont inkább színes, sok kisebb méretű ablakkal és lehetővé teszi, hogy bárki bármelyik anyaghoz megjegyzéseket írhasson.

A honlapon aktuális témák is szerepelnek, így például a Bundeswehr afganisztáni bevetéseiről vagy a hadkötelezettségről szóló vita. Ezenkívül az oldal - elsősorban a fiatalok körében - szeretne javítani a német hadsereg imázsán is, s minél jobban meghatározni önmagát és a jövőbeli céljait. Erre mindenképpen szükség van, ugyanis a jelenleg a YouTube-on található rockzenével aláfestett, fiatal katonákat és "bikaszerű gépeket" bevetés közben bemutató amatőr filmek nem igazán nyerték el a német fegyveres erők vezetőinek tetszését.

Korábban más államok is igyekeztek kihasználni az internetben rejlő lehetőségeket. Az amerikai tengerészgyalogság és a brit hadsereg interaktív toborzásba kezdett. A módszer nem csak a fegyveres erőknél, hanem a titkosszolgálatoknál is népszerű. Kifejezetten a gyerekeket célozta meg kampányaiban a CIA, az NSA, és a DIA, míg szintén a világhálót használta tagtoborzásra a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat és a horvát titkosrendőrség (SOA).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #10
    ..iróniát érzek a levegőben?....... "a katona NEM GONDOLKODIK, hanem a parancsot hajtja végre!!".......... irónia nélkül helytálló mer ha a szentem gondolkodni kezd,és netán más következtetésre jut irány a hadbiróság ........ott meg nem nagyon szaroznak...hogy minek ment katonának, hát mer nem gondolkodott mikor még szabad volt nekije.......
  • Amergin #9
    Szegény gyerekes gondolkodású végteleül naív barátom... "összekevered" az okot az "ürüggyel". A csúszómászó fizetett hazudozókat az szegény országokban meglévő társadalmi igazságtalanság érdekli a legkevésbé. Őket az érdekli, ami a gazdáikat (ők pedig azok, akik pénzelik a kampányaikat és megvásárolják a szavazataikat), nevezetesen a profit. És ezért a multik profitjáért áldozzák az életüket a konkvisztádorok (másnéven katonák), de persze ők nem hibásak, hiszen "a katona NEM GONDOLKODIK, hanem a parancsot hajtja végre!!"
    Ugyebár?
  • lenox01 #8
    Talán nem kellene odamenni ha az ottani emberek "isten" nevében nem robbantgatnának meg adnának a nőkre burkát és tartanák őket rabszolgasorban stb...
  • Locutos #7
    Es azt akarjak nekem beetetni hogy menni mas embereket oldosni az egy nagyszeru dolog??
    [#szembekopos szmajli]
  • Amergin #6
    Friss, ropogós propaganda maszlag, vegyétek és egyétek amíg meleg!
    Katona = szarcsimbók. Miért? Azért mert becstelen, gerinctelen, hazudozó és bűnöző morál nélüliek (alias "politikusok") mondják meg nekik, hogy hová menjenek és kiket lőjenek le. Értük aztán tényleg kúrvára megéri az életünket beáldozni, vagy megnyomorodni.
    "A honvédség a hazát védi"
    ja
    10.000 km-re az otthonunktól...
    Szegény országok nyomorult lakóin élesíteni a fegyvereiteket, hogy be ne rozsdásodjanak. Szégyeljétek magatokat, konkvisztádorok.
  • Rotyoka #5
    Aztán majd Gönter Jakab kedvet kap a lövöldözéshez szarrá lövi a fél sulit, és németország blokkolja az egész youtube elérést. Ez lesz úgyis belőle
  • Bhalage #4
    nincs azzal semmi baj (amig nem egy orult szelsoseges osztogatja a parancsokat), legalabb ad egy kis tartast az ugyis elkorcsosulo generacionak
  • RecoPhile #3
    "A cél az, hogy kedvező képet alakítsanak ki a fegyvernemről."
    Ez mindent visz XD

    Amergin, nem értem mit lepődsz meg, Németek(Poroszok) mindig is ilyen katonai állam volt. SZerintem nagyobb mint Amerika. xD

  • Amergin #2
    Háborús propagandát a népnek, ez kell!!!
  • Bhalage #1
    rangerschool a legtutibb toborzovideo


    youtube ranger school