Berta Sándor

A tökéletes online videók receptje

Chad Hurley megszokott öltözéke a farmer és a tornacipő, az ingét lazán hordja, nem tűri be a nadrágjába. Aki nem ismeri, aligha gondolná róla, hogy az online világ egyik legmeghatározóbb szereplője.

Aligha van olyan felhasználó, aki ne kereste volna fel legalább egy alkalommal a YouTube-ot. A népszerű videomegosztó portált két társával együtt Chad Hurley alapította, aki a mai napig a vállalat kreatív lelkének számít. Hurley a nyaralásából visszaérkezve adott interjút a WELT magazinnak. A 32 éves fiatalember Philadelphiában nőtt fel és villámkarriert futott be. Az Indiana Egyetemre járt, majd 1999-ben a Paypal munkatársa lett. A céget három évvel később megszerezte az eBay. Hurley 2005-ben két kollégájával, Steve Chennel és Jawed Karimmal megalapította a YouTube-ot, majd egy évvel később 1,65 milliárd dollárért eladták a Google-nek. A szakember nős, két gyermeke van, a felesége James Clarknak, a Netscape és a Silicon Graphics társalapítójának a lánya.

A YouTuberól naponta kétmilliárd videót hívnak le az emberek, akik egyúttal percenként 24 órányi tartalmat töltenek fel az oldalra. Több, mint a felhasználók fele legalább hetente egyszer felkeresi a videomegosztó portált és átlagos tartózkodási idő eléri a 15 percet. Ennek ellenére a honlap nem nyereséges, de Hurley bizakodó és közölte: a jövő csak jobb lehet. A YouTube társalapítója jelenleg nem dolgozik, helyette inkább kedvenc időtöltésének, a divattervezésnek hódol. Nemrég létrehozta a kifejezetten férfidivatcikkekre szakosodott Hlaska nevű részleget. A szó a Hawaii és az Alaska szavakból jött létre. A Hlaska első terméke egy laptoptáska volt, de a cég ma már pénztárcákat, ingeket, nadrágokat és cipőket is kínál a vásárlóknak.

"Ugyan vannak videóim, de ezek személyes jellegűek és éppen ezért nem érhetők el a YouTube-on. Családi események vannak rajtuk, amiket nem feltétlenül szeretnék megosztani a világgal. De voltaképpen a felhasználókról szól az egész és nem rólam" - tért ki mindjárt az interjú elején egy érdekes dologra Chad Hurley, aki ezután a kezdeteket elevenítette fel: "Már gyerekként, öt éves koromban saját készítésű újságokat árultam. Ez volt a kezdet. Később megterveztem a Paypal logóját egy felvételi beszélgetésen. Késő este érkeztem a keleti partról Kaliforniába a beszélgetésre és egy pizza mellett találkoztam a Paypal számos szoftverfejlesztőjével. Azt akarták tudni, hogy tudom-e használni a Photoshopot és ezt azonnal be is kellett bizonyítanom. Ez volt a kezdet."

A kérdésre, hogy mi a kreativitás legnagyobb ellensége, a szakember azt válaszolta, hogy a különböző csoportok eltérő véleménye. Ezek a véleménykülönbségek ugyanis egyre nagyobbak lesznek. De hozzájárul a kreativitás halálához az is, amikor a felhasználók megszoknak valamit és bármilyen újdonság esetén azonnal tiltakoznak. Ilyen esetekben célszerű, ha egy vezető a tapasztalataira épít, de emellett fontos, hogy az emberekre is hallgasson. Vagyis ez az egész egy egyensúlyi helyzet, de túl kell lépni azon a ponton, amikor még félünk mások kritikáitól.

"A stresszt, a rohanást és a dolgok rutinná válását bizonyos fokú műveletlenséggel kell elviselni, különben az ember megőrül. Olyan ez, mint az e-maileknél: feladtam, hogy mindegyikre válaszoljak. A kreativitásra visszatérve fontos elmondani, hogy mindenki kreatív, csak az a kérdés, hogy valaki képes-e a kreativitást kifejezésre juttatni és képes-e a saját kreativitásában bízni. Olyan sok ember van, akiknek mindennap jó ötleteik vannak, de túlzottan félnek ezeknek a megvalósításától, kiélésétől. Az ő kreativitásuk ezért nem válik láthatóvá. A YouTube esetében legszívesebben mindent én határoznék meg, hiszen megvannak a saját elképzeléseim. De egy növekvő vállalatnak stabilitásra van szüksége, éppen ezért ehhez hozzátartozik az is, hogy a felelősséget megosszuk és egy csoport döntsön a kérdésekben" - jegyezte meg a YouTube társalapítója.

"Hogy létezik-e a tökéletes YouTube-videó receptje? Nos, elzártam az íróasztalom fiókjába. Csupán annyit árulhatok el, hogy többnyire azok a videók lesznek népszerűek, amelyek meglepik az embereket vagy viccesek, illetve megérintik a látogatókat. Az érzelmek nagy szerepet játszanak. Ugyanakkor nagyon nehéz felérni a csúcsra, hiszen percenként 24 órányi videót töltenek fel az emberek. Nem csoda, hogy már nem is nézek tévét és ha megy is, legtöbbször csak háttérzaj a szobámban, az e-mailjeim olvasása közben."

A televíziót egyébként bármi leválthatja, nem csak a YouTube, de akár egy könyv is. Az embereknek sok lehetőségük van a szabadidejük eltöltésére. Ezek közé tartozik a Facebook meglátogatása, de a videojátékok is. Amiben viszont mi jobbak lehetünk a televíziónál az az, hogy nálunk a felhasználóknak több lehetőségük van a különböző dolgok kipróbálására, megvalósítására, valamint több az interakció és gyorsabban megtalálhatják az őket érdeklő tartalmakat. Egy tőzsdén bejegyzett cég leányvállalataként végül annyit elárulhatok, hogy sikeresek vagyunk és a jövőben még nagyobbak és jobbak leszünk" - szögezte le Chad Hurley.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #11
    Érdekes mondat, csak épp nagyon nem igaz: "hozzájárul a kreativitás halálához az is, amikor a felhasználók megszoknak valamit és bármilyen újdonság esetén azonnal tiltakoznak"

    Ha az az újdonság jó és megfizethető, akkor el fog terjedni! Például pont a youtube.
    De ha csak valami reklámdömpinggel a pofánkba dögönyözött felesleges és drága szarról van szó, akkor bizony nem fog elterjedni, csak a félhülye milliomoscsemeték között
  • djstefi #10
  • Penge4 #9
    Dehogy nincs, csak minimalista design.
  • Lazarus #8
    A PayPalnek nincs is logója
  • Crane #7
    "Később megterveztem a Paypal logóját ... Azt akarták tudni, hogy tudom-e használni a Photoshopot és ezt azonnal be is kellett bizonyítanom."

    Itt érdemes megállni egy pillanatra és megnézni a PayPal logóját. :D ... no comment.
  • fergusonpapa #6
    Elönyös bár hogy szinte bárki tud pénzt keresni neten,és eltud kezdeni valamit ha ezt szeretné...és most nem a klikelj 100at1 centért oldalkra gondolok.


    nekm egy angol sms küldö oldalam van,összeszedtem rá kis pénzt(neten),meghirdetem,seo-ztam(tudásomhozképest már amenyire lehetett)megvetem scriptet,kicsit megtanultam az alap programozási nyelvet és van zsebpénzem..

    Mit csinálnék szivesen?és sztem sokan,hát hirdetés felvétellel foglakozó céget.csak annyi van már mint a szemét..
  • fergusonpapa #5
    Kel egy leleményeség ismeg egy hátér is(pénzÖ,és azértvolt jóidöben mert az internetes cégek ekorkezdtek elterjedni jobban,szük volt piac,ma meg nézünk bármilyen üzleti modelt,600000000 van belöle.kicsit nehéz érvényesülni de közel se lehetetlen,de nehezebb mint mondjuk 5éve.
  • Komolytalan #4
    Ez nem szerencse kérdése. Magyarországon azt, aki egy stabilan veszteséges cégbe öli a befektetők pénzét hosszú éveken keresztül baleknak nevezik. Vagy esetleg azonosításra váró hullának. Usákoknál meg micsoda üzleti guru.
  • FoodLFG #3
    communitychannel forevaaa! :D
    http://www.youtube.com/watch?v=f3GwJXfefck
  • gombabácsi #2
    legyen vicces a videó és minél bugyutább
    ja meg pörgős