Berta Sándor

Felfüggesztett börtönt kapott három olasz Google-vezető

A milánói bíróság úgy ítélte meg, hogy törvényt sértett a keresőcég három menedzsere, amikor nem akadályozták meg egy Down-kóros tinédzser megveréséről szóló videó megjelenését a YouTube-on.

A 2006 végén közzétett és közel két hónapig elérhető felvételen a tizenévest négy diák zaklatta, miközben a bántalmazást tucatnyian figyelték, semmit sem téve ellene. A milánói ügyészség úgy vélte: különösen súlyosbító tényező, hogy a felvétel bekerült a legnépszerűbb videók közé és ezért a Google munkatársainak időben fel kellett volna ismerniük, hogy egy ilyen anyagnak semmi keresni valója sincs a világhálón. A vádlottak között volt David Carl Drummond, a Google Olaszország igazgatósági tanácsának egykori vezetője; George De Los Reyes, a tanács egyik tagja tag, a cég korábbi pénzügyi vezetője; a "kalózvédelemért" felelős Peter Fleitcher és az európai videók feltöltéséért felelős csoportot vezető Arvind Desikan.

A vádlottakat felmentették a rágalmazásban való bűnrészesség vádja alól, és végül csak a magánélet megsértése miatt ítélték el őket, amelyet olasz törvények értelmében legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnek. Oscar Magi bíró három Google-vezetőt, Drummondot, De Los Reyest és Fleitchert egyaránt hat-hat hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Az indoklás szerint a három szakember megsértette az áldozat magánélet védelméhez fűződő jogait, hiszen az illető nem egyezett bele az anyag nyilvánosságra hozatalába. A negyedik vádlottat, Arvin Desikant a bíróság felmentette.


Oscar Magi bíró a milánói bíróságon

Marco Pancini, a Google Olaszország szóvivője az eljárást az internet szabadsága elleni támadásnak minősítette, mondván egyszerűen lehetetlen a YouTube-ra felkerülő felvételek naponta való átvizsgálása és tartalmi szempontok alapján való szűrése. Az ítélet precedens értékű, hiszen először mondta ki egy bíróság, hogy egy internetes cég vagy tartalomszolgáltató vezetői felelősek a felhasználók által készített tartalmakért. Jelenleg a YouTube-ra gyakorlatilag bármilyen tartalmú videó felkerülhet, a vitatott anyagok eltávolítására csak a felhasználók jelzései után kerül sor.

A milánói per végig zárt ajtók mögött zajlott, azon a vádlottak nem vettek részt. Az ügyészség két menedzserre egy-egy évi, míg a másik kettőre hat-hat hónap börtönbüntetést kért. A pert a Google munkatársai ellen a Vivi Down nevű Down-kórosok érdekeiért harcoló szervezet indította még tavaly. A videóról szintén a Vivi Down tagjai értesítették a milánói ügyészséget. Az eset pikantériája, hogy a felvételek még azelőtt kerültek fel a YouTube-ra, hogy a videomegosztót a Google megvásárolta. A cég helyi részlege végül törölte a filmeket, de a feltöltés és a törlés között két hónap telt el. A videókat a YouTube látogatói összesen 5500-szor nézték meg és bekerültek a legviccesebb videók közé is.

A Google együttműködésének és az anyagoknak köszönhetően végül sikerült elfogni a Down-kórost bántalmazó négy tinédzsert, akiket szintén elítélték. A vállalat már korábban jelezte, hogy semmiképpen sem fogad el egy elmarasztaló ítéletet és ha kell az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért. "Magamon kívül vagyok. Ez a döntés veszélyes precedenst teremthet. Világos törvényi szabályok vannak mind Olaszországban, mind pedig az Európai Unióban, amelyek egyértelműen leszögezik, hogy az internetes vállalatok nem ellenőrizhetik előre a világhálóra felkerülő tartalmakat. Amikor tudomást szereztünk a felvételekről, azonnal töröltük őket" - reagált az ítéletre David Drummond.

Olaszországban a napokban egy másik ügy is borzolta a kedélyeket. A Facebookon megjelent ugyanis egy Down-szindróma ellenes profil, amellyel az embereket arra ösztönzik, hogy lőtéri céltáblának használják az ezzel a veleszületett rendellenességgel élő gyerekeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #16
    miért érdekelné őket
    engem sem érdekelne, max a kassza csengése
  • Retechegér #15
    Ez ám a szólásszabadság!
  • krajcsovszkig #14
    Nem érdektelen nekik, csak nincs annyi ember, hogy minden videót végignézzenek amit feltöltenek. A gugli akkor szerez tudomást az ilyen tartalmakról, mikor valaki beflaggeli, de utána órákba telik mire intézkedni tudnak.

    Kéne egy kis kultúra az emberekbe, hogy olyat töltsenek fel, ami oda való, ezt moderátorokkal nem lehet helyettesíteni.
  • Garrett27 #13
    Akárki akármit mond, ez egy tipikus esete volt a Google-nak, ahol kimutatkozott, mennyire érdektelen számukra egyes emberek miket töltenek föl. Nem beszélve a nézettségi rátákról, amelyek hazugok és nem tükrözik a valóságot...
  • krajcsovszkig #12
    Követelem, hogy azonnal ítéljék 3 év letöltendőre a Berlusconit és az olasz rendőrség teljes vezérkarát, amiért nem akadályozták meg szegény gyerek bántalmazását! Hát hogy képzelik ezt a felelőtlenséget?!
  • arty #11
    olaszország :(
  • sathinel #10
    Eh... Akkor a gépkocsigyártókat is meg kéne büntetni mert nem tesznek az autóba olyat hogy ne lehessel elütni vele másokat. Berlusconi van ez mögött is vagy csak ennyire idióta minden ügyész, és bíró???
  • Griphons #9
    Ez teljesen nevetséges. Úgy látszik egész európa kezd megőrülni, mert az internetet nem tudják maximálisan ellenőrizni és uralmuk alatt tartani.
  • metaljesus #8
    ez kb olyan hogy ha én ide most beírom hogy xy politikus egy hazudós, lopós szemétláda (xy alatt értsd az összeset), meg ezt fejtegetem kicsit, akkor az sg.hu-t fogják beperelni becsületsértésért. laza.
  • NullZ3r0 #7
    Ha tényleg ez lesz az új irány, akkor kb meg fog szűnni az internet. A legújabb agyrémek szerint a szolgáltatók a felelősek a tartalmakért, ezen ítélet szerint pedig a hosting oldalak a feltöltött tartalmakért is. Ilyen feltételek mellett senkinek nem lesz kedve olyan weboldalt üzemeltetni, ahová fel lehet tölteni/írni valamit.