Berta Sándor

A Google fizethet a YouTube blokádjának feloldásáért

A YouTube két éve gyakorlatilag folyamatosan blokád alatt van Törökországban. A helyi kormány most ajánlatot tett: a videomegosztó újra elérhető lehet, ha a Google fizet.

Az ankarai kormány egyértelművé tette álláspontját a YouTube-blokád ügyében. Amennyiben a Google, mint a platform anyavállalata befizet a török államkasszába 16 millió euró adót, úgy rövid időn belül feloldják a YouTube elleni blokádot. A hír óriási felzúdulást keltett, érthetően nem csak a Google vezetőinél. A polgárjogi szervezetek és az internetszolgáltatók, köztük az INETD internetszövetség, egy isztambuli és egy ankarai professzor, valamint a Riporterek Határok Nélkül (ROG) polgárjogi szervezet azt követelte, hogy az európai uniós tagságra pályázó állam mielőbb törölje vagy módosítsa az internet ellenőrzését lehetővé tévő törvényét. A jogszabálynak köszönhetően bármelyik török bíró bármikor és azonnali hatállyal betilthat bármilyen portált vagy online szolgáltatást, anélkül, hogy a döntés előtt meg kellene hallgatnia az ügy szereplőit.

Ankara álláspontja az, hogy mivel a blokád ellenére - a több millió felhasználónak köszönhetően - a YouTube komoly mértékű reklámbevételre tesz szert, így a pénzből juttasson a török költségvetésnek is. A "fair ajánlat" mindenesetre inkább hasonlít egy zsarolási kísérletre vagy ultimátumra. A YouTube mellett becslések szerint Törökországban összesen 3700 további honlap van jelenleg betiltva vagy blokád alá helyezve bírói határozatok alapján, többek között a Kurd Munkáspárt (PKK) és Richard Dawkins brit biológus oldala. Utóbbi azzal vívta ki ezt az "elismerést", hogy vitába mert szállni egy Darwin nézeteit ellenző helyi szakemberrel.

A török felhasználók mindenesetre feltalálták magukat, a blokádokat proxy-szerverek segítségével kerülik meg. Még maga Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is elismerte korábban, hogy így jár el és rendszeresen néz YouTube-videókat. A videomegosztó továbbra is az ötödik legnépszerűbb portál Törökországban. Ez azonban úgy tűnik nagyon zavarja a helyi vezetőket. Binali Yildirim török közlekedési és távközlési miniszter ugyanis "fair ajánlatot" tett a Google-nek. Őt nem érdekli, hogy mennyire hatalmas és befolyásos a cég, ha a YouTube Törökországban bevételhez jut, akkor abból adóznia kell, méghozzá nem is keveset: 30 millió török lírát, ami körülbelül 15,7 millió eurónak felel meg. Az üzenet a Habertürk hírportál szerint úgy is lefordítható, hogy: "Aki fizet, az azt sugároz, amit akar."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #33
    Igen, sajnos a propagandistáknak egyre nehezebb dolguk van, mert érzékelhetően egyre kevesebb maszlagot hajlandók megenni az emberek.
    Amúgy meg nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a törökök titokban terroristák. Mind. Egytől-egyig. Sőt ők rejtegetik Oszamát felváltva az irániakkal, tehát "jogos", hogy Izráel egy megelőző válaszcsapást eszközöljön, amitől nem kell félni, nem fog fájni, hiszen "pártatlan" izráeli vizsgálat minden kétséget kizáró módon bebizonyította, hogy az izráeli hadsereg a világ leghumánusabb hadserege
  • sathinel #32
    Lol másik agytröszt aki már kapásból összehozza izraellel a google-t..... Hát igen mutatja az átlag inteligenciát, és éhogy miért így alakultak a választások otthon. Remélem élvezed hogy a forintot szépen legyengítették pár hétre mert az megérte nekik hogy a választásokra kapott pénzeket jobban vissza tudják fizetni:D
    Nekem mindegy a font így jobb áron van:D Csak te szopsz ha otthon vagy.
  • uniu #31
    Nem egészen. Törökország a piacért kérne pénzt. Miért? Mert megteheti. A #1 hozzászólónak igaza van, mi is kérhetnénk érte lóvét.
  • uniu #30
    Úgy látszik az "elfogulatlan" sg is megkapta az ukászt, hogy járassák le Törökországot, mert az túlságosan zokon vette, hogy kinyírták pár béke-aktivistájukat a zsidók. Még hogy politikamentes az sg...
  • hurkaur #29
    Igen ,csak hogy ez "precedens" értékű lenne.
    Meg azért a google helyében se dobnék ki csakúgy pár milliót :)
  • sathinel #28
    Sokan ezt nem értik csak hogy nagy cég biztos zsidók, és fizessenek..... Tudod ezt hívják logikának.
  • Poetro #27
    Az a helyzet, hogy a Google fizet adót az Egyesült Államokban. A probléma inkább az, hogy miért kellene neki fizetni Törökországban is, ugyanazért a tevékenységért. Ez olyan, mintha neked lenne egy céged, itt Magyarországon, és eladnád a termékedet egy német cégnek, és ekkor mind Magyarországon, mind Németországban adót kellene fizetned, pedig a tevékenységedet csak az egyik országban végzed.
  • shaddam #26
    Adót kell fizetni egy hatalmas cégnek?Felháborító.
  • amitakartok #25
    Itt hőbörögnek hogy miért kelljen törökhonban adót fizetni, én pedig megjegyeztem, hogy az a pár milla bevételkiesés a Google-nek nem oszt, nem szoroz.
  • hurkaur #24
    És mégis mi köze van ehhez a törököknek?
    Hoznak egy törvényt ,hogy ha van y pénzed ,azt afölött muszáj "befektetni" ,ha van ötleted ha nincs?