Berta Sándor

Megbukott az amerikai-mexikói hightech határrendszer

Úgy tűnik, hogy az amerikai-mexikói határon alkalmazott drága csúcstechnikájú rendszerek csődöt mondtak. Legalábbis erre utal az USA Számvevőszékének két jelentése.

Az Egyesült Államok légterének bizonyos részeiben engedélyezték a robotrepülőgépek bevetését. Az intézkedés kihirdetése óta három Predator-B típusú robotrepülőgép járőrözik Texas és Arizona határain, míg két további Predator-B az USA északi határait figyeli. A járművek hivatalosan az amerikai belbiztonsági minisztérium tulajdonát képezik, de katonai minta alapján vetik be őket, éppúgy, mint a pakisztáni-afganisztáni határon való járőrözés esetében.

Emellett Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy a nemzeti gárda 1400 katonáját irányítsák a határokra, mert csak így biztosítható az ország - teljesen fegyvertelen - bevándorlók elleni megfelelő védelme.

Az Egyesült Államok Számvevőszéke azonban közel sincs lenyűgözve a felsorolt intézkedésektől. Ezt támasztja alá, hogy a GOA előbb májusban, majd most is kiadott egy jelentést, amelyek szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium túlzottan sok használhatatlan felszerelést rendelt, ráadásul túl sok pénzért. Emellett olyan termékeket is elszámoltak, amelyeket a mai napig nem szállítottak ki.

A csúcstechnikájú Secure Border Initiative ( SBInet) nevű határőrizeti rendszerre 4 évvel ezelőtt 4,4 milliárd dollárt költöttek. 2007-ben George W. Bush kormánya további 146,2 millió dollárral támogatta a biometrikus azonosítók továbbfejlesztését, valamint ezeknek a hálózatoknak az FBI és más hivatalok rendszereihez csatlakoztatását. A program akkori összköltségvetés elérte az 1 milliárd dollárt. Az SBInet egymással összekötött infraszenzorokból, nagy hatótávolságú kamerákból, lézeres távolságmérőkből és zajmikrofonokból áll.

A belbiztonsági minisztérium azonban nem elégedett meg ennyivel. A szaktárca többek között azt akarta elérni, hogy egy lézeres távolságmérő úgy állítsa be egy nagy hatótávolságú kamera nagyítási funkcióját, hogy az 10 kilométer távolságból megmondja egy objektumról ember-e vagy sem. A technika azonban erre nem volt képes, mivel pont 10 kilométer az észlelési határérték és a kamerák legfeljebb 5 kilométerre tudnak hatékonyan ellátni, de ha a lézeres szenzorok vezérlik őket, akkor ez a távolság lecsökken 2 kilométerre.


30 méteres tornyokon kameraerdő figyeli az arizonai sivatagot

A rendszer fenntartásán túl a Predator-B robotrepülőgépek nonstop alkalmazása is meglehetősen költségigényes. Ugyan ezek az UAV-k 7200 méter magasságig járőrözhetnek, azonban a működtetésükhöz több műszakban dolgozó összesen több, mint 50 emberre van szükség. A Predator-B-k fedélzetén infra- és más kamerákat helyeztek el, amelyek határőrizeti feladatokra alkalmatlanok. Kizárólag arra képesek, hogy megmutassák a határhoz közelítő emberi alakokat, vagyis pontos azonosításra nem használhatók. Ennek ellenére a minisztérium még több UAV felhasználását erőlteti.

A GAO már 2008 szeptemberében is bírálta a rendszert, az akkor felsorolt 1300 (!) hiányosság közül még több száz ma is érvényes. Mindez különösen elgondolkoztató, ha figyelembe vesszük, hogy az SBInet egyelőre csak egy rövid határszakaszon üzemelt. A GAO 2008-as jelentése szerint az egész rendszer a "kockázatos" besorolást kapta, ami finoman szólva sem túl hízelgő. Az eltelt időszakban ráadásul az SBInet úgynevezett ember- vagy járműazonosítási hibatolerálási aránya 5-ről 30 százalékra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
  • halgatyó #18
    Szerintem csak azt a csúcstechnikát kellene eladnunk az amcsiknak, amit a kapafogú gazember rendelt meg az autós emberek szarbatiprására...
    Egyből lenne rend a mexikói határon!
  • halgatyó #17
    Mielőtt valaki -- a lényeg átgondolása helyett -- beleköt: tisztában vagyok azzal, hogy a mexikóiak nem építenek mecsteket, itt az európai tapasztalatokra próbáltam utalni.
    Ők mást csinálnak. (A mi kisebbségijeink sem építenek mecsteket, szóval nem a mecsetekkel van a probléma elsősorban)
  • halgatyó #16
    Nekem is az eset anyagi ("zsebpénz") vonzatai jutottak eszembe először.

    Ha azonban elgondolkodunk, akkor sajnos sokkal baljóslatúbb erők is felsejlenek.
    Az USA déli államaiban állandó probléma az illegális bevándorlás. Emberek, akik többségükben dolgozni szökdösnek be az USA-ba, de NEM MIND.

    És ahogy ez lenni szokott -- megtapasztalhattuk errefelé -- először a dolgozók jönnek, aztán egyre jobban elszemtelenednek és elszaporodnak, aztán kezdenek épülni a mecsetek és kezdenek szaporodni és területileg növekedni azok a kerületek, AHOVÁ FEHÉR (ŐSLAKOS EMBER) NEM TEHETI BE A LÁBÁT életének veszélyeztetése nélkül.

    És persze megjelennek a "antirasszista" irtózatosan gyalázatos, gyűlöletes figurák, akik az emberek önvédelmi jogát próbálják megvonni!!!!!!

    Az USA egyik déli állama szigorú törvényeket hozott az illegális bevándorlás fékentartására, és be is tartatja azokat szigorúan, TÖRVÉNYESEN.
    Erre néhány másik állam elkezdte bojkottálni őket! Őrület!

    (Vannak az USAban más, igazán ostoba és aljas törvények is, amelyek súlyát szigorúságuk fokozza. EZEK ELLEN BEZZEG NEM BOJKOTTÁLNAK A GYALÁZATOK, tisztán és világosan jelezve ezzel, hogy valójában minden olyan törvényt tapsikolva fogadnak, amely a tisztességes embereket tiporja meg, és minden törvényt gyűlölnek, amely a tisztességes embereket védené!!!)
    Ebben a világban már nagyon érik egy igazi forradalom, amikor a tisztességes emberek végre visszaadják a leckét azoknak, akik azt megérdemlik!

    Ennek a technikai rendszernek a csődje mögött -- nem kizárható -- valakik szándékos manipulációi is állhatnak. A beszerzésekről ugyanis nyilván olyan emberek döntöttek, akik technikai jártasság híján "szakértők"-kel voltak kénytelenek dolgozni.
    Arról nem szól a cikk, hogy milyen viták előzték meg a beszerzéseket, kik voltak az egyik oldalon és kik a másikon, és milyen érvek hangzottak el...
    De magunk elé tudjuk képzelni, nálunk is vannak ilyen tanácskozások.
  • polarka #15
    tömören: FAIL
  • sanyicks #14
    Ezt csinálták... csak a média nem ezt említi meg, hanem azt amit a ballerek kitalálnak.
  • kvp #13
    Mondhattok amit akartok, de ez a rendszer nagyon leszerepelt. Vannak a tornyok, amik 10 kilometeres korzetet felugyelnek, de csak 2 kilomterre latnak el beloluk. Aztan van par robotrepulo, ami csak emberek azonositasara nem jo. Valoszinuleg ezert lonek le veluk allandoan civileket a vilag mas reszein, mert nem jok a szenzorok. Az egesz technika csodot mondott. Ennel meg az aknazar es a 3 emelet magas betonfal is jobb, arrol nem beszelve, hogy sokkal olcsobb.

    Mindezekhez kepest a technika helyett a helyszinen jarorozo katonak pillanatok alatt szetlottek a beszokni keszul gyerekeket, tehat az Obama fele megoldas bevalt, mivel nem sikerult a bevandorloknak elve atjutniuk amerikaba. Az mas kerdes, hogy ez a hozzaallas mennyire volt etikus vagy humanista...
  • Amergin #12
    Szerintem a "nacionalizmust" te kevered a sovinizmussal. A nacionalizmusban semmi problémát nem látok. Ha te előnyben részesíted a magyar termékeket, szeretnéd, ha Magyarország megmaradna magyarnak akkor te nacionalista vagy. Avagy ha a saját gyermekedet jobban szereted, mint más gyermekét, akkor te "kirekesztő, gyűlöletkeltő-nácifasiszta" vagy? Ugye hogy nem
    Minden normális nép így csinálja.
    Még az usákok is, csak őknekik bemesélték a fejesek, hogy a "hazafiság" az egyenlő a birodalmi érdekek szolgálatával és a világ gyarmatosítása, idegen országok megszállása és az ott lakók gyilkolászása az "hazafias tett".
    Nyilván így könnyebb volt rávenni az egyszerű gondolkodású amerikaiakat, hogy vérüket ontsák azért, hogy a globális trösztök még több profitot zsebelhessenek be az idegen országok erőforrásainak ellopásával.
    Elmondok egy példát: Székelyudvarhelyen BEZÁRT a Spar, mert magyar(bocsánat: székely!) ember nem ment be oda! A pénzét inkább vitte a magyar kézben lévő helyi üzletlánc üzleteibe. A Spar egy idő után megunta a veszteséget és eladta az üzletét a székelyeknek és most azok nyitottak ott C+C áruházat...
    Na EZ a nacionalizmus.
    És nekünk itthon körülbelül százmilliárdszor nacionalistábbank kellene lennünk.
  • Tetsuo #11
    Mint lathattad (ill a legtobb mediumban ezt nem mutttak), segitettek a gatakon, egyeb katasztrofahelyzetekben es nagyon gyakran ciganyoknak is.. semmi nacionalista megnyilvanulasuk nem volt soha, tudtommal.
    A sajto eleg durvan tud dezinformalni..
  • Wilddog #10
    Ay amerikai nemyeti gárda annyiban különbözik a mienktől, hogy ott büszkék rájuk. Nem nacionalista célzattal jött létre, hanem egy civil, félkatonai szerveződés, ami polgári rendfenntartásra jött létre. Ha szükség van rá katasztrófahelyzetben segítenek. Ha a mi gárdánk is ilyen irányba mozdulna, sokkal jobb lenne a megitélésük.