Berta Sándor

Rengeteg a bejelentetlen internetes bűncselekmény

Ismét az online vészhívó rendszerek mellett érvelt Klaus Jansen, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének (BDK) újraválasztott elnöke.

"Össze kell kötnünk a virtuális és a való világot. Egy a böngészőkben elhelyezett segélyhívó gomb segítségével közvetlenül jelenthetnék a felhasználók a tudomásukra jutott bűncselekményeket és vészhelyzeteket. A világhálón történő számtalan bűneset közül a legtöbb esetében nem történik feljelentés. Ez azt jelenti, hogy az elkövetők szempontjából gyakorlatilag nincs kockázat. Ráadásul a rendőrségi nyomozások nehézkesek, mivel a tettesek az interneten nem hagynak hátra sem ujjlenyomatokat, sem pedig DNS-mintákat" - jelentette ki a szakember.

Németországban kereken 42 millióan interneteznek. A rendőrségi statisztikákban azonban az internet címszó alatt csupán 63 000 számítógépes és 167 000 egyéb bűncselekmény található. Ennél viszont jóval több bűneset történik a kibertérben. A különböző nemzetközi szabályozások szintén megnehezítik a nyomozók dolgát, akik nincsenek elegen, ráadásul nem eléggé képzettek és a technikai felszereltségük sem megfelelő.

Jansen szerint a rendőrséget a világháló kihívásainak megfelelően kellene átszervezni. Létre kellene hozni egy virtuális rendőrkapitányságot, amely a kifejezetten az online bűncselekményekre specializálódott nyomozókat tömörítené. Az internetes segélyhívások oda futhatnának be és az ott dolgozók foglalkozhatnának ezekkel az ügyekkel. Jansen már júniusban felhívta a figyelmet egy virtuális segélyhívó rendszer kialakításának fontosságára, míg azt megelőzően a winnendeni iskolai vérengzés után több költségvetési támogatást és internetes nyomozási lehetőségeket kért a kormánytól. A szakembernek meggyőződése, hogy kizárólag az online razziák kecsegtetnek eredménnyel a kiberbűnözés elleni harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!