Berta Sándor

Botnetet számoltak fel Németországban

A bonni ügyészség megbízásából országos razziát hajtott végre a tartományi rendőrségekkel közösen a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA).

Az akcióban több mint 200 rendőr vett részt. A nyomozók összesen 46 lakásban tartottak házkutatást. A razzia négy ausztriai helyszínre is kiterjedt. A rendőrök három embert őrizetbe vettek, míg egy osztrák állampolgárt letartóztattak és vizsgálati fogságba helyeztek.

A négy személyt azzal gyanúsítják, hogy egy internetes fórum tagjaiként, illetve üzemeltetőiként számos hackertámadást és számítógépes csalást követtek el. A fórum tagjai magukat Elite Crew csoportnak nevezték el, az oldal pedig többek között illegálisan megszerzett hozzáférési jelszavak és kódok, hitelkártya- és bankfolyószámla-adatok, valamint kémprogramok és más kártevők csereberélésére szolgált. Ezenkívül a honlapon elérhető volt számos dokumentum-hamisítási és a csalások kivitelezésére használható útmutató is.

Az ügyben a német hatóságok már egy éve nyomoztak és a BKA-nak sikerült "mélyen befurakodnia" a szervezett alvilágba és azonosítania néhányat a 15 és 26 év közötti elkövetők közül. A razzia során összesen 50 személy lakásán, illetve munkahelyén tartottak házkutatást. Lefoglaltak számos számítógépet, adathordozót és a csalásokból származó árut. A fórum adminisztrátora többek között egy több mint 100 000 fertőzött számítógépből álló botnetet üzemeltetett. Őt Ausztriában tartóztatták le egy nemzetközi elfogatóparancs alapján.

"Ezzel az akcióval a BKA-nak és a tartományi rendőrségeknek először sikerült komoly csapást mérniük a német szervezett alvilágra. Azt várom, hogy a lefoglalt adatok számos további bűnözővel kapcsolatban tartalmaznak majd utalásokat. Azt figyeltük meg, hogy ezek a fajta kiberbűncselekmények az elmúlt időszakban egy nagyon jól jövedelmező és biztos megélhetési forrásává váltak a bűnözők számára. A trójai férgek és az illegálisan megszerzett hitelkártya-adatok használata az online fórumokban még soha nem volt ennyire egyszerű. Ezek a bűncselekmények a legjobb úton haladnak afelé, hogy a 21. század betöréseivé váljanak." - szögezte le a razzia után Jörg Ziercke, a BKA elnöke.

"Ez az akció bebizonyította ugyanakkor azt is, hogy az internet feltételezett névtelensége nem nyújt menedéket a bűnüldöző szervek elől. Megmutatta, hogy a világhálón is számítani kell felelősségre vonásra" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #5
    Ez az amire a legtöbb ilyen hír vmiért nem tér ki
  • Epikurosz #4
    rémisztő!
  • pasi29uk #3
    Szerintem ez emberiség ellenes bűntett amit ezek művelnek. 100.000 számítógép csak azért zabálja az áramot és dolgozik, hogy ezeknek a mocskok lerabolják a bankszámlád, vagy épp tőnkre tegyenek cégeket...
    Szóval beleültetném őket egy kisbuszba és irány Oroszország vasút építés a tajgán... amíg nincs kész.
  • ostroml #2
    BKA uj jtekszert kapot :D
  • bakagaijin #1
    S mi lesz a botnettel? Mégiscsak százezer bezombisított gépről van szó.