Berta Sándor

Nyomozási eszköz a közösségi hálózat

A rendőrök vagy éppen a bírósági végrehajtók előszeretettel keresik fel a Facebook, a MySpace vagy más közösségi oldalak profiljait.

Oroszországban különösen nehéz a bírósági végrehajtók dolga, hiszen a nagy országban könnyedén eltűnhetnek a fizetni nem akaró vagy tudó emberek. Éppen ezért új módszerhez folyamodtak: felkeresték az Odnoklassznyiki nevű közösségi portált. Itt regisztrálnak, majd miután kiderítették, hogy milyen név mögé bújt el a keresett személy, megkeresik és találkozókra hívják. Mivel a behajtók, a rendőrök és más hivatalok emberei gyakran dögös bombázónak adják ki magukat, így a körözött bűnöző vagy keresett adós lépre megy. Az igazi meglepetés azonban akkor éri, amikor a találkozóra érkezve nem egy nőt, hanem néhány morcos hivatali dolgozót találnak.

Ugyan Európa más országaiban a hatóságok még nem alkalmaznak ennyire drasztikus módszereket, de tény, sok államban ragadós az orosz példa. "Nem, nem és nem. Mi nem dolgozunk ilyen módszerekkel. Ez szokatlan is lenne és nem számítok arra, hogy a többi betegbiztosító hasonló megoldásokkal élne" - jelentette ki Udo Barske, az AOK szóvivője. Ugyanakkor Stephanie Steinmetz, a Német Bírósági Végrehajtók Szövetségének ügyvezetője nem tagadta, hogy bizony gyakran a számítógép előtt ülve akadnak egy régóta keresett ügyfelük nyomára. Ez a gyakorlat viszont közel sem mondható általánosnak.

A szakember az orosz intézkedéseket szokatlannak és a hivatalnoki státusszal összeegyeztethetetlennek tartja. Mint mondta, ők az igazságügyi szervek alkalmazottaiként kötelesek betartani bizonyos előírásokat és csak azok alapján kereshetik meg az adósokat. Az ilyen trükkök a gyakorlatukba nem férnek bele.

Wolfgang Spitz, a Német Inkasszócégek Szövetségének elnöke szerint egy tagszervezetük sohasem fog online kapcsolatba lépni egy adóssal, de ettől még az ő munkájukban is fontos szerepet játszik az internet. Minden értesített adós ugyanis kap egy ügyfélszolgálati e-mail címet, ahol kapcsolatba léphet az ellene eljárást indító céggel. A cél az, hogy megkönnyítsék az ügyfelek dolgát és senki ne hivatkozhasson arra, hogy ő ugyan megpróbált kapcsolatba lépni a követeléskezelő céggel, csak nem sikerült.

A rendőrségek tekintetében természetesen más a helyzet, a nyomozók egyre gyakrabban dolgoznak online. Az Alsó-szászországi Tartományi Bűnügyi Hivatal szóvivője megerősítette, hogy használják a Google-t és minden nyilvános közösségi hálózatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!