Berta Sándor

Tiltakozás a német titkosszolgálatok megerősítése miatt

Élesen bírálták a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal tervezett jogkör-bővítését a német rendőrségi szakmai szervezetek.

"Nincs szükségünk a köztársaságban titkosrendőrségre. Amennyiben a belügyminisztériumi elefántcsonttornyaikban ülő állítólagos szakemberek vagy az illetékes államtitkár, akinek titkosszolgálati múltja van, úgy gondolják, hogy a szervezett bűnözés vagy az iszlám terrorizmus elleni harcban hiányosságok vannak, akkor javítsanak a tartományi és a szövetségi rendőrségeknél a személyi, a technikai és a jogi feltételeken. Mert csak így lehet a munkánk hatékonyabb és nem azzal, hogy összemossák a mi feladatainkat és az alkotmányvédők feladatait" - jelentette ki Klaus Jansen, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének (BDK) elnöke.

A szakember leszögezte: a bűncselekmények felderítése a rendőrök feladata, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) viszont egy belbiztonsági-kémelhárító szolgálat. Jansen szerint az ő esetükben van lehetőség civil ellenőrzésre, míg ugyanez a BfV-ről nem mondható el. Konrad Freiberg, a Rendőrségi Szakszervezet (GDP) elnöke hozzátette, hogy a testület és a BfV közötti információcserét világosan szabályozni kell. A rendőrség beavatkozhat a polgári jogokba, az alkotmányvédők viszont nem és ennek így is kell maradnia a jövőben is.

"Amennyiben a BfV ilyen jogköröket kapna, az a jogállamiság legnagyobb botránya lenne. A két szervezet nem válhat eggyé, a papírnak a szemetesben a helye" - reagált a tervekre Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet elnöke. Renate Künst, a Zöldek frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy az elképzelés egy frontális támadás a magánélettel szemben. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, az FDP frakcióvezető-helyettese pedig egyenesen Schäuble minisztériumának horrorlistájáról beszélt.

Peter Schaar szövetségi adatvédelmi biztos úgy vélte, hogy a javaslatok rendkívül veszélyesek mind a jogállamra, mind a német alkotmányra nézve. Érdekes volt Wolfgang Bosbach, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettesének és belügyi szakértőnek a véleménye is, aki közölte, hogy a pártszövetség nem tervezi a BfV jogköreinek kibővítését, így a hivatal továbbra sem végezhet majd online házkutatásokat és lehallgatóakciókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #5
    szerintem nem terrorizmusról, vagy Németország elleni bűntettekről van szó, hanem a súlyos testi sértések, betörések száma ugrott meg. Csak tipp.
  • uniu #4
    Az is megérne egy kérdést, hogy miért pont az iszlám terrorizmus ? Van-e összefüggés ez esetleges fenyegetések és az erős német katonai jelenlét közt a Közel-Keleten ?
  • Sanyix #3
    Hát az inkább vallási csoport, persze az elfogadott hogy arab= terrorista. Ez a mai világban teljesen rendben van, mert ők a kijelölt ellenség. Persze ha beszél valaki a zsidó/cigányterrorról, akkor már cumi van, mert ők a kiválasztottak.
  • KillerBee #2
    Jé, Németországban szabad beszélni iszlám terrorizmusról? Akkor csak nálunk tilos a bűnözők etnikai vagy nemzetiségi hovatartozását nyilvántartani?
  • Vorpal #1
    A félrecsúszott demokrácia, csak így fogom 120 év múlva emlegetni ezt az időszakot az ükgyerekemnek.

    Mo. dettó, vannak itt kedves jó törvények, csak betartatni nem tudják őket, akkor mit kell csinálni? - hát persze: szigorítani, rendőrséget kiber-lovakkal felszerelni, terroristákat hajtani UAV-vel - ön nyert.