Berta Sándor

Robotrepülőgépek járőröznek majd a városok felett?

Az Európai Bizottság által is támogatott program egyik fő elemét képezi a városok légi ellenőrzését megvalósító robotrepülőgépek kifejlesztése.

Az új rendszer egyértelműen hasonlítani fog a fegyveres erők hálózati hadviselésében alkalmazott megoldásokhoz. A projekt első részében a főszerep az északír rendőrségre hárul, a cél egyszerű: a jövőbeli városi tüntetések leküzdése. A programmodul neve hivatalosan Mobil Városi Megfigyelő Rendszer, a projekt hat munkacsoportjának egyike csak ennek a megalkotásával foglalkozik. A mobil hálózat részét képezik majd a kommunikációs csomópontok, az összekötött fixen rögzített és mobil szenzorok, illetve digitális kamerák, a GSM/GPS-nyomkövetők, a robot légi járművek, valamint különböző rendőrségi laptopok, szerverek, adatbázisok és kliens munkaállomások.

Mindez olyan, mint a fegyveres erőknél alkalmazott C4 (Command, Control, Computers, Communication) rendszer. A robotrepülőgépek elsődleges feladata, hogy élő videokapcsolatot teremtsenek a központ és a helyszín között. A közvetítések akár a többi robot légi jármű bevonásával is felépíthetők. Minden elképzelést először a brit rendőrség etikai tanácsa véleményez és bírál el. A testület tagjai megvizsgálják, hogy az adott ötlet jelenthet-e adatvédelmi problémát vagy sem. Az etikai tanács elnöke Drew Harris, az északír rendőrség munkatársa, az asszisztense pedig Zulema Rosborough detektív-főnyomozó.

A hivatalos dokumentációban szerepel többek között, hogy a robotrepülőgépeknek milyen hasznos teher szállítására kell alkalmasnak lenniük, valamint előírták, hogy a hagyományos zoomfunkciós videokamerák mellett felszerelhetőnek kell lenniük kétfajta infrakamerával és különböző fedélzeti szenzorokkal. A földi modulokban minden fontosabb alkotóelem (processzor, merevlemez, tápegység stb.) kettős, hogy az egyik egység meghibásodása esetén is folytatódhasson a munka és az övezet megfigyelése.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ezeket a rendszereket hol akarja használni az Európai Unió, hiszen hiányzik a működtetésükhöz szükséges jogi háttér. Jellemző, hogy az elsőként nyilvánosságra hozott dokumentumok egynegyedében csak üres oldalak találhatók. Vajon, mit kell ennyire titkolni az európai uniós állampolgárok elől és hol szándékozik majd e gépeket bevetni az EU?

Az INDECT projektről egyre több részlet válik ismertté. A program keretében a szakemberek többek között internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. A projektben magyar részről részt vesz az APERTUS Távoktatás-fejlesztési Módszertani Központ Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Társaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sawada #19
    En hirtelen nem nagyon talaltam ures oldalakat a doksiban. Van nehany, de azokat nem is szamoztak, szal kb disz, vagy elvalaszto. Aki talal mutasson ra, hol? Ha van mit titkolniuk, biztosan nem ugy teszik hogy "ures lapokat" tesznek a doksiba haha :D. Ugy eltitkoljak hogy az egyszeru, joszandeku rendörbacsi es rendörneni -aik egy jobb vilagban hisznek - csak akkor hall mikor mar pörög a rendszer regota. A technika mar nyilvan megvan, mar csak nehany zsebet kell kitömni, es jöhet a BIG BRANER.
  • Garrett27 #18
    A hsz-ed szerint felhozhatod 2001-et is, mint példát arra, miért kell terror-ellenességre hivatkozni mindig. Igen, elhiszem, hogy egy-két (vagy száz-kétszáz, tökmindegy) esetben elfogják azokat a csúnya tolvajokat, bűnözőket.
    Kérdés, hogy mire megy ki a játék - nem egyes biztonsági cégek lobbijára gondolok (bár elbírom képzelni, hogy az EU hasonlóan fog majd mindent kiszervezni magáncégeknek mint az USA, ellenkezve minden nemzeti érdekkel), hanem ennél sokkal rosszabra, ami még a harmadik birodalmakat álmodóknak sem sikerült soha: teljesen kiszolgáltatni minden egyes polgárt, annak minden egyes jogával, a... miért is? minek is? Na ezt nem árulják még el nekünk.
  • Tetsuo #17
    Ne feledjuk, Anglia, Amerika csicskaja. Ok a Google ellen sem tiltakoztak soha.
  • philcsy #16
    Meg az arc detektálóval felszerelt kamerák.
    kb. 4-5éve véletlenül töltöttem le egy VeriFace nevű progit. Telepítettem és a webkamon egyből befogta az arcom, aztán meg követett. Nem kicsit lepődtem meg a dolgon. (Egyből a terminátor jutott eszembe, és nem a film hanem a regények ahol nincsennek főhősök csak mellékszereplők. Már láttam a piros pöttyöt a homlokomon.) Ma meg már sok helyen használják.
  • nlght #15
    http://index.hu/tech/2010/02/15/a_robotrendor_fogta_el_a_tolvajt/
  • GaBrutal #14
    Majd amikor mellőlünk lövik ki a bűnözőket
  • halgatyó #13
    Ilyen szenny-tervet csak úgy, cél nélkül és alapos ok nélkül nem indítanak el sehol a világban!

    Vajon mi lehet ennek az oka? A célja? Kiket akarnak megfigyelni, és miért?

    Most még nem tudjuk biztosan, csak sejtjük.
    Valamit terveznek.

    Valamit, amitől a lakosság ordító dührohamot kap.

    Már előre fegyverkeznek. Mert tudják, hogy mi készül. Csak az emberek többsége nem tudja még.
    Készüljetek a legrosszabbra.
  • halgatyó #12
    Ha meg a magyarok pénze kevés, majd az EU előírja!
    Talán még ad is rá. Erre biztos.
  • halgatyó #11
    Sajnos, a magyar államnak minden gyalázatos aljas nyomorult rohadék szarra van pénze! Méghozzá rengeteg.
    Majd megfizetik a megbüntetett emberek. (akik 99%-ban az autósok).

    Ha ebben a padlón nyögdécselő, halálosan eladósodott országban, a kialkoltatások és hajléktalanok országában, a bankok által ordítóan egyoldalú, zsarolás-szerződések országában
    van 12milliárd forint az utak mentén lesbeálló sok száz sebességmérő és fényképezőkamerára,
    ha egyetlen (bár legnagyobb) város egyetlen (közlekedési) cégéből ki lehetett lopni-csalni 2-3 milliárd forintot (és akkor még hol van a többi város, többi cég...)
    és még sorolhatnám

    Nos, akkor a magyar államnak -- vagy ha nem, hát majd kiadják gebinbe magáncégeknek--
    mindig lesz pénze népnyúzó és a középosztályt folyamatosan figyelő, sakkbantartó mocsokságokra!

    És ha már teljesen gúzsbakötöttek minket röntgenszem-kamerákkal meg robot-légifigyeléssel meg a földi telepítésű kamerák százezreivel,
    akkor majd megmutatják, hogy mire képesek a védekezésre képtelen ellenféllel szemben!

    Már megmutatták sokszor.
    Őket nem zavarják gátlások, erkölcs, tisztesség
    csak a sanyargatottak ellenállása tartja vissza őket.
    Amíg létezik.
  • plu604 #10
    Haha

    Aztán jöhet a manhack is!