Berta Sándor

Putyint bíráló videója miatt rúgtak ki egy orosz rendőrt

Oroszországban elbocsátottak egy rendőrt, miután korrupcióról, kitalált esetekről, ártatlanul bebörtönzött emberekről beszélt internetre feltett videójában.

Alekszej Dimovszkij 32 éves orosz rendőrőrnagy Vlagyimir Putyinnak címzett videójában kíméletlen nyíltsággal beszélt munkájáról és a tapasztalt visszásságokról. A Fekete-tenger partján fekvő Novorosszijszk városában szolgáló tiszt két felvételen is beszámol az alacsony fizetésekről és a rendkívül sok túlóráról. Ezenkívül szóba hozott korrupciós ügyeket, mesélt ártatlanok letartóztatásáról és bebörtönzéséról, valamint arról, hogy számos felettese egyszerűen alkalmatlan a rendőri munka megfelelő szintű elvégzésére.

A rendőrőrnagy konkrétan azzal vádolta meg a feletteseit, hogy nem fizették ki a hétvégi túlóráit, valamint kitalált esetek megoldására kényszerítették. "Be akarom mutatni Önöknek az orosz rendőrség belső életét, a műveletlenségét, durvaságát és azt, hogy senkire és semmire sincs tekintettel . Ez egy olyan szervezet, ahol a tisztek a rossz főnökeik miatt halnak meg" - közölte többek között a videón az egyenruhájában látható Dimovszkij. A felvételeket nyilvánosságra hozta a saját honlapján és a YouTube videomegosztón is, és azokat néhány órán belül több százezren tekintették meg.


Többen igazat adtak a fiatal tisztnek,egyes kollégái viszont bírálták a lépése és amiatt, hogy nem tartotta be a hivatali utat. Az orosz belügyminiszter először az esetek kivizsgálását ígérte, majd kirúgatta a fiatalembert. Dimovszkij exkluzív válságtalálkozót kért Vlagyimir Putyintól. Az igazságügyi minisztérium egyik szóvivője vasárnap azt mondta, hogy hétfőn azonnal kivizsgálják a felsorolt ügyeket, az eredményeket pedig közvetlenül Putyinnak és Dimitrij Medvegyev orosz elnöknek juttatják el. Ezek után két órával később ugyanez a szóvivő már úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatokat lezárták (!) és az őrnagyot azonnali hatállyal elbocsátották a testületből, mivel megsértette az orosz rendőrség becsületét. Az ügyet ezzel a minisztérium lezártnak tekinti.

Nos, ez utóbbi nem igazán valósulhatott meg, lévén Dimovszkij vasárnap azt jelentette be, hogy a felvételek nyilvánosságra hozása után a saját és a családja életéért aggódik. Szombaton ugyanis két járműben ismeretlenek követték. Éppen ezért biztonsági okokból Moszkvába viszi a feleségét és a gyermekét. Emellett leszögezte, hogy a vezetők nyomást gyakoroltak rá és a kollégáira, hogy később eszébe ne jusson megerősíteni az elmondottakat. Az őrnagy tíz éve szolgált rendőrként, elbocsátása előtt a kábítószerellenes osztagnál dolgozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #8
    Mondom, *magyar* Putyin, akit nem rosenfeld manónak hivnak
  • Sanyix #7
    van putyinunk, ugyan az mint nekik. Csak nekünk közvetítőn keresztül (fletó), ő intézi a gázfüggést, a szolgáltatók ruszki kézbe adását 1 forintért, stb :)
  • Ferrer #6
    Akkor éljen Rákosi?
  • bakagaijin #5
    Posta Imre, YouTube
  • bakagaijin #4
    Ilyen volt Magyarországon is, ld. Posta Imre, a Köztársasági Őrezred szakpszichológusának levelei a kormányfőhöz és nyilatkozatai. Vagy az Afganisztánban szolgált magyar katona kommentjei egy katonai webes fórumon (a lejárt naptej, a platóra szerelt lefele nem dönthető géppuska állvány, stb.)

    Emlékeztek még ezekre?!?
  • hol9672 #3
    Vagy egy erős kéz, és akkor viszonylagos jólét, fejlődés, vagy "demokrácia" ,sé akkor olyan anarchia, mint ami nálunk van. Bár nekünk is lenne egy Putyinunk.
  • Darth Sith #2
    Minden tiszteletem az övé.bátor dolog.

    De, egy dolgot nem értek. Ezekről mindenki tud. tudja, hogy a mai napig van ilyen, kb nyilt titok. Miért lett ebből ekkora felháborodás?

    Vannak dolgok, amelyekben az oroszok nem változnak, bár szerintem a többi ország se sokkal különb..
  • Praetor #1
    Minden elismerésem a bátorságáért, és az őszinteségéért. Még így is kevés esélye van a túlélésre, hogy a nyilvánosság elé vitte a dolgot.