Hunter

Sikeres rajtot vett a Falcon 9 rakéta

Péntek éjjel pályára állt az új Falcon 9 kereskedelmi rakéta. A próbarepülés a magán űrjárművek egy új korszakát jelenti, melyekkel egy nap a különböző rakományokon túl akár asztronautákat is küldhetnek a világűrbe.

A Space Exploration Technologies - röviden SpaceX - Falcon 9 rakétája magyar idő szerint 20 óra 45 perckor startolt el a floridai Cape Canaveral légibázisról. "Pályára állítottuk Falcon 9 rakétánkat" - összegzett a SpaceX elnöke, a milliárdos Elon Musk, aki korábban a PayPallal ért el sikereket. "Szinte tökéletes volt" - tette hozzá, ami annak szólt, hogy az út a földkörüli pályáig bár zökkenőmentes volt, az egyik fedélzeti kamera enyhe forgást mutatott az emelkedés közben. Az adatok szerint a Falcon második fokozata és a hozzácsatolt Dragon kapszula makett egy enyhén elliptikus pályát vett fel, ami 240 és 330 kilométeres magasság között váltakozott. A tervek szerint a párosnak 250 kilométeres magasságban kellene keringenie.

Magyar idő szerint szombatra virradóan 1 óra 58 perckor újraindították a második fokozat hajtóművét, hogy némileg módosítsák a Falcon pályáját. Musk szerint a forgás nem volt bekalkulálva, ezzel együtt azonban teljes sikerként értékelte a kilövést, amit a nap során több hiba is hátráltatott. A korábbi, 19 óra 30 percre tervezett kilövési kísérletet az utolsó perben szakította félbe a rakéta biztonsági rendszere, ami hibát észlelt a gyújtószerkezetben. Musk elmondása szerint miután kielemezték a hibát, visszaállították a biztonsági paramétert és újraindították a visszaszámlálást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ez utóbbi már a második lefújt start volt, előtte 17 órakor szintén meg kellett szakítani a műveletet, valami ugyanis blokkolta a rakéta telemetriai rendszerét, ami lehetővé teszi a földi csapatnak a jármű távoli nyomon követését. Miután ezt megoldották, a Légierő szólította fel Musk csapatát a várakozásra, az Atlanti-óceánon kijelölt biztonsági zónába - ahol a Falcon 9 első fokozata landol - ugyanis egy hajó tévedt, ezért a vízijármű elnavigálását meg kellett várnia a SpaceX-nek.

Végül miután minden akadály elhárult, és a rendszerek szerint is minden rendben működött, a Falcon9 végrehajthatta első repülését. "Hatalmas mérföldkő ez a SpaceX számára, hiszen rengeteg időt, pénzt és munkát fektettek ebbe a próbarepülésbe" - nyilatkozott Brett Alexander, a Kereskedelmi Űrrepülési Szövetség elnöke.

Musk elmondta, hogy már szinte teljes egészében elkészítették második Falcon 9 rakétájukat is, ami a nyár végén repülhet. Az a küldetés már egy valódi Dragon űrhajót visz magával, amivel demonstrálhatják a második fokozattól való leválást, a pályán történő manőverezést és a visszatérést. A SpaceX jelenleg is rendelkezik egy 1,6 milliárd dolláros szerződéssel, amit a Nemzetközi Űrállomás különböző rakományokkal történő ellátására kötöttek a NASA-val. Ezt a feladatot a Falcon 9 és a Dragon párosával fogják megoldani. Nem kizárt, hogy a Dragon lesz az első magánűrhajó ami egy napon embert juttathat az űrbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A SpaceX bár nem tartotta elsődleges célkitűzésének, szerette volna begyűjteni és újra felhasználni az óceánba zuhant első fokozatot, amit ejtőernyők tartottak volna a felszínen, a fokozat azonban még a zuhanás közben kettétört.

A sikeres próbarepülés Barack Obama tervezetének is az első mérföldköve, az amerikai elnök ugyanis a kereskedelmi szektor felé tolja a földkörüli űrhajózás feladatkörét, feladva a NASA jelenlegi Constellation tervezetét, ami az űrsiklókat hivatott kiváltani. Roger Handberg űrpolitikai szakértő szerint a sikeres kilövés egy új korszakot szimbolizál, mivel ez az első alkalom, hogy egy teljes egészében magáncég által épített jármű áll pályára, hitelt adva a kereskedelmi szféra ígéreteinek, egyben csendesítve a szkeptikusok kételyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #44
    Nem tudom feltunt-e, de a falcon9-et egy afrikai szarmazasu mernok cege epitette, magantokebol. A kormanyok olyan szerzodeseket irnak amilyeneket akarnak, de ha a magancegek kerulnek elonybe, akkor egy ido utan a kormanyok azt fogjak eszrevenni, hogy letrejott egy uj gazdasagi, majd kesobb politikai vezetes, amibol oket kihagytak. A vilagurt nem tul egyszeru elzarni az emberek elol es ma ott tart a vilag, hogy az urkutatas szepen lassan atkerul magankezbe. Barki letesit eloszor koloniat a Holdon vagy a Marson, joggal formalhat igenyt ra, ha nem irta ala az eredeti szerzodest. Es mivel egy maganceg sem irta ala, tehat ha odajutnak nyugodtan kikialthatjak a sajat allamukat. Es ez ellen itt a Foldon senki sem tehet semmit, mert a jelenlegi kormanyok meg fel sem tudnak oda menni onerobol...
  • Kara kán #43
    Majd a magyarok!!!!
  • NEXUS6 #42
    Eddig nem szegték meg az Antarktisz-egyezményt sem, és a Világűr-egyezményt sem szegték meg, hiába hirdették meg anno a csillagháborús kezdeményezést, mert a Szu belerokkant gazdaságilag a fegyverkezési versenybe. 1967-1983 között viszont minden kormányzat tiszteletben tartotta. 1986 után meg senkinek nem fűződött érdeke hozzá, mert nem volt olyan hatalom, ami képes lett volna az űrben terjeszkedni.

    Igazából ma sem támogatja célirányosan semelyik hatalom az űr erőforrásainak (hangsúlyozom, gyakorlatilag végtelen erőforrásainak) magánszektor által történő kiaknázását!!!

    Az USA jelenleg az egyetlen globális katonai szuperhatalom, neki sem érdeke új hadszintért nyitni. Kína gazdaságilag már lassan az első, az ő prioritásuk pedig sokkal inkább a költséghatékony a cyber hadviselés (lásd kína katonai doktrináját un. fehér könyvét).

    Ma tehát szintén egyfajta status quo van és ennek továbbra sem része a világűr-hadszíntér megnyitása semelyik oldalról.
  • l300d #41
    szerinted mert maradta abba? Az valahogy gyenge dumanak tunik hogy a holdon csak par szikla van es kessz. Az eggeyzmeny se tul hiheto mivelhogy az eggyezmeny arra van hogy megszegjek :)
  • NEXUS6 #40
    10 éven keresztül, 1957-től csak az űr folyt a tv-ből, rádióból, moziból. Az emberek azt hitték, hogy a 2001 űrodüsszeia inkább dokumentumfilm a jövőből, mint sci-fi.
    Ezt nem lehetett egy pillanat alatt leállítani.

    Az oroszoknál le lehetett volna, mert ők soha nem is jelentették be hivatalosan a Hold-programot, talán a '80-as évek végén kezdett elterjedni először a szoc országokban, hogy volt ilyen egyáltalán.

    Az amcsiknál viszont nem igazán lehetett hirtelen leállítani, bár igazság szerint pont az űregyezmény aláírása napján az Apollo-1 legénysége gyakorlás közben bennégett a kabinban. Az elkészült jelentés gyakorlatilag repülésre alkalmatlannak nyilvánította az űrhajót. Ez akár kapóra is jöhetett volna, azonban az oroszok is előre haladott állapotban voltak és ők sem állították le azonnal a programot. Tehát a verseny gyakorlatilag még is ment tovább.

    Azonban a katonai programokat szépen egymás után törölték.
  • l300d #39
    fade2black mer hoznam fel? jo helyt van az ott
  • l300d #38
    67? a holdra alitolag 69 ben voltak akkor nem is voltak a holdon?
  • NEXUS6 #37
    Azért hagyták abba gyakorlatilag az emberes űrkutatást, mert a nagyhatalmak 1967-ben megegyeztek abban, hogy a világűrben nem nyitnak újabb hadszínteret.
    Ettől kezdve fokozatosan visszaesett az űrtevékenység, a védelmi célú pláne.
    Amikor látták, hogy a másik fél is betartja az egyezményt a hanyatlás felgyorsult. Ez a folyamat gyakorlatilag a Szojúz-Apolo közös repülésben csúcsosodott ki, ami után az amerikaiak 6 évig nem küldtek űrhajóst az űrbe!

    A nagyhatalmak vállalták, hogy nem fogják az űrt gyarmatosítani, ott kolóniákat létrehozni, saját érdekszférájukat az űrre kiterjeszteni, ezáltal az érdekeik érvényesítése miatt kirobbanó konfliktusokat felvállalni, és olyan eszközöket kifejleszteni, amellyel az érdekeik érvényesítését segítenék (fegyvereket magyarul természetesen).
    Ez nem egyedülálló dolog, hiszen az Antarktisz érintetlenségét ugyan így szavatolják, pedig ott egy egész földrész van teljesen elérhető közelségben felméretlen és feltáratlan természeti kincsekkel. Ha csak az édesvíz készletet számoljuk, akkor már is az az ország a nyerő az elkövetkezendő néhány száz évben amelyik ezt a földrészt birtokolja.
    De nem birtokolja senki!!!

    Az űrkorszak vége tehát 1967-volt, ha ki akarjuk sarkítani a dolgokat.
  • fade2black #36
    hozd fel azt a 7000m mélyen lévő halat a vízfelszinre már...
  • l300d #35
    a holdon sokminden van ami erdekes lehet. Vizet is kaptak rajta alitolag. Persze dumalnak hogy csak nagyon keveset. Gondolom ugy tortent a dolog hogy valaki vegigjarta az egitesteket es csepegtetett ra par csepp vizet. Lassan megertem hogy mert neznek mindenkit teljesen hulyenek :)