Berta Sándor

Hálózatgyilkosok az okostelefonok

Az okostelefonok és más mobil készülékek terjedése miatt robbanásszerűen nö az adatforgalom, ami hatalmas kihívást jelent a hálózatüzemeltetők számára.

A legnagyobb problémát egyrészt a folyamatosan. és nagy mértékben növekvő adatforgalom jelenti, ami komolyan terheli a mobil infrastruktúrákat, de a szakemberek szerint az okostelefonok háttérben zajló jelátvitele is komolyan hátráltathatja a hálózatok adatátviteli képességét és egyúttal jelentős mértékben leterhelheti az eszközök akkumulátorait. "Az idén a mobil szélessávú előfizetések száma világszerte elérte a 600 milliót és ez azt jelenti, hogy a mobil internetkapcsolatok száma először haladta meg a vezetékes internetelérések számát. Teljesen kézenfekvő, hogy a jelenlegi okostelefon-robbanás kihatással lesz a hálózatüzemeltetőkre is. Az idei esztendő első negyedévében kereken 55 millió okostelefont értékesítettek" - nyilatkozta Dietmar Appeltauer, a Nokia Siemens Networks közép-kelet-európai régióért felelős vezetője.

A szakember hozzátette, hogy egyetlen YouTube-videó lejátszása annyi hálózati kapacitást foglal le, mint 500 000 SMS egy időben történő elküldése. De ugyanígy az azonnali üzenetküldő és a chatszolgáltatások masszív használata miatt is összeomolhat a jelenlegi infrastruktúra. Továbbá számos webalapú szolgáltatás és sok készülék alapbeállításai is gondoskodnak arról, hogy rendszeresen jelátvitel legyen az eszközök és a hálózatok között, ez a folyamat pedig tovább terheli a rendszereket.

"Ha a különböző termékek a háttérben folyamatosan jeleket küldenek a hálózat felé, akkor ez nagyon megterheli az akkumulátoraikat. Megfelelő szoftveres megoldásokkal ezeknek a szükségtelen jelátviteleknek a számát csökkenteni lehet. A hosszabb üzemidőből a felhasználók, míg a stabilabb hálózatból az infrastruktúrát üzemeltető szolgáltatók profitálnának. Jelenleg 25 százalékkal csökkenthető lenne a terhelés, ennyi a szükségtelen jelátvitel" - közölte Appeltauer.

A szakember kiemelte, hogy a mobil szélessávú forgalmi kapacitásokat sokkal nehezebben lehet előre felbecsülni, mint a vezetékes szélessávú elérések forgalmi igényeit. "A gyakorlatban alig lehet előre megmondani, hogy ki, mikor és hol csatlakozik a mobilinternetre. Az intelligens és rugalmas hálózatmenedzselő megoldások éppen ezért egyre fontosabbak lesznek az üzemeltetők számára, különösen annak tükrében, hogy a mobil hálózatokat eredetileg telefonálásra és SMS-ezésre tervezték" - szögezte le Peter Wukowits, a Nokia Siemens Networks igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #19
    AgentKis:

    Aha persze, mint ahogy a videóhívás is rettentő elterjedt dolog, pedig elég sok teló támogatja. A HD hang alatt meg AMR-WB-t értenek, ami a mostani 12kbit/s helyett 23kbit/s lesz. Rettenetes terhelés :-) Azt nem értették meg az operátorok, és a készülékgyártók sem, hogy az emberek egyszerűen nem szeretnék látni egymást telefonálás közben, és hogy ezért még jóval többet is fizessenek...

    Dchard
  • AgentKis #18
    A HD mobilok, amik állítólag 5 éven belül elterjednek, nyilván sokat fognak "javítani" a hálózat túlterhelésén.
  • dchard #17
    Na most vettem a fáradtságot és elolvastam a cikket:

    "A szakember hozzátette, hogy egyetlen YouTube-videó lejátszása annyi hálózati kapacitást foglal le, mint 500 000 SMS egy időben történő elküldése."

    Ezt már kitárgyaltuk, hogy nem igaz.

    "De ugyanígy az azonnali üzenetküldő és a chatszolgáltatások masszív használata miatt is összeomolhat a jelenlegi infrastruktúra."

    Ez meg pláne nem: a 3G-s rendszerekben egy ügyfél csak akkor foglal hálózati kapacitást, amikor tényleges adatforgalom van, ráadásul az előfizető mindig annyi részt kap ebből, amennyire igénye van. SZerintetek egy chat üzenet elküldése mennyi sávot igényel? Nevetséges. Igazából az lenne a kívánatos, ha mindenki ilyesmire használná: böngészgetne, emailezne, meg chatelne.

    "Ha a különböző termékek a háttérben folyamatosan jeleket küldenek a hálózat felé"

    Minden bekapcsolt telefon jeleket küld a hálózat felé. Ezek a pongyola megfogalmazások a sírba visznek :-) Azzal egyet értek, hogy a mai okostelefonok mindent a hálózatról kérnek le (pontos idő, időjárás, rss, hírek stb.), és az is biztos, hogy ezt aránytalanul sűrűn teszik. Persze ezek megint csak minimális forgalmat generálnak, ergó ettől csak a paraszt telefonja merül hamarabb, a hálózat nem omlik össze.

    "A szakember kiemelte, hogy a mobil szélessávú forgalmi kapacitásokat sokkal nehezebben lehet előre felbecsülni, mint a vezetékes szélessávú elérések forgalmi igényeit."

    Ezzel viszont egyetértek. Jó példa erre a Balaton. MIndhárom hazai szolgáltató komoly kapacitásokat tartalékol a balatoni celláknál amik az év 2/3-ában üresen állnak, csak azért, hogy abban a 3-4 hónapban, amikor leszabadulnak az emberek, lehessen telefonálni meg netezni. Nem éri meg, ellenben presztízs kérdés.

    Dchard
  • dchard #16
    narumon:

    Nem csak technikailag, ez egybevág a gyakorlati tapasztalatommal, én nagyimhoz szoktam menni 350km-t Kisvárdáig a keleti fővonalon, és ott ez a helyzet. Pedig nem valami kisforgalmú mellékvonalról beszélünk.

    Ráadásul nem (csak) az volt a baj, hogy lassú mint a tetű, hanem konkértan volt rengeteg lapdobás, 3-4 alkalommal pedig egyértelmű lefedettségi probléma volt, PDP-t is eldobta. Az autópályákkal együtt legalább a főbb vasúti vonalaknál is célnak kellene lennie a teljes lefedettség. Ráadásul vonaton inkább laptopozik az ember, mint vezetés közben :)

    Dchard
  • narumon #15
    dchard: Technikailag lehet hogy igy van de mondom múlt héten nagy véletlenül vonattal mentem kb 60km-ert a susnyás irányba, és arra jó volt a net hogy hireket olvasgassak, emailezzek!
  • pasi29uk #14
    10 fontos feltöltés az O2 nál: 300 ingyen sms + 3 perc duma úgy, hogy minden megkezdett beszélgetés 20 penny VAGY elküldöm a régio kódot és abból a körzetből hálózaton belül mindenkivel ingyen beszélek VAGY ...
    Legkamubb ASDA telefon (olyan mint a TESCO) 4 penny sms 8 penny hívás bármikor bármilyen hálózatba. 17 Fontért (kb 5e Ft) kapsz Nokia 1208 telefont is mellé :D
    Szinte minden szolgáltatónál lapátolják utánad az ingyen smst :)
  • Utokverek #13
    érdekes, én 4 éve vonaton, akarattyától fehérvárig edge-en tudtam kevés laggal és 1 vagy 2 szakadással neten játszani, heti 10szer.(hétköznaponként oda-vissza.)
    bár azt nem tudom hány cellán megyek át akkor, de szvsz 2-4 lehet 40km-en.
  • dchard #12
    hdo:

    A mobilhálózatok átviteltechnikáját főleg a beszédhívások tekintetében átlagos terhelésre tervezik. Ez azt jelenti, hogy az átlagos előfizetőnek van telefonálási szokása, vagyis hogy időegység alatt mennyi másodpercet beszél. Erre van külön mértékegység is, Erlang-nak hívják. Namost a hálózatokat ez alapján (némi tartalékolással) tervezik. Elég nyilvánvaló, hogy ha hirtelen mindenki telefonálni akar, akkor ez nem fog menni, mert nem lesz meg a kapacitás hozzá. Ez persze nem vonatkozik az SMS-re, mivel az nem foglal beszédcsatornát, helyette a jelzéscsatornán megy. Ezért is pofátlan például az sms-ek árazása, mert gyakorlatilag nem foglal erőforrást, mégis annyiba kerül, mint egy perc hanghívás. Szilveszterkor inkább írj sms-t, előbb megtalálod vele akit szeretnél :-)

    narumon:

    Amikor a vonat elhagyja a sűrűn lakott területeket, úgy nem csak a 3G lefedettség szűnik meg. A vonat olyan gyorsan megy, hogy a telefon vagy modem viszonylag sűrűn kényszerül cellát váltani (handover). Namost míg a 3G rendszerekben van softhandover, addig a 2G-s rendszerekben GPRS-nél ilyen nincsen, ergó amíg a handover megtörténik, nincs kapcsolatod. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb esetben a vidéki cellákon nem kapod meg mind a 4 timeslot-ot, de még ha meg is kapod, 48kbit/s-mal nem valami jó az ügyfélélmény. :-)

    Dchard
  • okosan gyerekek #11
    SMS-re tervezték!? És internetre értékesítik? Nem kell akkor rinyálni.

    500.000 SMS-t lehetne küldeni egy youtube videóval? Akkor mégis, hogy van pofájuk elkérni 66 darab 30 forintos SMS-ért elkérni összesen 2000 forintot, amiért meg egy 500 megás csomagot is kapok? Az meg nem egy youtube videó. Nem kell rinyálni, el lehet felejteni magukat... Örüljenek, hogy ilyen milliárdos üzletet csináltak eddig nulla kockázatvállalással.
  • narumon #10
    Miért mi a baj a vonatos reklámmal? Én vonaton utaztam éppen és neteztem a telefonnal. Persze ahol nincs 3g ott elég lassú, de jobb mint a semmi.