• dchard
    #17
    Na most vettem a fáradtságot és elolvastam a cikket:

    "A szakember hozzátette, hogy egyetlen YouTube-videó lejátszása annyi hálózati kapacitást foglal le, mint 500 000 SMS egy időben történő elküldése."

    Ezt már kitárgyaltuk, hogy nem igaz.

    "De ugyanígy az azonnali üzenetküldő és a chatszolgáltatások masszív használata miatt is összeomolhat a jelenlegi infrastruktúra."

    Ez meg pláne nem: a 3G-s rendszerekben egy ügyfél csak akkor foglal hálózati kapacitást, amikor tényleges adatforgalom van, ráadásul az előfizető mindig annyi részt kap ebből, amennyire igénye van. SZerintetek egy chat üzenet elküldése mennyi sávot igényel? Nevetséges. Igazából az lenne a kívánatos, ha mindenki ilyesmire használná: böngészgetne, emailezne, meg chatelne.

    "Ha a különböző termékek a háttérben folyamatosan jeleket küldenek a hálózat felé"

    Minden bekapcsolt telefon jeleket küld a hálózat felé. Ezek a pongyola megfogalmazások a sírba visznek :-) Azzal egyet értek, hogy a mai okostelefonok mindent a hálózatról kérnek le (pontos idő, időjárás, rss, hírek stb.), és az is biztos, hogy ezt aránytalanul sűrűn teszik. Persze ezek megint csak minimális forgalmat generálnak, ergó ettől csak a paraszt telefonja merül hamarabb, a hálózat nem omlik össze.

    "A szakember kiemelte, hogy a mobil szélessávú forgalmi kapacitásokat sokkal nehezebben lehet előre felbecsülni, mint a vezetékes szélessávú elérések forgalmi igényeit."

    Ezzel viszont egyetértek. Jó példa erre a Balaton. MIndhárom hazai szolgáltató komoly kapacitásokat tartalékol a balatoni celláknál amik az év 2/3-ában üresen állnak, csak azért, hogy abban a 3-4 hónapban, amikor leszabadulnak az emberek, lehessen telefonálni meg netezni. Nem éri meg, ellenben presztízs kérdés.

    Dchard