Gyurkity Péter

Indulhat a smartphone OS-ek csatája

A tengerentúlon úgy vélik, hogy kritikus időponthoz érkeztünk az okostelefonok szegmensében - több új mobil operációs rendszer mérheti össze erejét az elkövetkező hónapokban és években.

Az In-Stat piackutató cég előrejelzésében arról ír, hogy egészen pontosan négy fontos piaci szereplő csatáját figyelhetjük meg, ahogy a vásárlókért kapaszkodnak majd a most következő időszakban. Ez a négy szereplő a Palm Web OS, a Google Android, a Windows Mobile (Windows Phone) 6.5, valamint az iPhone operációs rendszere, amelyek mind kínálnak valamilyen előnyt a felhasználóknak.

A négy szoftverrel kapcsolatban négy különböző céget vesznek sorra, amelyek ilyen-olyan okokból az adott operációs rendszer mellett döntöttek. Az AT&T viszonylag kényelmes helyzetben van, hiszen exkluzív jogokat birtokol az iPhone tengerentúli terjesztését illetően, ezt pedig várhatóan meg is újítják majd az Apple illetékeseivel közösen. Nemrég engedélyezték a VoIP alkalmazások használatát a hálózaton, aminek többek között az lesz az eredménye, hogy az adatforgalomért kérnek majd el több pénzt az előfizetőktől, hiszen a hagyományos hívásoknál semmiképpen nem tudnak árat emelni - a sokat beszélő ügyfelek jó része pedig nem fog rögtön VoIP-re váltani, hiszen cégeik fizetik a számlát, így nem kell kapkodniuk.


A Verizon többek között az AT&T kivételes helyzete miatt teszi le voksát a Google Android mellett, hiszen nincs esélyük arra, hogy ők is beszálljanak az iPhone forgalmazásába. Ők a maguk részéről a Google Voice platform használatát engedélyezték a telefonokon, a jövőt illetően pedig mindenképpen rendezniük kell soraikat, hiszen szeretnének időben felkészülni az LTE-technológia alkalmazására, amely már jövőre szélesebb körben beindulhat.

A Microsoft éveken keresztül olvadozó piaci részesedését most a Windows Phone 6.5 erősítheti meg, vagy betonozhatja be, attól függően, hogy mennyire sikerül lelassítani az ügyfelek elpártolását. A jobb funkcionalitás ellenére nem valószínű, hogy a felhasználók hajlandóak lesznek várni az új verzió elterjedésére, így a szoftvercég könnyen nagy galibába kerülhet még a 7-es változat érkezése előtt. A Palm eközben a maga részéről minimális felügyeletet ígér a külső fejlesztők által benyújtott alkalmazásokkal kapcsolatban, így arra számítanak, hogy meglehetősen széles kínálatot alakíthatnak ki a Web OS platformon.

Az elkövetkező hónapokban e négy fenti versenyző harcát kísérhetjük majd figyelemmel - mindenképpen érdekes lesz, ha egyikük-másikuk jelentős előnyre tud majd szert tenni a riválisokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)