Ötvös Tibor

A nagy Call of Duty-balhé

Az egyszeri ember azt hihetné, hogy az olyan, médiatörténeti rekordot elért játék, mint a Call of Duty: Modern Warfare 2 fejlesztőit a kiadó tejben-vajban fürdeti, ám a valóság közel sem ez.

Mint ismert az Infinity Ward megalkotta minden idők egyik legsikeresebb játékát, melyet természetesen ismét az Activision adott ki. A megjelenést követően már érkeztek az első hírek, miszerint a játék két DLC-t kap majd, ám ezek csak nem akartak megjelenni. Kedden elfogyott a kiadó türelme és mindössze egy nap alatt eszméletlen változtatásokat eszközölt a legsikeresebb sorozatával kapcsolatban.

Kezdjük az elején. Az Infinity Ward alapító tagjai a Medal of Honort készítő 2015-ből váltak ki és készítették el az egyik legjobban sikerült világháborús FPS-t. 2003-ban az Activision megvásárolta a céget és ezzel elkezdődött az igazi sikerszéria. Megjelent a folytatás, majd 2007-ben kiadták a Modern Warfare-t, amely új irányba terelte a sorozatot.



Az igazság azonban az, hogy az Infinity Ward a második rész után nem akart több világháborús FPS-t készíteni (ezért nem ők csinálták a harmadik Call of Dutyt) és szerettek volna egy modernkori, külső nézetes akciójátékot készíteni. A kiadó ezt nem nagyon szerette volna, ám hosszas harc után végül mégis sikerült részben elérni a céljukat és így születhetett meg a Modern Warfare.

A folytatás ismert. Az ötödik részt ismét a Treyarch készítette, a hatodik pedig megint Modern Warfare címmel jelent meg. Januárban az Infinity Ward határozottan kijelentette, hogy a következő játékuk nem a Modern Warfare 3 lesz. Ekkor röppent fel először a pletyka, miszerint az Activision újonnan alapított stúdiója, a Sledgehammer veszi át a szériát.

Rá egy napra az új részleg vezetője, Glen Schofield úgy nyilatkozott, hogy első játékuk "nagyon egyedi" lesz. Most ugrunk kicsit az időben és nézzük, mi is történt a keddi napon. A délelőtt folyamán egy csapat biztonsági ember jelent meg az Infinity Ward székházában és egy rövid megbeszélés után a két vezető, Vince Zampella és Jason West távozott a csapat éléről - tegyük hozzá, hogy nem önként.

Az Activision hivatalos nyilatkozata szerint "a két vezető szerződésszegése és fegyelemsértése" miatt alakult ki ez a helyzet. Ám az Infinity Ward, magát megnevezni nem akaró alkalmazottja elárulta, hogy a valódi ok a fejlesztők "hűtlensége" volt a Modern Warfare 2 kapcsán. Ez annyit jelent, hogy a fejlesztők nem akartak DLC-ket készíteni a játékhoz és nem akarták folytatni sem. Más irányú terveik voltak, melyeket azonban a kiadó nem fogadott el, a szemükben ők voltak a CoD csapat.



A történtek után pár órával az Activision feje, Bobby Kotick ellátogatott a fejlesztők bázisára egy kis "eligazításra", majd pár órával később robbantotta a bombát: a Sledgehammer egy új Call of Duty játékon dolgozik, mely egy akció-kaland lesz. A megjelenést 2011-re datálták és ezzel elvették az Infinity Ward elől ezt a dátumot. Kotick ezután kijelentette, hogy a Call of Duty franchise továbbra is a kiadó egyik kiemelkedően fontos címe és az Infinity Ward továbbra is megmarad a sorozatnál.

A fejlesztők jelenleg a kettő, első körben X360 exkluzív DLC-n dolgoznak, és a hírek szerint minden más projektet töröltek a naptárukból. Egyes hírforrások szerint az igazi ok épp az volt, hogy az Infinity Ward egy történelmi sikerrel a háta mögött már szeretett volna egy nem Call of Duty játékot készíteni és végül megfenyegették a kiadót, hogy otthagyják őket és mással jelentetik meg a programjaikat.

Tim Schafer, a Psychonauts és Brutal Legend atyja (aki megtapasztalhatta az Activision vezetésének viselt dolgait) az ügyről röviden így nyilatkozott: "Ha valaki ezért most megharagszik az Activisionre, az olyan, mintha valaki hibáztatná a majmokat azért, amiért ürülékkel dobálják az állatkert látogatóit. Egy szörny így kommunikál."

A mai napon, csütörtökön újabb fejlemény történt az ügyben. Az Infinity Ward kirúgott vezetői, Jason West és Vince Zampella alig pár órája jelentették be, hogy beperlik az Activisiont eme cselekedetük miatt. Az ügynek folytatása várható, amiről természetesen mi is beszámolunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • osszaki #24
    Azért ez nem így van. A két játék nem is összevethető. Megvan mindkettő eredetiben, so mondhatom h van rálátásom. Pl. BC2 single nálam 1 bughalmaz volt. A multija tetszik, de pl. a szerverek kedvencnek adása még macerás: játék közben nem tudod hozzáadni azt a szervert amin épp vagy, history nálam semmit ne nem mutat so... CoD pörög, BC meg a háborús élményre gyúr. Attól, h az egyik neked jobban tetszik, a másikat nem kell szarral dobálni. Ne játsz vele, ennyi...
  • Kerub #23
    Akit érdekel, itt van a story részletesebb (brutálisabb) verziója az Infinity Ward szemszögéből.

    HARDWiRED - West és Zampella vs. Activision!
  • Garrett27 #22
    "egy csapat biztonsági ember jelent meg"

    Véresen komoly a játékipar, szinte ölni is képesek érte...
  • zseko #21
    A cod4 szvsz még elég játszható volt, multiban is játszottam párat, az 5 viszont egy rakás sz@r. Megyek előre, egy kapuban az ellen elrohan mellettem, beáll _mögém_ és elkezd lövöldözni, de nem rám, mert engem észre sem vesz... pff... lehet kicsit megnőtt az igényem a crysis után, de utálom a lineáris játékmenetet, mikor csak _egy_ útvonalon mehetek át az erdőn. Milyen dolog már ez.. A 6-os egész elfogatható lett, de tényleg rövid volt.
  • jaspercry #20
    ezek is frissítettek már egy párszor úgy 2 hetente 1x
    1.66-ról indult most 1.84 van de már lassan 3 hete
    :(
  • sathinel #19
    Counter Strike is steam. És mivel volt hogy hetente 3-4x frissítettek így tört játékkal hivatalos szerveren alig lehetett játszani. Vagy elérési gondok vannak a kinti szerverekre?
  • Zoliz #18
    Battlefield Bad Company 2 SOKKAL, DE SOKKAL jobbra sikerült mint ez az agyonhypolt sz@r...
  • kissssss #17
    itt nem a steamel van a gond.
  • jaspercry #16
    szerintem jó lenne a játék igaz én nem játszom singli játékot, csak multy-t.
    De annyira künnyü szerintem feltőrni,gondolok a 4-re csaló hegyek! játszhatatlan ,pedig az amúgy jó kis games.
    az 5-ben már javítottak 1 fokot rajta.
    Mw2 már 3 hónapja kinn van,de már szinte nincs olyan "szerver" amin ne lenne 1-2 kurva csíter!
    Ezzel steammel nagyon elcsezték nincs BP-s szerver...úgy hogy kapják be!
  • vasziszdasz #15
    Nekem kb. a 3. résztől volt elég, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a kiadó elég kampósorrú és csak a langy hugyban való biztos evickélésben érdekelt, semmi újítás, semmi "kockázat".