Gyurkity Péter

Pioneer: 12x-es Blu-ray író érkezőben

Egy ideig viszonylagos csend övezte a PC-k kiegészítőiként érkező Blu-ray meghajtók megjelenését, most azonban a Pioneer szolgál új lendülettel, a sebesség növelése révén.

A cég Japánban jelentette be az első 12x-es sebességű Blu-ray író érkezését, amire várhatóan a következő hónapban, azaz októberben kerül majd sor. Fekete és fehér külsővel dobják piacra a készüléket, a tengerentúlon pedig OEM-változatban is kapható lesz a megoldás.



Az eredeti sajtóközleményre hivatkozó nyugati források cikkeiből megtudhatjuk, hogy a Pioneer BDR-S05J-BK egészen pontosan a Panasonic 6x-os sebességre felkészített BD-R SL és DL lemezein nyújtja majd a minden eddiginél nagyobb teljesítményt, minden más BD-R korong esetében 10x és 6x írási üzemmód lesz elérhető. A BD-R LTH lemezeket 6x-os, a BD-RE/RE DL példányokat 2x-es sebességen írhatjuk majd meg, míg a hagyományos DVD+/-R 16x-os, a DVD+/-RW/DL pedig 8x-os iramban lesz pörkölhető, de ugyanígy támogatják a DVD-RAM és CD-R/RW korongok kezelését is.

A meghajtó 4 MB bufferrel és SATA-interfésszel érkezik, a por távol tartásáról a cég saját megoldása gondoskodik, a támogatott technológiák listáján pedig megtalálható a szintén saját fejlesztésű Disc-Resonance Stabilizer, a PowerRead, valamint a Pure Read 2 funkció - utóbbi kettő a karcos audio CD-lemezekről történő beolvasásnál segít a minőség megőrzésében.

A készülék a Egyesült Államokban várhatóan 417 dollár körüli áron lesz kapható - nem lesz tehát olcsó megoldás, se semmiképpen nem hordoz majd olyan horribilis árcímkét magán, mint azt elődei esetében megszokhattuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #17
    A fejmozgatás az optikai meghajtóknál egészen másképp működik, mint a merevlemezeknél. Az előbbieknél kicsit hasonlít ahhoz, ahogyan a vinyl lemezjátszóknál mozgatták a tengenciális lejátszókart, csak itt nincs is kar. A winchestereknél meg nagyjából úgy, ahogyan a hagyományos vinyl lejátszókarokat szerelték. A merevlemezeknél már nincs léptetőmotor, hanem voice coil mozgatja a fejet, míg az optikai meghajtóknál van léptetőmotor is és a voice coil csak a lencse finom pozícionálását és a fókuszálást (függőleges mozgatás) végzi.
  • KillerBee #16
    Hasonlóról én is olvastam már valahol, ha jól emlékszem, külön tengelyen, külön vezérléssel akarják megoldani. Valószínűleg valami fésűszerű elrendezésben osztanák fel a sávokat a fejszerelvények között, mert így biztosítható, hogy a külön vezérelt fejek egy sávon azonos számú szektort lássanak. (Befelé haladva csökken a sávonkénti szektorok száma.) Másfelől ha összefüggő sávokat rendelnek az egyes fejekhez, akkor rövidebb lesz a maximális seek idő.

    Szerintem ez még mindig olcsóbb megoldás, mint az egy tengelyen lévő fejek szimultán vezérlése - ami pedig nem lenne rossz, egyszerre egy egész cilindert lehetne írni-olvasni -, mert a jelenlegi megoldásokban lemezoldalanként az adatok közé van beírva a szervóinformáció, a mechanika pontatlanságok miatt (mikrométerekről beszélünk) viszont egyszerre csak egy fej pontos sávraállása biztosítható. Na persze ez is csak pénzkérdés, ha nagyon kell, biztos megoldják.
  • Szefmester #15
    de nemrégiben asszem egy PCGURUban olvastam hogy a merevlemezgyártók nagyonsokfejjel oldották? vagy oldják hogy a vinyó gyorsabb legyen mint egy ssd.. valami olyasmi volt hogy egy egy fej csak bizonyos zónákat használ és a sok fej szimultán rögzít, mint egy raid tömbbe helyezett 4 vinyó..
  • KillerBee #14
    Ha jól látom, akkor ez a megoldás csak olvasásra jó, hiszen írásnál nem tudod külön-külön modulálni az egyetlen lézerforrásból szétválasztott nyalábokat. Az ára meg biztos az egekben volt.
  • KillerBee #13
    Én 1TB-os WD eco Greent vettem nemrég 22kHUF körül, viszont a DVD-vel még ez sem versenyez, mert a Verbatim MCC-t 70-ért veszem hengerben, ami 16.30/GB, míg a winchester 23/GB körül van. De már nem kell sokat várni és elfelejthetem a DVD-írást.
  • B0nFire #12
    Lehetséges, hogy ha nagyon keresgélnék, olcsóbbat is találnék, de amit írtam, az átlagár. Nem jellemző egyelőre még a 600 Ft-os Bluréj. Főleg nálunk falun, a világvégén, ahol minden ilyen elektronikai cikk 2x annyiba kerül, mint Pesten.

    Nálunk úgy van, hogy van 1 vagy 2 PC szaküzlet, ahol a kellékeket be lehet szerezni; Jóska bátya bemegy, hogy kell neki egy vincseszter; a boltos megrendeli Pestről, majd ráteszi a hasznát és dupla annyiban van, mint helyben.

    Közben addig szemeztem ezzel az 500 Gigás Samsunggal, hogy hirtelen felindulásból meg is rendeltem, mert kíváncsiságból utánanéztem a mostani vincseszteremnek, ami 200 Gigás, és még többe kerül, mint a másik áruházban ez az 500-as, amit lejjebb belinkeltem. +1350 Ft-ért még ide is hozza a futár a helyembe 300 km-re!
  • coolbboy83 #11
    http://hothardware.com/reviews/images/KenwoodTrueX72/diagram.jpg
  • coolbboy83 #10
    A Kenwood régen csinált 72x CD-ROM meghajtókat - az egyszerre több sávot olvasott 1 pickuppal, (egy egyedi spéci többsugaras rendszert használva) - ez itt is működne. - csak nagy pénz lehet.
  • emerte #9
    nézz már körül! 800 alatt is van..
  • Sanyix #8
    leszarom. Ilyen lemez árakkal tehetnek egy szívességet... buzi szoni.