17
 • KillerBee
  #17
  A fejmozgatás az optikai meghajtóknál egészen másképp működik, mint a merevlemezeknél. Az előbbieknél kicsit hasonlít ahhoz, ahogyan a vinyl lemezjátszóknál mozgatták a tengenciális lejátszókart, csak itt nincs is kar. A winchestereknél meg nagyjából úgy, ahogyan a hagyományos vinyl lejátszókarokat szerelték. A merevlemezeknél már nincs léptetőmotor, hanem voice coil mozgatja a fejet, míg az optikai meghajtóknál van léptetőmotor is és a voice coil csak a lencse finom pozícionálását és a fókuszálást (függőleges mozgatás) végzi.
 • KillerBee
  #16
  Hasonlóról én is olvastam már valahol, ha jól emlékszem, külön tengelyen, külön vezérléssel akarják megoldani. Valószínűleg valami fésűszerű elrendezésben osztanák fel a sávokat a fejszerelvények között, mert így biztosítható, hogy a külön vezérelt fejek egy sávon azonos számú szektort lássanak. (Befelé haladva csökken a sávonkénti szektorok száma.) Másfelől ha összefüggő sávokat rendelnek az egyes fejekhez, akkor rövidebb lesz a maximális seek idő.

  Szerintem ez még mindig olcsóbb megoldás, mint az egy tengelyen lévő fejek szimultán vezérlése - ami pedig nem lenne rossz, egyszerre egy egész cilindert lehetne írni-olvasni -, mert a jelenlegi megoldásokban lemezoldalanként az adatok közé van beírva a szervóinformáció, a mechanika pontatlanságok miatt (mikrométerekről beszélünk) viszont egyszerre csak egy fej pontos sávraállása biztosítható. Na persze ez is csak pénzkérdés, ha nagyon kell, biztos megoldják.
 • Szefmester
  #15
  de nemrégiben asszem egy PCGURUban olvastam hogy a merevlemezgyártók nagyonsokfejjel oldották? vagy oldják hogy a vinyó gyorsabb legyen mint egy ssd.. valami olyasmi volt hogy egy egy fej csak bizonyos zónákat használ és a sok fej szimultán rögzít, mint egy raid tömbbe helyezett 4 vinyó..
 • KillerBee
  #14
  Ha jól látom, akkor ez a megoldás csak olvasásra jó, hiszen írásnál nem tudod külön-külön modulálni az egyetlen lézerforrásból szétválasztott nyalábokat. Az ára meg biztos az egekben volt.
 • KillerBee
  #13
  Én 1TB-os WD eco Greent vettem nemrég 22kHUF körül, viszont a DVD-vel még ez sem versenyez, mert a Verbatim MCC-t 70-ért veszem hengerben, ami 16.30/GB, míg a winchester 23/GB körül van. De már nem kell sokat várni és elfelejthetem a DVD-írást.
 • B0nFire
  #12
  Lehetséges, hogy ha nagyon keresgélnék, olcsóbbat is találnék, de amit írtam, az átlagár. Nem jellemző egyelőre még a 600 Ft-os Bluréj. Főleg nálunk falun, a világvégén, ahol minden ilyen elektronikai cikk 2x annyiba kerül, mint Pesten.

  Nálunk úgy van, hogy van 1 vagy 2 PC szaküzlet, ahol a kellékeket be lehet szerezni; Jóska bátya bemegy, hogy kell neki egy vincseszter; a boltos megrendeli Pestről, majd ráteszi a hasznát és dupla annyiban van, mint helyben.

  Közben addig szemeztem ezzel az 500 Gigás Samsunggal, hogy hirtelen felindulásból meg is rendeltem, mert kíváncsiságból utánanéztem a mostani vincseszteremnek, ami 200 Gigás, és még többe kerül, mint a másik áruházban ez az 500-as, amit lejjebb belinkeltem. +1350 Ft-ért még ide is hozza a futár a helyembe 300 km-re!
 • coolbboy83
  #11
  http://hothardware.com/reviews/images/KenwoodTrueX72/diagram.jpg
 • coolbboy83
  #10
  A Kenwood régen csinált 72x CD-ROM meghajtókat - az egyszerre több sávot olvasott 1 pickuppal, (egy egyedi spéci többsugaras rendszert használva) - ez itt is működne. - csak nagy pénz lehet.
 • emerte
  #9
  nézz már körül! 800 alatt is van..
 • Sanyix
  #8
  leszarom. Ilyen lemez árakkal tehetnek egy szívességet... buzi szoni.
 • B0nFire
  #7
  Itt van pl SAMSUNG 500 GB SATA 11 990 Ft-ért, ami nagyon jó ár, és még a típus is megbízható. Nekem is SAMSUNG vinyóim vannak. Itt 1 GB=24 Ft. Ennél még a DVD lemez is drágább, és tudjuk, hogy meddig tart rajta az adat.

  Most kell venni "kicsi" vinyókat, 250 Gigásat, 350-eseket, ha találunk valahol; vétek otthagyni, mert ilyen olcsón nem tudunk adatot tárolni semmin.

  Írható Bluréj lemez kábé 1500 Ft 25 Giga, tehát 1 GB=60 Ft, ez még nem elég jó ár.
 • KillerBee
  #6
  Bocs, az első mondat hőtágulásos része törlendő. :)
 • KillerBee
  #5
  A fejeket nem lehetne egy mozgató mechanikára szerelni, mert a hőtágulás miatt lehetetlenné válna a sávkövetés, és az egyes fejek alatt alaposan eltérne a lemez kerületi sebessége a forgástengelytől való eltérő távolság miatt. Második mechanikának meg nemigen akad hely, még az elsőre merőlegesen sem, de ha ezt megoldanák, akkor is kétséges lenne a buffer underrun protection hibátlan működése.

  Winchestereken sincsenek egy oldalon több fejet használó megoldások, sőt a mostani egy fej/oldal winchesterekben is mindig egyszerre csak egy fej aktív.

  Lehetetlen dolog kevés van, vagyis biztos meg lehetne oldani valahogy a dolgot, csak igen drága lenne, míg a mostani sebességnövelés szinte semmibe nem kerül.
 • hol9672
  #4
  Hogy majd egyszer, ha egy időre leáll az optikai meghajtók fejlődése, újdonságként ezt vezethessék be?
 • Szefmester
  #3
  valaki tudja miért nem csinálnak 2 v. többfejes írókat olvasókat? lassabban forgatva is azonos sebességgel írhatna olvasna nem?
 • KillerBee
  #2
  Én Blu-ray írót majd akkor veszek, ha az alapanyag ára Ft/GB-ban számolva a szlovák import DVD-k akkori árszintjén lesz - plusz ez lényegesen olcsóbb lesz a winchesterek akkori áránál.

  Mivel a winchesterek ára folyamatosan csökken, míg a DVD-k ára pár éve stagnál, nem vagyok biztos abban, hogy valaha fogok vásárolni Blu-ray írót.
 • tricky
  #1
  jó ez, csak épp az a gond hogy nálunk ez 417 Euró lesz, ami ugye nem éppen 417 Dollár !

  mindig Európán akarnak nyerészkedni !

  ha Európában 284 Euró lesz, akkor tutira veszek,
  végül is ez lenne nálunk a normális ára !