Gyurkity Péter

Felére eshet a Blu-ray lejátszók költsége

A tajvani gyártók többsége arra számít, hogy az akciós, majd pedig általános ajánlatokkal fokozatosan csökkenni fog a Blu-ray lejátszók gyártási költsége. A Sony felugró ablakokkal bővíti a kiadványokat.

A szigetországi források arról számoltak be, hogy a gyártók a költségek további csökkenését várják, jövőre pedig ez már igen kellemes szintet is elérhet majd. Jelenleg egyelőre akciós, illetve korlátozott ajánlatok révén juthatnak hozzá a vásárlók kedvező áron az egyes lejátszókhoz, ez azonban 2010-ben már megváltozhat.

Ezekben a napokban mintegy 100 dollárba kerül egyetlen asztali Blu-ray lejátszó elkészítése, ennek felét pedig az olvasófej, további 25 százalékát pedig a készülék chipkészlete teszi ki. A gyártók előrejelzése szerint a fenti adat jövőre akár 50 dollárra csökkenhet, ami azt eredményezi majd, hogy a jelenleg még kivételesnek számító ajánlatok elterjedhetnek majd az év során. Példaként említik a Sears akcióját, amelynek keretében 100 dollárért árulnak a vásárlók által korábban visszaküldött példányokat, de ugyanúgy kiemelhetjük a Meijer oldalán található új készülékeket, amelyek rövid ideig szintén ezen az áron találtak gazdára - a júliusban leszállítandó példányok hamar elfogytak.

A Sony háza táján is készülnek újdonságokkal, ezeket mutatták be a napokban egy rendezvényen. A BD-Live részeként ugyanis hamarosan érkezik a MovieIQ, amely lehetővé teszi a filmek lejátszása közben a kiegészítő információt tartalmazó felugró ablakok megjelenítését. A cég szerint ezzel az első igazán népszerű alkalmazást készíthetik el a szolgáltatáshoz, hiszen ennek birtokában a nézőknek immár nem kell a számítógépen keresztül az internetre felmerészkedniük, amennyiben további adatokat, neveket, egyéb érdekességeket szeretnének olvasni a megtekintett filmről, mindez megkapják az asztali lejátszókon is.

A Sony természetesen nem szeretne vetélkedni az internetes kínálattal, a BD-Live továbbra is a platform kiegészítőjeként jut majd fontos szerephez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #89
    Jah hát természetesen eredetiben is jelennek meg olyan transzferek hogy sirni lenne kedvem.
  • cateran #88
    Nem feltétlenül technika...jó példa rá a Friends évadok..már a menünél elsirtam magam,mikor láttam azt a klassz 3x3-as felbontást,de a részeken is naaagyon látszik hogy kaksza minőség...pedig tip-top eredeti:(
  • ShadoWSteve #87
    "a MovieIQ, amely lehetővé teszi a filmek lejátszása közben a kiegészítő információt tartalmazó felugró ablakok megjelenítését."
    Miért van az az érzésem, hogy ezt majd reklám 'felugrasztására' fogják használni?
  • s821227 #86
    Lentebb olvastam a dvd és blue ray stb. vélhető megbízhatatlansági vitáiról.

    A probléme szerintem nemcsak a "védőréteg"-gel van hanem pl az korong anyagminőségével! Itt volt a példa, hogy matricázta a lemezt és nem olvasta, majd a matrica eltávolítása után benyelte a meghajtó. Ez azért van, mert a lemez kiegyensúlyozottsága megváltozik! Magyarán remeg, rezeg a lemez az olvasóban a fordulatszám és a tömegkiegyensúlyozatlansága miatt, "üt"! Ezért nem tudja olvasni...

    Namost az ilyen 50ezer HuF-os lejátszóban már benne van egy mechanizmus, mely ezt kiküszöböli, de egy sima számítógépmeghajtóban tudtommal nincs!

    Amire ki akarok lyukadni az az lenne hogy nem mindegy hogy milyen műanyagból készítik a korongot, mert állásában is úgymond "vetemedik". Ez azért van, mert a gyártás során pl.: egy fröcsöntésnél a granulátumhoz adnak bizonyos anyagokat, folyatószereket, hogy megkönnyítsék a formába való jutást és a forma kitöltöttségét. Ezek az anyagok idővel szabadlevegőn elpárolognak, napfény hatása segíti stb. stb. Majd elkezd, mégha szabad szemmel nem is látszik, alakváltozni a lemez. Ez okozza a későbbi "ütést a lejátszóban!

    Nameg a másik dolog, hogy egy idő után ezeknek az anyagoknak a kristályszerkezete is megváltozik! Csak ezekről nem nagyon beszélnek...

    Ezért csak a "köztudottan jobb a védőrétege" a blue ray lemezeknek nem elég...
  • narumon #85
    "Ha valaki mostanaban tv-t akar nezni, akkor 2-3 meteren belul az 52-56 centisnel nagyobb tv-t ne vegyen mert az SD adasok nagyon rondanak fognak"

    Ez egyrészt igaz. (Bár adása válogatja, a HelloHD féle SD adás az teljesen jól néz ki, mint ahogy ugye egy SD dvd is jól néz ki, csak sajnos az adások még a közelében sincsenek. Viszont szerintem 55cm környéki tévén egyszerűen nem lehet tévézni. Legalábbis anyósómnál a múltkor meg akartam nézni egy focimeccset 60cm-es tévén és minden bajom volt a végén már monitor távolságból néztem, hogy lássam, hogy mi a franc történik a pályán. Én már 82cm alatt nem vennék semmit, de inkább 94 vagy 107.

    "A legtobb esetben ezert nem latnak az emberek jelentos javulast a HD filmek es a sima DVD-k kepe kozott, mert az olcso kijelzo eldobja/eltorzitja az adatok nagyobbik reszet."

    Hát ennyire durvával még nem találkoztam. Én pont a forditottjával találkoztam csak. Annyira szar dvd lejátszója és tévéje van a többségnek, hogy már egy jó dvd lejátszótól és tévétől is hanyatt dobják magukat.
    EREDETI dvdt néztem a múltkor itthon mikor jött a húgom és ki volt akadva hogy ez a BD milyen kibaszott jó. Utána világosítottam fel, hogy ez bizony egy sima dvd. Ezért nem érdemes a dvdt vagy akár a cdt fikázni. Egyszerűen jó technika kell hozzá és ezek a "régi" cuccok még mindig nagyon jók tudnak lenni.
  • narumon #84
    Okés, csak akkor ne ird azt hogy szar a dvd, mert ez igy önmagában nem helyes állítás.
  • narumon #83
    "Akkor viszont nem értem. Van egy sony bravia-m, 2 éves hd ready, max felbontás 1920x1080. Akkro miért nem full hd?"

    Ha ez a felbontása akkor fullhd. Mi a tipusa?
  • kvp #82
    "Egy 30"-os monitor pedig fél millió körül van és még ez is kisebb mint a legkisebb plazma TV, akkor már inkább vesz az ember egy jóval nagyobb TV-t fele annyiért. Bár lehet venni négy v hat kisebb monitort is és csinálni egy TV-falat ;-)"

    Egy 52 centis tv-t csereltem le egy 56-os monitorra. A fal es a kanape maradt ahol volt. Ha ennel nagyobb tv kellett volna, akkor mar inkabb projector, de ilyen kis tavolsagra nem kell nagyobb keszulek. Sok ember mondja azt, hogy inkabb vesz olcsobban egy nagyobb tv-t, ami persze meg a hd ready szintet sem uti meg. Aztan csodalkozik, hogy nem jobb a kep csak nagyobb. Ha 100 centis tv-t akarnek 2 meterrol nezni, akkor semmikeppen sem johetne szoba egy full HD alatti 'olcso' tv, mert az meg rondabbnak tunne, mint egy 52 centis SD ugyanakkora tavolsagrol. Negyszerakkora felulethez legalabb negyszerakkora felbontas kell, tehat meg a HD ready is keves, foleg a HD ready plazmak, amik alig jobbak egy sima SD-nel, csak altalaban joval nagyobbak a pixelek.

    Ha valaki mostanaban tv-t akar nezni, akkor 2-3 meteren belul az 52-56 centisnel nagyobb tv-t ne vegyen mert az SD adasok nagyon rondanak fognak tunni. Ha filmeket akar nezni, akkor a jo kepminoseghez 52 centinel legalabb HD ready kell, de nem a plazma fele csalas, hanem a rendes 1:1-es pixelu 720p. Ha pedig tenyleg HD minoseget akar, akkor marad az 1200p-s panel. Ebbol egy 100-as lcd kozel otszor annyiba kerul, mint egy 50-es, de mondjuk ez nem meglepo, mert pontosan negyszer nagyobb a kepfelulet. Az alapszabaly az, hogy ha a hdtv nem kepes pixel torzitas nelkul tuelesen megjeleniteni egy 1200p-s vagy legalabb egy 1080p-s szamitogepes jelet, akkor a HD filmek sem fogjak elerni azt a minoseget amire kepesek lennenek, mert a kijelzo gyenge. (bar ezert joval olcsobb is, mint egy monitor) A legtobb esetben ezert nem latnak az emberek jelentos javulast a HD filmek es a sima DVD-k kepe kozott, mert az olcso kijelzo eldobja/eltorzitja az adatok nagyobbik reszet.
  • [HUN]FaTaL #81
    Mert nem vettem a lemezeket, hanem kaptam így olyan volt amilyen volt. :)
  • MrPrise #80
    "Egyebkent nincs tv-m, csak egy pc, benne egy analog/digitalis hd tuner kartya (10k Ft), tovabba egy 1200p-s lcd monitor (a hdtv csak 1080p), ami toredekebe kerul meg egy hd ready (720p-s) tv aranak is."
    Na, igen, de azért nem mindegy, hogy azt a Full HD-s képet 22"-on vagy 42"-on nézed. Persze ha csak egyedül nézed a filmet akkor tökéletes a megoldásod, de családi mozizáshoz már kevés szerintem egy 22"-es monitor. Egy 30"-os monitor pedig fél millió körül van és még ez is kisebb mint a legkisebb plazma TV, akkor már inkább vesz az ember egy jóval nagyobb TV-t fele annyiért. Bár lehet venni négy v hat kisebb monitort is és csinálni egy TV-falat ;-)