Gyurkity Péter

Vezet a Blu-ray helyi riválisa Kínában

Bár a Blu-ray megnyerte a nagy felbontású digitális formátumok párbaját, a Kínában kifejlesztett rivális meglehetősen jól teljesít hazájában, megelőzve a hivatalos nyertes eddigi eredményét.

Az X-bit Labs japán forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a China Blue High-Definition Disc (CBHD) névre keresztelt platform igencsak jól teljesít hazájában. Ez a technológia a vesztes HD DVD alapjaira épít, nemzetközi támogatásra pedig még csak nem is számíthat, a jelek szerint azonban mindez nem sokat jelent Kínában, ahol tekintélyes méretű részesedést szerzett a piacon.


A jelentés szerint ugyanis a CBHD jelenleg a kínai piac 3 százalékát uralja, amellyel méretes előnyt szerzett a Blu-ray kiadványokkal és lejátszókkal szemben. A formátumot kizárólag helyi kínai vállalatok támogatják (ilyen például a Shinco, a TCL és a Tsinghua Tongfang), a gyártás megkezdéséről még a tajvani cégek sem hajlandók tárgyalni, a világ legnagyobb lakosságát tömörítő országban azonban ez mit sem számít. Pontosan ezért lehet a fenti adat komoly figyelmeztető jel a nagy kiadók és filmstúdiók számára, hiszen ha a méreteit tekintve első számú piacot nem sikerül meghódítani, komoly ellenállásba ütközhetnek később.

Dacára a helyi megoldás jelentős mértékű előnyének, a külső szakértők és az ágazatban érdekelt nagyobb gyártók sem vélekednek úgy, hogy egy újabb formátumháború lenne kibontakozóban. Mivel a riválisnak nemzetközi támogatása egyáltalán nincs, a CBHD piaca meglehetősen korlátozott, bármekkora is a helyi táptalaj. Még a tajvani gyártók sem tekintik a megoldást a Blu-ray egyenrangú riválisának, így a CBHD egyfajta helyi vadhajtásként élhet tovább, miközben a hivatalos nyertes meghódítja a világot.

Az elkövetkező hónapokban meglátjuk, mennyire igazolódik be a gyártók és szakértők várakozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cleawer #17
  Igen,többen vannak,de a kínaiak nagyrésze falvakban él ahol az áram is luxus cikk.
 • Kryon #16
  Azt is nézzétek, hogy a kínaiak 90% csóró, kizárt hogy BR-t meg tudnák venni, még CBHD is drága a többségnek sztem...
 • MacropusRufus #15
  mennyien vannak? 1.3 -1.4milliárdan....
  USA + EU együtt nincsnek ennyien. Ennek a formátumnak poteciálisan nagyobb a piaca mint a BR-nek. És ugye a Kínaiak meg támogatják a hazai ipart. BR-nek sztem sanyi lesz Kínában. Mert tmajd lesznek konvertáló progik amik a BR-ről CBHD-t csinálnak.

  Sokkal inkább valószínű az, hogy a BR lejátszók támogatni fogják ezt a formátumot. LEhet, hogy csak Kínában lehet majd ezeket kapni, de nem hinném, hogy a BR gyártók veszni hagynak egy milliárdos piacot.
 • Sir Ny #14
  azthittem Magyarországon készül a legtöbb film...
 • atomkrumpli #13
  az egy dolog hogy lopott (wikip szerint nem az) azt írják a dvd gyártó sorokat is olcsón át tudják állítani szóval nem csoda hogy olcsó
 • kadar1 #12
  Engem aztán hidegen hagy , hogy be jön Európába (legalább leverné az árakat )vagy nem.Azt is tudod , hogy Blu-ray lejátszót se fogok venni, nem csak az ára miatt, egyszerűen nem láttok benne fantáziát....
 • fade2black #11
  Az egész lopott: Szabadalom alatt álló technikák sorait használja. Lehet Kína engedélyezi, hogy bármit el lehet lopni a NYtól, de Kínán kívül ez nem áll meg.
 • fade2black #10
  Rosszul.... Indiában. Persze a minőségük is olyan...
 • Bith #9
  Ráadásul, ha jól emléxem, akkor Kínában készül a legtöbb film, bár a legtöbben azt hiszik, hogy Hollywoodban, mivel csak azokat ismerik.
 • gkalcso #8
  Tehát a HD DVD teljes visszaszorulása ennek köszönhető, így van meg a két nagy konkurens a piacon.

  Temetni meg nem kell a CBHD formátumot, mert az új "kiadó" le fog szerződni velük, ha olcsóbb lesz, ami egy ismérve a kínai termékeknek.