Gyurkity Péter

Még idén jönnek az olcsó Blu-ray lejátszók

Végre valóban felgyorsulhat a győztes nagy felbontású formátum térhódítása, mivel a kínai gyártók beszállásával egészen 100 dollárra csökkenhet a kereskedelmi ár - egyelőre a tengerentúlon, ám ami késik nem múlik.

A formátum mögött álló Blu-ray Disc Association jelezte, hogy az olcsóbb licencelést lehetővé tévő platform kidolgozása és bevezetése után megtették a második fontos lépést: sikerült megállapodniuk több kínai gyártó céggel, amelyek várhatóan még az idei évben megkezdik az olcsóbb változatok sorozatgyártását. Ez mindenképpen jó hír a vásárlóknak, hiszen így előbb-utóbb mindenki kedvező áron juthat majd hozzá az eddig többnyire drágának talált készülékekhez.

Arról a Samsung marketingigazgatója beszélt nyilatkozatában, hogy belátható időn belül megjelenhetnek a 99 dolláros Blu-ray lejátszók, legalábbis az Egyesült Államokban, ez pedig beindíthatja az igazi vásárlói rohamot, különösen az ünnepek táján. A tengerentúlon jelenleg 199 dollár az átlagos kereskedelmi ár, ami a többség számára még mindig túlságosan magas. Ennek felezése a kínai gyártók beszállásával valósulhat meg, hiszen ez utóbbiak valószínűleg több olyan változatot is piacra dobnak majd, amelyek az alacsony árra koncentrálnak, bizonyos funkciók (így például a BD-Live) elhagyásával.


A történethez hozzátartozik, hogy 2008 karácsonyán akár 128 dolláros áron is hozzájuthattak az amerikai vásárlók a kiválasztott készülékekhez, ám akkor korlátozott számban, alig néhány helyen voltak elérhetők ezen ajánlatok. Az igazi áttörés idén jöhet el, ebben viszont minden bizonnyal nem vesznek majd részt a nagy gyártók, vagyis a Samsung, a Sony, illetve a Panasonic, hiszen számukra nem túl vonzó az olcsó ár jelentette alacsony profit.

A márciusban megjelent piaci előrejelzésekben egyébként 100 milliós forgalmat vetítettek előre - idén tehát ennyi lejátszó kelhet el, ami végre valóban tekintélyes adat lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #32
    Nemzetkozi garancias, itthon sincs vele gond. A gyarto, annak markaszervize, valamint Mediamarkt is legarizza. A nemettel nincs gond, barmelyiket leugatom, a fonokeimet is. Vegre en mondhatom nekik hogy AUSLANDER. :)
    Hogy itthon mi miert draga azt nem tudom, de hallottam mar sok sok emberkerol akik iggen jo arban hoztak TVket itt is. Hogy egy Saturn v Mm miert sokkal dragabb mint kulfoldon arra en is kivancsi lennek.

  • Szemjuel #31
    persze tudom, ami 200ezer, abban vannak egyéb felesleges funkciók és te sose fogod használni, de fícsörnek nem rossz;)
    amúgy meg a Planet Earth 720P-ben 1366*768 ban is tökéletesen, szinte szemkifolyósan gyönyörű, 82 centire nem kell több pixel!:)
  • Szemjuel #30
    de amúgy nem tudom miért mondja mindenki, hogy nálunk nincs 200 alatt fullHD... nem a lófaszt nincs... nyárimelómból összeszedtem 100K -t, hogy vegyek egy HDTV-t, meg is vettem, tetszik, imádom. DE! Rohadjon le a keze annak a spekulánsnak aki októberben már 150ér adta a fullHD-t... most is kb ezen az áron lehet panaszkodik tv-t venni!
  • B0nFire #29
    Csak nehogy gariba kelljen javíttatni, mert akkor Németországba viszik! Ki tudja, hogy ott milyenek a garancia érvényesítési szabályok? Lehet, hogy két hónapig kotlanak rajta, akárcsak nálunk mindenen, ami garanciális.

    És hacsak nem vagy perfekt német, még a telefonba se tudod leordítani a fejüket!

    Azt pedig már meg sem kérdezem, hogy ami Németországban 190, az nálunk miért 290, holott ők 4x 5x annyit keresnek, mint mi idehaza? Csak tán nem a jó magyar kereskedő extraprofitot remél??? Szomorú, hogy vannak olyan üzletek, amik akkor is megélnek, ha egy áruból havonta csak egy darabot ad el. De azért az egyért elkér annyit, hogy az borzalom.
  • muerte2 #28
    Nem tudom miert vagytok kibukva az arakon/ Nemetorszagban vettem akcioban 42colos 1080p -s tvt kb 190ezerbol. Igaz itthon meg mindid 290 de nem kell itt megvenni.
  • Szemjuel #27
    nah de azoknak tényleg csak a nevük mobil xD de legalább tú in ván, súlyzókészletre már nem lesz szükség a jövőben :D
  • zozoka111 #26
    Én itt szoktam venni a BD lemezeimet : www.burningmedia.eu ajánlom nektek ia, korrekt banda.
  • JTBM #25
    Csatlakozom az előttem szólókhoz, a PC-be már nem kell BD. Otthonra sem kell.

    Már most is van WD HD player, de nemsokára jön az nvidia Ion, ami még annál is jobb, mert az egy PC és ezért mindig lejátszik mindent, olvas mindent, stb.

    Nekem is mobil HDD-n vannak a file-jaim, most másolom át az utolsó DVD-ket is, aztán elajándékozom őket, mert nekem nem kellene porfogónak...

    1TB-os mHDD-m van most, de már lehet kapni 1,5, sőt 2TB-ot is. Amire már rendesen fér adat...
  • ocsieu #24
    *DVB-Tt
  • ocsieu #23
    Köszi, nem is tudtam! Pontosabban úgy tudtam, a DVCT -t erőltetik... Már nézegettem a SONY HDTVket, most is egy SONY tvm van, bár az már elég régi, és nem is HD. Tesómnak van UPC settopboxa, de az mintha valamilyen Smartcardos lenne (de ebben nem vagyok biztos), pár órás tesztelésen és használaton kívül nem merültem bele mélyebben. Tudom, SONYkban is van foglalat, de hogy ez menne-e az én (szintén CATV-s) szolgáltatómmal (akikkel egyébként rendkívül elégedett vagyok:), azt sajnos nemtom. Sajnos ezesetben viszont az agyonreklámozott extra funkciókról maradnék le, amiről viszont nem szeretnék. :( Tudom, sokak szerint túl sokat szeretnék..., de én inkább egyszerűen kivárok. Ami érdekel, azt többnyire úgyis gépen nézem meg (vagy ha úgy tartja kedvem, egyszerűen rákötöm a gépet TVre), akkor amikor akarom, és még a (digitális tv) díjcsomagok között sem kell válogatnom...