Gyurkity Péter

Nem cserélik le a DVD-t a Blu-ray meghajtók?

Az iSuppli piackutató cég előrejelzése szerint a Blu-ray meghajtók és maga a formátum terjedése nagyon korlátozott lesz a személyi számítógépek szegmensében, itt áttörés nem várható még legalább 5 évig.

Az iSuppli által közölt adatokból azt olvashatjuk ki, hogy az idén eddig leszállított PC-k mindössze 3,6 százaléka tartalmaz Blu-ray meghajtót, ami igen csekély aránynak mondható, és ez az év végéig sem változik majd. Mi több, az elkövetkező években sem vált majd sebességet az iparág, mivel hiányzik a korábbi generációváltásoknál meglévő akarat és igény.

Az előrejelzés szerint 2013-ig hasonlóan lagymatag lesz az új formátum terjedési üteme, így négy év múlva az összes PC-k 16,3 százalékában lesznek majd megtalálhatók ezek a meghajtók. Az iSuppli a korábbi nagy váltásokat hozza fel példaként, amelyeknél teljesen egyértelmű volt a nagyobb tárolási kapacitás iránti igény, illetve az új adathordozók mindig a költségek csökkenését hozták magukkal, legalábbis ha a szoftverek és egyéb tartalmak terjesztéséről volt szó. A floppy lemezeknél például a nagyobb, terjedelmesebb szoftverek diszkek tucatjait igényelték, míg ugyanazon alkotás elfért egyetlen CD-lemezen, a DVD esetében pedig szintén jó érzékelhető volt a tárolási igények megugrása, amit az akkor újnak számító formátum elégíthetett csak ki.

Ezzel szemben most még mindig elegendőnek tűnnek a DVD-lemezek (DVD-ROM, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW), jóllehet egyes szoftverek és játékok már több lemezen férnek csak el - mégsem okoz ez akkora problémákat, mint például annak idején a floppy esetében. Ehhez párosul a viszonylag szegényes kínálat, hiszen a Blu-ray tartalmak esetében még mindig gondokat okoz a kiadványok szűkössége, bár ezen a stúdiók igyekeznek javítani egyre több alkotás átvitelével és piacra dobásával. Hosszú az út azonban az üdvösségig, és amennyiben a cég jóslata valóra válik, a filmstúdiók számára nem sok babér terem majd a nagyfelbontású szegmensben.

A PS3 Slim megjelenése természetesen kedvezően hat majd a folyamatra, ám a PC-k terén továbbra is a visszafogott növekedés a legvalószínűbb forgatókönyv.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #63
    Miért is nem az? Ha véded az ESD-től, röntgensugárzástól és hasonlóktól, akkor sokkal megbízhatóbb a DVD-nél - igaz, sokkal drágább is. Nyilván nem tanácsos rendszerlemeznek betenni, ha adatarchiválásra akarod használni.
  • semmikozod #62
    Az SSD se biztonságosabb egy korongnál ha már itt tartunk...
    Hololemez is a DVD korong utódja lesz ha lesz...
    Semmi konkrét kutatás nincs, ami elvinne valami más irányba.

    Már elmúltak azok az idők, amikor a katonaság évtizedekkel előrébb járt technológiailag. Annyi a helyzet, hogy ott nem számít a pénz, de előrébb nincsenek, mint a közemberek.
  • Molnibalage #61
    A technológai önmagában meg van. Csak az áltagfelhasználónak erre nincs x ezer dollárja. Magyarán a köznapi életben egy technológai csak akkor létezik, ha képes a terméket előállítani és kb. olyan áron jtusz hozzá, mint az alternatív termékhezm, amith helyettesít. Amíg a vinyó árának 2-szörös árára nem esik az azonos méretű SSD ára, addig inkább két vinyót veszek...
  • BaliBoy #60
    Ok. :)
    Messze előttünk jár a technológia sztem. Én olvastam még 2002 tájékán olyan cikket, hogy pl. már akkor tömeggyártásba lehetett volna vinni a holodisc-et. Akkor ténylegesen hol állhatunk már?


    Én azon sem csodálkoznék ha valahol már működőd biológiai felépítésű számítógépeket használnának.
  • KillerBee #59
    Nem hiszem, Több terrás SSD-t könnyű előállítani, csak egy kis földet kell szórni rá. :P

    A több terás SSD keményebb dió.
  • BaliBoy #58
    Szerinted valakiknek nincs már évek óta akár több terrás SSD a polcán? ;))
  • Molnibalage #57
    Az 1-2 év elég optimista becslés szerintem. A sebességgel is bajok vannak és a 500-600 GB-os méret is elég messze van még.
  • KasztnerTokman #56
    Pioneert is trágya de a BENQ borzalom, kb felét hibásan irta ki!
    Laptop(Fujitsu Siemens) van DVD-/+RW és három éve müködik eddig szinte mindent beolvasott és a DVD-ket se cseszi el amit ír.
    Eddig 1 DVD volt kivétel persze az egyik kedvenc filmem ami azóta sincs meg ,mert letöröltem a gépről DVD meg egy idő után megadta magát...
    Program meg igazán nem számít szerintem. Én már írtam Neronak X féle verziójával sima Vista DVD íróval Ubuntu beépített írójával,CDBurnerXP-vel szóval mindennel.
    Egy DVD volt kivétel persze az egyik kedvenc filmem ami azóta sincs meg mert letöröltem a gépről DVD meg hibás lett.
    Abban viszont igazatok van ,hogy az Optikai lemezek felett eljárt az idő
    1-2 év és a merevlemez is a halálán lesz, jön be az SSD nah meg Pendrive.
    Emléxek még a 64MB pendriveomra!
    Mutter kb egy hete nyomott kezembe egy 4 gigásat nesze tessék ingyen volt! xD
    Következő gépembe tuti SSD lesz! Csak még az áruk magas ,de szépen csökken 1 év alatt 50% esett az ára az SSD meghajtóknak és kb ennyivel is nött a kapacitás.
    Flash memóriáké a jövő nah meg a gyors neté korongokat meg a múzeumba!
    Perkiss Sonynak hogy 2009ben még ezt erőlteti!
  • semmikozod #55
    Az a baj, hogy nincs semmilyen fejlődés. Kutatni se kutatnak miatta...
    Még emlékszem, amikor a DVD még nem volt, láttam egy doksifilmet, amiben a riporter azt kérdezte egy fickótól, aki a nagy szövetséget képviselte, akiknek a cd-dvd szarokat köszönhetjük, hogy mikor fognak váltani más technológiára, mert a cd kapacitása előbb-utóbb kevésnek bizonyul majd.
    Az volt a válasz, hogy ááá nem kell aggódni, csak a lézer hullámhosszát kell keskenyíteni másfajta lézer bevetésével és még bőven vannak tartalékok ebben a technológiában.
    Magyarra fordítva már 15 éve ugyanazt a technológiát adják el nekünk és eszük ágába se volt eddig alternatív megoldások után kutatni.

    Azért idegesít ez engem, mert ez az optikai ge*i már idejétmúlt, nem megbízható technológia, ahol minőség kell még mindig szalagos technológiával tárolják az adatot.
    Adattárolási revolúviót!!!! :)
  • semmikozod #54
    A gond az hogy sokan nem tudják micsoda kompatibilitás kell itt már.
    Kezdetben, amikor drágák a cuccok, akkor még anyagból dolgoznak, tehát azok jó minőségűek. De aztán egyre olcsóbb és egyre silányabb a minőség. Kompatibilitásról annyit, hogy rengeteg író, tulajdonképpen néhány fajta lemezt kezel csak normálisan. Tehát ha van egy írónk, akkor olyan lemez kell hozzá, amit szeret. :)
    Winyó se sokkal megbízhatóbb, mint egy jól megírt dvd lemez.

    Egyébként sok lemez azért válik olvashatatlanná, mert szar, gyenge műanyagból van. (Hamarabb változtatja meg az alakját, így olvashatatlanná téve a rajta lévő anyagot.)

    A Verbatim most az egyik legjobb lemez.
    Nekem utóbbi időben 2 pio íróm vált megbízhatatlanná. Többet ilyet soha. Bezzeg anno mindenki szidta az LG írókat. Mind a CD íróm, mind a DVD íróm tökéletesen működik, pedig voltak nyüstölve rendesen.
    Azt hallottam a Plextor se jó már.