Gyurkity Péter

A Blu-ray Szövetség tagja lesz a Toshiba

A HD DVD formátum egykori fő zászlóvivője most hivatalosan is bejelentette, hogy benyújtotta kérelmét a szövetséghez - tervezik a lejátszók, valamint internetelérést biztosító, hordozható készülékek elkészítését.

A Toshiba már korábban jelezte, hogy az év vége előtt szeretnék elkészíteni első Blu-ray lejátszóikat, amivel végleg elismerik, hogy a rivális formátum győzött a nagy felbontású szegmens egyeduralmáért vívott háborúban. A cég most bejelentette, hogy benyújtották kérelmüket, amely elengedhetetlen a mielőbbi csatlakozáshoz.

A hivatalos közleményben indoklásul azt említették, hogy a Blu-ray meglehetősen gyorsan terjed a piacon, egyre több platformon válik elérhetővé, ehhez pedig kellően erős vásárlói kereslet párosul, ami biztosítja a kellemes jövőt a formátum számára. Utólag visszatekintve tehát a Sony a megfelelő döntést hozta, amikor saját PlayStation 3 konzoljuk részeként dobták piacra az első lejátszókat - ezzel a HD DVD soha nem is tudott igazán versenyezni. A győzelem teljes, a Toshiba pedig az elkövetkező hónapokban jelentkezik majd saját megoldásaival.


Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy milyen lejátszókkal készül a gyártó, ám megemlítették, hogy az asztali lejátszók mellett a noteszgépekben megjelenő változatokon is dolgoznak. Számíthatunk tehát arra, hogy a Satellite és a Qosmio sorozat, illetve a többi család tagjaiban is integrált Blu-ray lejátszót találunk majd.

A Toshiba európai részlegének egyik vezetője jelezte, hogy nemcsak a Blu-ray formátumban látnak jövőt, hanem a flashmemóriára épülő termékekben is. Ennek megfelelően HD-tartalmakat lejátszó, azonnali internetelérést biztosító, hordozható készüléken dolgoznak, erről azonban további részleteket még nem árulhatnak el. Így nem tudni azt sem, hogy a 2009 vége előtt megjelenő Blu-ray lejátszók előtt vagy után dobják majd piacra ezen megoldásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Nekem meg a "Márkacégek fekete konyve" amiben benne van az Apple, Microfos, Google is.
  • Motoroj #5
    Nekem a $ONY-ról mostanában az int€l jut eszembe.
  • kvp #4
    A nyilt es ingyenes szabvanyok tobbnyire jok, ha piaci verseny van. Ha egy nagyobb ceg lenyom mindenki mast akkor az verseny, piac es fogyaszto ellenes viselkedes, de manapsag erre alapul a vilagkereskedelem. A sony megnyerte a bluray-es harcot, a kerdes az, hogy:
    -tuleli-e anyagi szinten, mivel nem tul nyeresegesek manapsag
    -lessz-e tenyleges nyeresege a bluray-bol, vagy jon valami olcsobb es jobb amit mindenki elkezd gyartani es hasznalni
    -kibirja-e, hogy a piac osszes tobbi versenyzoje elkezdett ellene dolgozni (a toshiba-tol a microsoft-ig, a kinaiakrol nem is beszelve)
  • Tetsuo #3
    meg a szerzodesek modositasa miatt, amit sok studio mar megkotott a Toshibaekkal..
    a sony mindent bedobott a BD-ert, mint altalaban eroszakosan azt teszi a tobbi szabvanyaval is..
    Toshiba meg az NEC kicsit regimodi felfogasuak, zaibatsu konzorciumok stb.. a Sony meg eloszor direkt a japo cegeknek tesz keresztbe, tanulva a Betamaxbol. :) Ugye, ott a JVC volt okos, a nyilt szabvannyal..
  • Rexhawk #2
    "Utólag visszatekintve tehát a Sony a megfelelő döntést hozta, amikor saját PlayStation 3 konzoljuk részeként dobták piacra az első lejátszókat - ezzel a HD DVD soha nem is tudott igazán versenyezni."
    Nem, tévedés a filmstudiójuk miatt nyerték meg a versenyt
  • Fórumharcos #1
    És újfent csak az elterjedést fogja gyorsítani!