Gyurkity Péter

Tovább csökken a grafikus kártyák ára

Az év második negyedében már kissé stabilizálódott a piaci helyzet, a különálló asztali grafikus kártyák forgalma nem esett vissza vészesen. Előretörnek az olcsóbb változatok, az ATI pedig az nVidia rovására javít.

A Jon Peddie Research által augusztus utolsó napjaiban közölt részletes tanulmányból azt olvashatjuk ki, hogy a különálló grafikus kártyák, azon belül is az asztali konfigurációkba szánt változatok szegmense, nem teljesített rosszul a második negyedévben. A forgalom enyhén javult az év elejéhez képest, ennek következtében pedig csökkentek az átlagos eladási árak, miközben a gyártók összbevétele is csökkent, mind az előző negyedhez, mind pedig az egy évvel korábbi állapothoz képest.

A piackutató cég szerint már az is nagy szó, hogy a 2008 második negyedévében tapasztaltakhoz képest alig 15 százalékkal volt alacsonyabb most a forgalom, ami azt jelzi, hogy kezd magára találni a szegmens. A különálló grafikus kártyák közül tovább esett a teljesítményre kiélezett példányok forgalma és részesedése, miközben egyre több olcsó, belépő szintű változat talált gazdára, emellett pedig kissé nőtt a professzionális felhasználásra szánt kártyák súlya. Egyértelműnek tűnik azonban, hogy a nagy teljesítményre kevesebben tartanak igényt az otthoni felhasználók közül, így a gyártók az alacsony árra kihegyezett kártyákkal erősíthetik állásaikat.

Az ATI esetében ez többek között azt jelentette, hogy az egyébként csökkentett árú Radeon HD 4870 helyett a vásárlók nagy többsége inkább a 4770, 4850 és 4830 jelzésű típusokkal barátkozott meg, ezeket szerezte be a zászlóshajó helyett. Az átlagos eladási árat most 154 dollárban állapították meg a tengerentúlon, ami szintén csökkenést jelent, az ATI pedig éppen az agresszív árpolitikának köszönhetően javította fel részesedését 31 százalékról 35 százalékra, miközben az nVidia súlya 64 százalékra csökkent a szegmensen belül.

Mindkét gyártó elmondhatja, hogy a teljesítményre kiélezett kártyáikat kevesebben vásárolták meg, így az elkövetkező hónapokban az alacsonyabb besorolású változatokra koncentrálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Romel #41
    Gratulálok nekik... megérdemlik. Hiába erősködsz, egy média platform != PC-vel :)
  • Sir Ny #40
    "konzollal tudsz tudományos számításokat végezni? nem!"

    ezt mondd azoknak, akik konzolokkal végeznek tudományos számításokat.
  • Romel #39
    Hát szerintem te vagy az újgazdag paraszt aki kikerült Angliába... Aki másra is használja a PC-t mint játékra, az vegyen PC-t, aki meg függő vegyen konzolt, ennyi. A szaros konzolt meg ne hasonlítsa senki a PC-hez, mert annyira felesleges. konzollal tudsz programozni? :) nem! konzollal tudsz tudományos számításokat végezni? nem! konzollal tudsz 3d-s grafikát alkotni? nem! a konzol végtermék, ami JÁTÉKRA van. Üdv a vitatkozó függőknek.
  • cateran #38
    Te ugye amolyan ujgazdag tajparaszt vagy? Elarulom -csak neked- a havi fizetesembol siman kifutna a 3 konzol legdragabb verziojara es meg maradna is boven....(en is tudok arcoskodni...angliaban nem rosszak a fizuk)
    Volt high end pc-m (800 fontert adtam el...tippelj mennyi volt ujonnan...)de elpasszoltam,mert a mostani pc-s jatekok nem ernek kalap szart se...annyit tuti nem hogy az ember tartson 1 asztali gepet..a laptopjaimon is elfutnak azok a jatekok amikkel jaszani szoktam (nem,nem gamer laptop egyik sem es nem,nem 100 eves jatekok)
  • cateran #37
    Ezen jot nevettem..elhiszem hogy pcmanias vagy,de azert nem kellene elszakadni a valosagtol...
    "videokartya: alaplapi, de nem intel, mert azert kell a 3d teljesitmeny (dx9c), es megy az 1200p-s (full hd folotti) felbontas is.......Viszi a legtobb pc-s jatekot, kb. olyan a grafikus teljesitmenye mint egy mai konzolnak"

    persze-persze....ja es erdekelne hol veszel c2d procit alaplappal 13k-ert? Hasznaltan? Mert akkor innen igencsak targytalan az osszehasonlitas....(a Conroe-sok meg olyan 80 font korul vannak..mondjuk vhol akciosan elcsipheto esetleg 70-ert...atdobva hufba olyan 21k+..a Wolfdale-k meg dragabbak)
  • who am I 7 #36
    Óvatosan az ilyen sassjóska féle "poénokkal"...
  • Ahoy #35
    Szerintem meg nem látod benne, hogy parodizálni akartuk a fröcsögő konzolosokat, akik minden PC-s topicot telifröcsögnek, hogy mekkora gyökerek vagyunk, hogy kicsengetünk kicsit többet egy PC-ért, de egy értelmes gépet kapunk. Szóval nem kell mindent szó szerint venni, már nem azért :S
  • kvp #34
    "Hajrá, burzsoá köcsög társaim, vásároljunk aranyé' pécét! ;)"

    Egy ismerosom mondta, hogy nem az a parszt aki traktorral megy a diszkoba, hanem az aki elotte elfelejti leakasztani az eket. Ez a beszolas is hasonlo volt, de az elodje sem eppen ertelmes.

    Viszont megneznem hany konzolos ember van akinek nincs semmilyen pc-je vagy van de pc helyett konzolrol irogat az sg.hu-ra. Onnantol meg, hogy van egy pc, mar nem igazan szamit a konzol arelonye. Egyebkent egy konzol szintu pc, amiben van mondjuk egy core2-es 64 bites ketmagos proci, egy gf7900-as videokartya (lasd: ps3) es mondjuk egy 80GB-os merevlemez, mondjuk 2GB ram-mal (1 a jateknak, 1 az os-nek) nem kerul tul sokba. Egy xbox360-at nem vesz az ember ennyibol. A videokartyat pl. a boltban szo szerint az ember utan fogjak dobni, pedig papiron a ps3-as lenne a legerosebb konzol...

    Pelda: Sajat epitesu media pc-m: (brutto arak)
    -alaplap, core2-es 64 bites cpu-val, hutessel: 13 ezer Ft
    -videokartya: alaplapi, de nem intel, mert azert kell a 3d teljesitmeny (dx9c), es megy az 1200p-s (full hd folotti) felbontas is
    -2GB ram: 4 ezer Ft
    -3.5-os hdd 160GB: 10 ezer Ft
    -dvd iro: 4 ezer Ft (a konzol ugyebar csak olvasni szokott)
    -haz (fekete alu muszerhaz): 5 ezer Ft
    -elolap, hatlap, csatlakozok, stb. (sajat keszitesu): 1 ezer Ft
    -tap: 10 ezer Ft (passziv laptop tap, 110/230V-rol, 12V-os aksirol es szivargyujtorol is megy)

    Osszesen: 47 ezer forint, afa-val! Viszi a legtobb pc-s jatekot, kb. olyan a grafikus teljesitmenye mint egy mai konzolnak, van rajta monitor es tv kimenet, bovitheto (pata*1, sata*2, usb*6, ps2*2, rs232, lpt, front/back audio). A rendszer viszi a 64 bites vista-t is teljes 3d gyorsitassal, de xp alatt sem rossz a jatekok 3d teljesitmenye es a linux is elfut rajta (bar az nem kell). Es a proci a legnagyobb nyarban is csak 2 fokkal volt melegebb mint a szobahomerseklet. (picit tulmereteztem a hutest)

    Most ennyi penzert milyen (jatek mellett pl. forumozasra is alkalmas) merevlemezzel ellatott kozolt kap az ember? Es ha nem a passziv hutes, a csondes mukodes es a kis meret lett volna a lenyeg akkor sokkal olcsobb alkatreszeket is hasznalhattam volna.
  • Ahoy #33
    "Mi megtehetjük bazmeg, fogd fel így, oszt kész. :D"

    Ázzek' pont erre a fanyar humorú beszólásra vártam :)) Ott a pont!

    Hajrá, burzsoá köcsög társaim, vásároljunk aranyé' pécét! ;)
  • padavanHUN #32
    A kérdésem a következő: Adott egy PC-s hír, ami NEM a konzolosoknak szól, mivel nekik egyenhardverük van, így ritkábban cserélggethetik saját belátásuk szerint az alkatrészeket és hát szegények a technnika fejlődésével sem képeske lépést tartani a fix hw okán ugye. Szóval a hír PC only. Mégis, mi vezérel egy konzolidiótát arra, hogy bejöjjön és elsüsse a konzoljobbakkoris című kisebbségi komplexusát??? Töményen szánalom magatartás, ami máris jelzi ennek a rétegnek a szellemi potenciálját.

    Ráadásul akkora baromságokat írnak le, hogy öröm olvasni. Van egy pár tízezer forintos konzolotok, amire egymás után jönnek kia bugyutábbnál bugyutább, leegyszerüsített hülyeségek és ti azon lovagoltok, hogy fúbázmeg, a konzol okcsóbb, mint egy PC... Legyen igazad, legyen olcsóbb. Bár hődőtévével - és nem teszkós leértékelt szarral - ez már erősen vitatható, pláne a 16k-s játékárakkal. De amúgy mi közöd van hozzá, hogy más drágábban vesz egy PC-t, ami nem mellékesen a konzolhoz képest egy svájcibicska? Mit érdekel téged, hogy a PC - szerinted - drágább? Mi megtehetjük bazmeg, fogd fel így, oszt kész. :D És jobb vásárt csináltunk, hidd el, miután szépen összerakjuk a NEKÜNK TETSZŐ konfigot, úgy tesszük egyedivé, ahogy nem szégyelljük. Programokkal százezerféle funkcióval gazdagíthatjuk a szar gépünket, és kb. bármit megtehetünk vele, ami digitális. Nem mellesleg olyan szinvonalon játszhatunk rajta, amiről a nextgen szánalmatok csak álmodhat és nem, nem kell 10 centiről bújnunk a fullhd nagyképernyős monitorunkba, ölünkben a vezetéknélküli billentyűzettel. :) Nekem legalábbis marhára nem kell.

    Szóval hagyjuk már ezt a tömény egyszerűségből táplálkozó kisebbségi érzést meg a beszólásokat a PC-nek, inkább zúzzatok át az ötvenedik verekedős játékkal tolom című topicba és dumáljátok meg egymással, hogy melyik két gombot kell lenyomni egyszerre a kontrollereteken az összesen hatból a spéci kivégzés elvégzéséhez.