Gyurkity Péter

Túlhúzott GeForce 7800 kártyákkal csábítanak a gyártók

Bár az Nvidia legújabb fejlesztése maga mögé utasította a jelenleg kapható grafikus kártyákat. Több gyártó máris módosított, az eredetinél magasabb órajelen futó változattal igyekszik elcsábítani a vásárlókat.

Az X-bit Labs beszámolója szerint ezen gyártók közé tartozik a Leadtek, amely legújabb, WinFast PX7800GTX TDH MyVIVO nevű kártyáján egy speciális BIOS verzió révén teszi lehetővé a grafikus chip órajelének 450 MHz-re, illetve a kártyán található GDDR3 memória órajelének 1250 MHz-re történő emelését. A vállalat mindeközben nem módosította a referencia kártyán található hűtést, ami arra utal, hogy az eredeti rendszert is elegendőnek találták a megemelt órajel kezelésére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az ASUSTeK még ennél is drasztikusabb lépésre szánta el magát, és EN7800GTX jelzésű kártyáján már alapból 470 MHz-re "lőtte be" a processzor órajelét, de a memória frekvenciáján ezúttal nem módosítottak. A dolog érdekessége, hogy a referenciahűtést az ASUS mérnökei sem piszkálták meg, minden bizonnyal azért, mert bíznak annak hatékonyságában.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Emlékezetőül: a GeForce 7800 GTX referenciakártyákon található G70 chip alapesetben 430 MHz-en, míg a memória 1200 MHz-en fut, míg a hűtés némileg szolidabb kivitelű a nagy sebességű GeForce 6800 kártyáknál használt brutális bordákhoz képest. A jelek szerint tehát a konstrukcióban van még tartalék, és ezt a gyártók a megjelenést követően igyekeznek maximálisan kihasználni. Ez némiképp meglepő, hiszen az Nvidiának ezúttal nem kell szégyenkeznie százlóshajójának teljesítménye láttán, a GeForce 7800 GTX ugyanis jócskán maga mögé utasította a jelenleg kapható grafikus kártyákat, és egyes esetekben akár 50 százalékos fölénnyel végzett a teszteken.

Kérdés tehát, hogy a gyártók miért hajszolják túl a vadonatúj fejlesztést, és miért kísérletezgetnek az órajel emelésével, amikor a piacon a teljesímény illetően - legalábbis egyelőre - nem találunk versenyképes terméket.

Egyébként vásárlói tapasztalatok szerint a GeForce 7800 fizikai méreteiből adódóan nem alkalmazható az MSI K8N SLI alaplapokban. Az összeférhetetlenségről a The Inquirer számolt be különböző fórumokra hivatkozva, megemlítve, hogy a DFI és az ASUS SLI alaplapjainál viszont gond nélkül csatlakoztatták az SLI üzemmódhoz szükséges két grafikus kártyát.


Az MSI alaplapjáról készült kép tanúsága szerint a problémát a PCI Express bővítőhely mellett elhelyezkedő egyik kondenzátor okozza, amely a behelyezéskor ütközik a grafikus kártyával. Természetesen ez a malőr nem érint túlzottan sok vásárlót, de mindenképpen hasznos, ha az SLI-vel ellátott alaplapok vásárlásánál ezt a szempontot is figyelembe vesszük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #24
    még mindig jobb, mint az "Ati" áhh, én AtiKiller vagyok!!!
  • dez #23
    Aha, kivéve erősen az FX-eket... :P
  • Észventura 22 #22
    Hali mindenki


    Hát igen nem semmi az Nvidia mindig is elől fog járni a vga terén.

    Üdv további jo szorakozás
  • DW #21
    Már csak ebben reménykedek, hogy ott egy alacosny kondi van, de most nem szedem szét h megnézzem.
  • DW #20
    Hajaj, és valszeg az én MSI P4N-embe se fog belecsusszani. Kcsiit majd feszegetni kell a kondit. Szerencsére ezen csak 1 kondi van hasonló helyen, és nem 3:)
  • dez #19
    Pontosabban NYÁK-ot.
  • dez #18
    Már egy ideje nem a kártyagyártók tervezik a nyákot, hanem átveszik a GPU-gyártó referencia-nyák-tervét. Az Nvidiának kellett volna körülnéznie a piacon. De azért jópofa, hogy úgy vette át az MSI, hogy nem jutott az eszükbe megnézni a saját alaplapjukat, jó-e bele. (Nem lett volna nagy dolog elfordítani egy kis csatlakozót.)
  • [NST]Cifu #17
    Sajnos nemcsak az SLI, de minden MSI K8N Neo4 deszkát érint a probléma...

    A kérdéses terület egy sima Neo4-en.
  • pepe003 #16
    Szerencsére az MSI Neo2P Platinum alaplapnál, nincs ott ilyen kis izé
  • Deniboj #15
    Benne van a cikkben.