Gyurkity Péter

Késve, de érkeznek az AGP-s DirectX 10 kártyák

Tajvani források szerint az előzetes tervekhez képest megkésve, de ősszel mégis megjelennek az nVidia és az AMD DirectX 10-es grafikus kártyáinak AGP-s változatai, kielégítve a fejlődő régiók és a vállalatok igényeit.

A DigiTimes a napokban arról számolt be, hogy végre biztosak az AGP-s illesztővel érkező grafikus kártyák megjelenésében, sőt egyes források immár az időpontot is tudják. Eszerint az nVidia októberben készül el a kompatibilitáshoz szükséges speciális chippel, amely hídként szolgál majd az AGP interfész és a GeForce sorozat újabb tagjai között. Az AMD szoftveres problémák miatt késik, ám már a hónap vége előtt befejezhetik a munkát.

Az nVidia a BR02 jelzésű chippel oldotta meg annak idején a GeForce 7600 (G73) esetében a kompatibilitási gondokat. Ez a chip azonban nem működött együtt a 8xxx-es sorozattal, így egy új hídchipre volt szükség - már amennyiben a céget komolyan érdekelte az AGP-s szegmens kiszolgálása. Eddig ugyanis ezt is tagadták, ám a jelek szerint végül mégsem hagyják cserben az öregedő interfészt használó vásárlókat. Ezért most elkészítik az A05-öt, amely már a jelenleg kapható GeForce 8600 (G86) és 8400 (G84) grafikus kártyákkal, valamint az ősszel érkező G92 és G98 chipekkel is együttműködik.

Az AMD természetesen szintén készül saját megoldásával, hiszen ők már korábban jelezték, hogy elkészítik a belépő szintű és középkategóriás, azaz mainstream DirectX 10-es kártyák AGP-s megfelelőit. A gyártó azonban a friss hírek szerint nemrég szoftveres gondokba ütközött, egészen pontosan a Catalyst meghajtó instabilnak mutatkozott a DirectX 10 és a HDMI támogatásában, és ezen gondokat legkorábban a hónap végén tudják kiküszöbölni.

Októberben tehát érkezhet a Radeon HD 2600 (R630) és 2400 (R610) AGP-s változata, ami egyben azt is jelenti, hogy az ősz közepére mindkét gyártó megfelelő kínálattal áll majd elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #8
    Aki DX10 VGA-t akar, AGP-s lapja van, de túl jó gépe, hogy fejlessze. (Pl. erős kétmagos proci, 1-4GB rammal)
  • Inquisitor #7
    GeForce FX eleve AGP-s volt, késöbb jött belőle PCIE verzió, a GF6800-ból és X850-ből még volt natív (nem átalakítós) AGP-s, a 6600GT-ből már csak átalakítós volt, meg az X1000 szériából is. Szóval így jobban megvakarva 2 vs 2, de neked van igazad :)
  • turul16 #6
    Ki a célközönség ?
  • JobieZ #5
    Pontosabban 2 vs 3 az nVidiának, ha a mostani generációt nem nézzük
  • JobieZ #4
    Ha jól tudom a Rialto 3 at szolgált ki mégpedig x??? x???? és a mostaniak, a 9??? sztem nem volt PCIE, míg az FX ek között igen (FX 9??? egy kategória). És az NV is 3 generációt szolgált ki, GF FX, 6, 7. Most a 8 és a 9 hez kellett új chip, tehát nem 4 vs 1, hanem 3 vs 3, eddig, de javíts ki ha tévedek.
  • irkab1rka #3
    "a Catalyst meghajtó instabilnak mutatkozott a DirectX 10 és a HDMI támogatásában"

    forditok: bugos szar :)
  • zidder #2
    Na igen kicsit megkésett a hír 1-2 hónappal:P
  • Inquisitor #1
    "a Catalyst meghajtó instabilnak mutatkozott a DirectX 10 és a HDMI támogatásában, és ezen gondokat legkorábban a hónap végén tudják kiküszöbölni."
    7.9 Catalyst béta hetek óta elérhető.

    "Októberben tehát érkezhet a Radeon HD 2600 (R630) és 2400 (R610) AGP-s változata,..."
    Külföldön 2600Pro már egy hónapja kapható, 2400pro meg itthon is van 1-2 hete.

    Az is érdekes, hogy a Rialto kiszolgált négy generációt, NV oldalán meg generációnkétn váltani kell?