Gyurkity Péter

Jön az első HDMI csatlakozós grafikus kártya

A Sapphire állítása szerint elsőként jelenik meg a piacon beépített HDMI csatlakozót magában foglaló asztali grafikus kártyát. Az új szabvánnyal együtt érkezik a másolásvédelem is, egyelőre a középkategóriában.

A fanatikusok körében általánosságban véve jó hírnévnek örvendő gyártó közleményben jelentette be megoldásának elkészültét, amely gyakorlatilag egyedül csatlakozójában tér el a megszokottól. Ez nem más, mint a DVI utódjaként bemutatkozó HDMI, amely egyben a HDCP másolásvédelmi funkció megjelentését is jelenti a személyi számítógépeknél.Az úttörő szerepet ezúttal egy középkategóriás megoldásra, az ATI Radeon X1600 Pro chipjére bízták, amely teljesítményben minden bizonnyal nem fog maradandót alkotni. A 12 pixel futószalagot magában foglaló, 128 bites buszra épülő, 800 MHz-es 256 MB GDDR3 memóriával kiegészülő chip 500 MHz-es órajelen fut, és támogatja az Avivo technológiát. A ketyere méretéhez képest viszonylag nagy hűtővel érkezik és elsősorban azoknak jöhet jól, akik a kiemelkedő erő helyett inkább a nagy felbontású tartalmakat részesítik előnyben, és ezen hóbortjuknak a PC-n is szeretnének hódolni.

A HDMI csatlakozó természetesen a HDCP másolásvédelem debütálását is jelenti, amely éppen ezen következő generációs, a DVD-nél megszokottnál nagyobb felbontásban érkező tartalmak megtekintését hivatott engedélyezni. Amint arról már korábban beszámoltunk, a HDCP keresztülerőszakolása gondot jelenthet azoknak , aki első generációs kijelzőket vásároltak, mivel a másolásvédelem itt mindkét oldalon, a esetünkben a grafikus kártyától és a monitortól is megköveteli a kompatibilitást. Igaz, legutóbb arról érkezett hír, hogy a gyártók meggondolták magukat, és az évtized végére halasztották a Blu-ray és a HD DVD másolásvédelmét, sosem lehet tudni, hogy ez a türelem valóban kitart-e addig.A Sapphire kártyáján - amely a kompatibilitás érdekében hagyományos VGA csatolót is magában foglal - a HDMI csatlakozó közvetlenül a HDCP chipre csatlakozik, és a nyákon természetesen helyett kapott a hangzásért felelő tűsor is, mivel a szabvány mind a képi, mind a hangi adatokat egy kábelen továbbítja. A fejlesztés mögött álló szövetség épp a napokban jelentette be a HDMI 1.3 elkészültét, amely a sávszélességben, a színválasztékban, illetve a hangszabványok terén hoz további javulást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #28
  ha nem lenne kereslet rá biztos elállnának a másolásvédelemtől, ezt támogatván >>TARTSÁK MEG MAGUKNAK
 • Ghilette #27
  nagy a csatlakozója. Már a samsung sgh-600 nak is van video kimenete, szerintem két-három éven belül simán tudnának a "telefonok" rendes VGA-t meghajtani. Bár akkor kezdene lanyhulni a PC piac, és az sokaknak nem tenne jót.. EPdig netre, officera, levelezésre elég lenne egy okosabb teló...igaz, ez "többszázdolláros laptop-teljesítményű eszköz" lenne :D
 • stremix #26
  "a DVD-nél megszokottnál nagyobb felbontásban érkező tartalmak megtekintését hivatott engedélyezni"
  Eddig a 768x576 volt a max, én úgy értelmezem, hogy ennél nagyobb felbontással is lehet majd filmet nézni.
 • Terayon #25
  Kis koreai 'barátaink' gondoskodnak arrol, hogy senkinek ne kelljen nélkülözni .... :-)

  Bocsánat a fapados képért....
  Feltörték !?

  A forgalmazó.
 • Aspirin #24
  nem lehetne kábel nélküli összeköttetést teremteni a videokari és a monitor között?
 • dez #23
  "Már a DVI-s kártyák idején is szó volt a HDCP támogatásáról." -> Egyes (még DVI-s) kártyákon ott van a HDCP chip helye is, de végül lehagyták, spórolásból.
 • dez #22
  Bár a HDMI az, ami felülről kompatibilis a DVI-vel, elképzelhető, hogy össze tudod kötni a HDMI kimenetet a DVI bemenettel. (Ha a monitor képes rá, hogy a HDMI-n kijövő adatcsomagok közül egyszerűen figyelmen kívül hagyja a hang-csomagokat.) Bár ilyen kábelt még nem láttam, csak a fordítottját (DVI->HDMI).
 • dez #21
  Láttam már olyan felsőkategóriás kártyát, amin 2 HDMI volt.
 • dez #20
  Nem. Már a DVI-s kártyák idején is szó volt a HDCP támogatásáról. A DVI és a HDMI jel-formátuma egyforma, és az adatcsomag formátum is felülről kompatibilis (a HDMI-nál hang-adatcsomagok is beékelődnek). Szal DVI-n is lehet HDCP védelem. Hogy miért nyomják mégis a HDMI-t? Nem tudom.
 • Bith #19
  Az a nagyon gyenge :).