Gyurkity Péter

Jön az első HDMI csatlakozós grafikus kártya

A Sapphire állítása szerint elsőként jelenik meg a piacon beépített HDMI csatlakozót magában foglaló asztali grafikus kártyát. Az új szabvánnyal együtt érkezik a másolásvédelem is, egyelőre a középkategóriában.

A fanatikusok körében általánosságban véve jó hírnévnek örvendő gyártó közleményben jelentette be megoldásának elkészültét, amely gyakorlatilag egyedül csatlakozójában tér el a megszokottól. Ez nem más, mint a DVI utódjaként bemutatkozó HDMI, amely egyben a HDCP másolásvédelmi funkció megjelentését is jelenti a személyi számítógépeknél.



Az úttörő szerepet ezúttal egy középkategóriás megoldásra, az ATI Radeon X1600 Pro chipjére bízták, amely teljesítményben minden bizonnyal nem fog maradandót alkotni. A 12 pixel futószalagot magában foglaló, 128 bites buszra épülő, 800 MHz-es 256 MB GDDR3 memóriával kiegészülő chip 500 MHz-es órajelen fut, és támogatja az Avivo technológiát. A ketyere méretéhez képest viszonylag nagy hűtővel érkezik és elsősorban azoknak jöhet jól, akik a kiemelkedő erő helyett inkább a nagy felbontású tartalmakat részesítik előnyben, és ezen hóbortjuknak a PC-n is szeretnének hódolni.

A HDMI csatlakozó természetesen a HDCP másolásvédelem debütálását is jelenti, amely éppen ezen következő generációs, a DVD-nél megszokottnál nagyobb felbontásban érkező tartalmak megtekintését hivatott engedélyezni. Amint arról már korábban beszámoltunk, a HDCP keresztülerőszakolása gondot jelenthet azoknak , aki első generációs kijelzőket vásároltak, mivel a másolásvédelem itt mindkét oldalon, a esetünkben a grafikus kártyától és a monitortól is megköveteli a kompatibilitást. Igaz, legutóbb arról érkezett hír, hogy a gyártók meggondolták magukat, és az évtized végére halasztották a Blu-ray és a HD DVD másolásvédelmét, sosem lehet tudni, hogy ez a türelem valóban kitart-e addig.



A Sapphire kártyáján - amely a kompatibilitás érdekében hagyományos VGA csatolót is magában foglal - a HDMI csatlakozó közvetlenül a HDCP chipre csatlakozik, és a nyákon természetesen helyett kapott a hangzásért felelő tűsor is, mivel a szabvány mind a képi, mind a hangi adatokat egy kábelen továbbítja. A fejlesztés mögött álló szövetség épp a napokban jelentette be a HDMI 1.3 elkészültét, amely a sávszélességben, a színválasztékban, illetve a hangszabványok terén hoz további javulást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #28
    ha nem lenne kereslet rá biztos elállnának a másolásvédelemtől, ezt támogatván >>TARTSÁK MEG MAGUKNAK
  • Ghilette #27
    nagy a csatlakozója. Már a samsung sgh-600 nak is van video kimenete, szerintem két-három éven belül simán tudnának a "telefonok" rendes VGA-t meghajtani. Bár akkor kezdene lanyhulni a PC piac, és az sokaknak nem tenne jót.. EPdig netre, officera, levelezésre elég lenne egy okosabb teló...igaz, ez "többszázdolláros laptop-teljesítményű eszköz" lenne :D
  • stremix #26
    "a DVD-nél megszokottnál nagyobb felbontásban érkező tartalmak megtekintését hivatott engedélyezni"
    Eddig a 768x576 volt a max, én úgy értelmezem, hogy ennél nagyobb felbontással is lehet majd filmet nézni.
  • Terayon #25
    Kis koreai 'barátaink' gondoskodnak arrol, hogy senkinek ne kelljen nélkülözni .... :-)

    Bocsánat a fapados képért....
    Feltörték !?

    A forgalmazó.
  • Aspirin #24
    nem lehetne kábel nélküli összeköttetést teremteni a videokari és a monitor között?
  • dez #23
    "Már a DVI-s kártyák idején is szó volt a HDCP támogatásáról." -> Egyes (még DVI-s) kártyákon ott van a HDCP chip helye is, de végül lehagyták, spórolásból.
  • dez #22
    Bár a HDMI az, ami felülről kompatibilis a DVI-vel, elképzelhető, hogy össze tudod kötni a HDMI kimenetet a DVI bemenettel. (Ha a monitor képes rá, hogy a HDMI-n kijövő adatcsomagok közül egyszerűen figyelmen kívül hagyja a hang-csomagokat.) Bár ilyen kábelt még nem láttam, csak a fordítottját (DVI->HDMI).
  • dez #21
    Láttam már olyan felsőkategóriás kártyát, amin 2 HDMI volt.
  • dez #20
    Nem. Már a DVI-s kártyák idején is szó volt a HDCP támogatásáról. A DVI és a HDMI jel-formátuma egyforma, és az adatcsomag formátum is felülről kompatibilis (a HDMI-nál hang-adatcsomagok is beékelődnek). Szal DVI-n is lehet HDCP védelem. Hogy miért nyomják mégis a HDMI-t? Nem tudom.
  • Bith #19
    Az a nagyon gyenge :).